Tatilde çalışıyorlar

Tatilde çalışıyorlar

Okulların yaz tatiline girmesinin ardından çok sayıda öğrenci ev ekonomisine katkı sağlamak ve harçlıklarını çıkarmak için farklı işlerde çalışıyor. Nurettin Gül karton toplayarak, A. Ş. ise dilencilik yaparak para kazanıyor

Okullar 2 hafta önce tatile girdi. Öğrenciler ise, tatillerini farklı şekillerde değerlendiriyor. Kimi öğrenciler yaz okullarına giderek eğitimine devam ediyor kimi de çeşitli işlerde çalışarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Bazı öğrenciler dini bilgilerini artırmak için cami ve Kur'an kurslarına, bazıları da harçlıklarını çıkarmak için çeşitli işlere gidiyor.12 yaşındaki ilkokul öğrencisi Nurettin Gül de, dayısıyla birlikte sokak sokak dolaşarak karton topluyor. Çalışmaktan şikayetçi olmadığını ifade eden Gül, aile bütçesine katkı sağlamak için çalıştığını söyledi. Gül, "Benim gibi çok sayıda öğrenci yaz tatilinde harçlığını karton kağıt toplayarak çıkarıyor. Zengin bir ailenin çocuğu değilim. Dar gelirliyiz. Okullar kapandığında ben de dayımla birlikte işe çıkıyorum. Konya'yı üç tekerlekli motosikletle sokak sokak dolaşıyoruz. Günde ortalama 100 kilo karton topluyoruz. Geçen yıl da çalıştım. Bu tatilin tamamında da çalışacağım. Okul masrafımı da kendim çıkarıyorum. Aileme destek olmak için kağıt topluyorum.

DİLENCİLİĞİ MESLEK EDİNMİŞ

Ailesiyle birlikte Konya'ya Aksaray'dan geldiğini belirten 12 yaşındaki ikinci sınıf öğrencisi A. Ş. de, dilenciliği meslek edindi. Okulların kapanmasıyla birlikte vatandaşların yoğun olarak kullandığı kavşak ve kaldırımlarda dilencilik yapan A.Ş., "Açım, bugün hiç yemek yemedim. Allah rızası için bana bir harçlık verin" diyerek para topluyor. Şahin, "Ailemle Aksaray'dan geldik. Babam tarlada çalışıyor. Annem çalışamıyor. Bense iş bulamadığım için para topluyorum. Günde 25-30 lira kazanıyorum. 12 yaşında olmama rağmen hala ikinci sınıfa gidiyorum. Üçüncü sınıfa yeni geçtim. Okula geç başladım. Maddi yetersizlikler nedeniyle yaşıtlarımla birlikte okula gidemedim" sözlerini kullandı.

TARLADA AMCASINA YARDIM EDİYOR

Üniversiteye girmeyi bekleyen Ozan Korkmaz isimli öğrenci de yaz aylarında köyde tarla işlerinde amcasına yardım ediyor. Kormaz, her yıl olduğu gibi bu yıl da iş başı yaptı. Çalışmayı sevdiğini, okul tatile girdiğinde iş başı yaptığını ifade eden Korkmaz, şunları söyledi: "Hasat sezonu başladı. Ekinler biçilmeye başlandı. Tarlada dayıma yardım ediyorum. Traktör kullanıyorum. Tarla sürüyorum. Geçen yıl da çalışmıştım. Üniversite sınavlarına girdim. Sonuçları bekliyorum. Mühendis olmak istiyorum. Okumak çalışmaktan daha kolay. Çalışan insanlar okumanın önemini daha iyi anlıyor."

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.