Tasavvuf müziğinde ney ve rebab

Tasavvuf müziğinde ney ve rebab
Hz. Mevlananın 735. Vuslat Yıldönümü nedeniyle Konyaya gelen neyzen Hanefi Kırgız Mevlana Kültür Merkezinde açtığı ney ve rebab standıyla ilgi odağı olmayı başardı.

İlk olarak 1985 yılında Cerrah Paşa Tıp Fakültesi’nde Etna Psikoterapi Merkezi’nde bir arkadaşını ziyarete gittiğinde neyi görüp merak sardığını ifade eden Hanefi Kırgız, “Elime neyi ilk aldığımda ona bağlandım. Neyi ilk üfleyişimde de başarılı oldum, ses alabildim. Daha sonra da kurslarına giderek kendimi geliştirdim. Ney çalmanın yanı sıra üretimini de yapmaya başladım” diye konuştu. Yaklaşık 22 yıldır neyle ilgilenen Hanefi Kırgız, ney yapımı ile ilgili de bilgiler verdi. Neyde kullanılan temel maddenin kamış olduğunu bildiren Hanefi Kırgız, “Ney için kullanılan kamışın kaliteli olması gerekir. Ney üretiminde daha çok dokusu sık olan, parlak, kalın etli olmayan, boğumları ney üretimi için uygun olan kamışlar tercih edilir” dedi. Ney yapımında kullanılan kamışın daha çok Antakya bölgesinden geldiğini bildiren Hanefi Kırgız, bu bölgeden gelen kamışların ney yapımı içen çok uygun olduğunu, Antakya’da kamışın bir sektör olarak yer aldığını dile getirdi. Ney fiyatlarının da ortalama 200-250 YTL civarında olduğunu söyleyen Hanefi Kırgız, kendisinden sonra da ney yapımının devam etmesi için öğrenci yetiştirdiğini bildir. Şu ana kadar 5-6 kişi yetiştirdiğini ve yine öğrenmek için kendisinden ders alan bir çok kişinin olduğunu söyleyen Hanefi Kırgız, ney üflemeyi ve yapmayı öğrenmek isteyen herkese kapısının açık olduğunu kaydetti. Ney öğrenmenin sonunun olmadığını ve her geçen gün yeni bir şeyler öğrenildiğini dile getiren Kırgız, yirmi yılı aşkın bir süredir bu işle meşgul olmasına rağmen zaman zaman kendisinin de yeni bilgiler edindiğini vurguladı.

Neyin yanı sıra rebabla da ilgilendiğini kaydeden Hanefi Kırgız, “Ney ve rebab tasavvuf müziğinin vazgeçilmez karakterleridir. Bunlara sahip çıkmamız gerekmektedir. Çünkü dünyanın bir çok yerinden gelen vatandaşlar ney ve rebab temin etmeye çalışıyor. Bunun yanında kendi ülkemizdeki bazı gençler neyi gördükleri zaman bu nasıl kavalmış dercesine bakıyorlar. Yani neyi tanımayan gençlerimiz bile var. Bizim amacımız Türk Tasavvuf Musikisi’nin vazgeçilmez köşe taşları diyebileceğim ney ve rebabı hem Türkiye’de hem de dünya genelinde tanınır hale getirmektir. Ben kültürümüzün tanınması için elimden geleni yapıyorum. Ama gençlerimizin de daha çok ilgi göstermesi gerekiyor. Bu konuda ailelere de önemli görevler düşmektedir. Kültürümüzün kaybolmaması için birlikte çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.
Ney ve rebabın kardeş olduğunu öne süren Kırgız, rebab üretiminin de oldukça zor olduğunu anlattı. Rebabta kullanılan ana parçaların önemli olduğunu söyleyen Hanefi Kırgız, “Rebab yapımında çeşitli hayvan derileri, kestane, ceviz, kelebek gibi çeşitli ağaçlar, at kuyruğu, Hindistan cevizi gibi malzemeler kullanılmaktadır” dedi. Yapılan her on rebabtan sekiz tanesinin dışarıya ihracat edildiğini bildiren Hanefi Kırgız, özellikle Avrupa ülkelerinin ney ve rebaba daha çok ilgi gösterdiğini söyledi. Kırgız, rebab fiyatlarının kullanılan malzemenin kalite ve çeşitliliğine göre değişmekle birlikte 500 YTL civarında olduğunu sözlerine ekledi.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.