Taumani Diabate beğeniyle dinlendi

Taumani Diabate beğeniyle dinlendi

Hz. Mevlana’nın doğumunun 803. yılı münasebetiyle Konya Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen, Konya Sanayi Odası’nın da destek sağladığı 7. Mistik Müzik Festivali sürüyor. Festivalin 7. gününde Mali’li Toumani

Festivale Vali Aydın Nezih Doğan, AKP Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ve çok sayıda misafir katıldı.
Binlerce yıllık geçmişi ile dünyanın en eski sazlarından biri olduğu düşünülen kora ile Batı Afrika’ya özgün müzik türünü icra eden Toumani Diabate, performansı ile büyük beğeni topladı.
Batı Afrikalı Mande halklarına ait telli bir saz olan koranın jeli veya griot adı verilen, tarihçilik ve şairlik yaparak övgü şarkıları söyleyen ve genelde aileden yetişen, özellikle Batı Afrika’ya özgü gezgin müzisyenler tarafından kullanıldığı ifade edildi. Jeli’nin olarak ailede öncelikle erkek çocuklara aktarılan ve yetenekle de alakalı olan bir gelenek olduğu belirtilirken, Toumani Diabate’nin de 71 kuşak boyunca babadan oğla kora icracıları yetiştiren böyle bir aileden geldiği belirtildi. Toumani Diabate’nin Kora’nın dünya çapında bilinirliğinde en çok emeği olan isimlerden biri olduğu belirtilen açıklamada, Diabate’nin 2004 ve 2009 yılında yaptığı albümlerle Grammy ödülü, Fas Kralı 6. Muhammed tarafından düzenlenen Mawazine Festivali’nde de UNESCÜ ödülü aldığı dile getirildi.
RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.