Tarlalar sular altında

Tarlalar sular altında

Konya Ovası'nda son günlerde etkili olan sağnak yağmur ve dolu tarlaları sular altında bıraktı. Birçok çiftçi ürününü yeniden ekti. Arpa ve fasulye tarlaları büyük zarar görürken, buğday doludan etkilenmedi

Özellikle Altınekin ve Çumra bölgesinde etkisini hissettiren şiddetli yağış ve dolu, tarım arazilerini olumsuz etkiledi. Dolu vuran tarlalarda ürünler mahvoldu. fasulye ve arpa tarlaları ciddi oranda zarar gördü. Çok sayıda çiftçi ürününü yeniden ekiyor. Bölge bölge etkisini hissettiren şiddetli yağış tarlaları sular altında bıraktı. fasulyede çok sayıda çiftçi tarlasını yeniden ekmek zorunda kalırken, bazı çiftçiler ise bir umut fasulyenin çimlenmesini bekliyor. Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş, tarlalarını dolu vuran çiftçilerle görüştüklerini belirterek, "Son iki hafta içerisinde bölge bölge yağan yağışlar tarlaları mahvetti. Kimisinin tarlasına yağmur düşmedi, kimisinin tarlasını dolu vurdu. Bazı çiftçi arkadaşlarımızın fasulye tarlaları yoğun dolu gördüğü için tarlasını yeniden ekiyor. Bu yıl ilkbahar döneminde istediğimiz yağışı gördük. Ancak kapalı havalar ürünlerin güneş görmesini engelledi. Bununla birlikte dolu ve aşırı yağış gördü tarlalar.  Çiftçinin zararı büyük" diye konuştu.

DÖNÜM BAŞI BİN LİRA ZARAR VAR

Tarlasını dolu vuran çiftçilerin zararının ortalama dönüm başı bin lira olarak ifade eden Akbaş, "Bölgesel yağan şiddetli yağış ürünlerdeki kaliteyi de etkiledi. Ürününü yeniden eken çiftçilerde dönüm başı biner liralık bir zarar söz konusu. Bu zararı Ova'ya yaydığımız zaman bu rakam daha da artacaktır. Üretim düşmesi bir ihtimal. Ancak yağışlar bölge bölge olduğu için bazı tarlalar zararlardan etkilenmedi. Ürünlerin de fiyat konusunda bir yükselişe geçeceğini düşünmüyorum. Çünkü geçtiğimiz sene yaşanan dolu olayları bölge bölge değil, tüm Ova'yı etkilemişti. Bu yıl bazı ürünlerin hasadı belki geç olur. Bundan dolayı da ilk ürün hasadında kısmi bir fiyat artışı yaşanabilir. Fakat bu kısa süreli kalacaktır. Çünkü çoğu çiftçimiz doludan hemen sonra tarlasını tekrar ekti" ifadelerini kullandı.

ARPALAR DA ZARAR GÖRDÜ

Doludan zarar gören tarım ürünleri arasında arpanın da nasibini aldığını dile getiren Akbaş, "Ova genelinde sadece fasulye tarlaları değil, bir çok tarla sular altında kaldı. fasulyenin yanında arpa tarlaları da ciddi zarar gördü. Bunların yanında pancar, buğday, ayçiçeği de bu yağışlardan olumsuz etkilendi. 600-700 dekarı sular altında kalan çiftçi arkadaşlarımız var. Yardım bekliyorlar. Ekinler biçerdöver giremeyecek durumda. Afet sonrası bazı tarlalarda hayvanlara yedirecek saman kalmadı. Çiftçiler mağdur. Devletten yardım eli uzatmalarını bekliyorlar. Çok sayıda çiftçi arkadaşımız bu yıl borçlarından dolayı ikinci ürününü ekemeyecek durumda. Köylerden bizlere gelen çiftçi arkadaşlarımızın söylediklerine göre mahsullerinin yüzde 90'ı gitti" sözlerini kullandı.

BUĞDAYDA SIKINTI YOK

Yaşanan dolu olaylarından buğdayın etkilenmediğini kaydeden Akbaş, şöyle konuştu: "Buğday için yetişme döneminde bu dolu görülmediği için tarlalar olumsuz olarak etkilenmedi. Yani buğdayda sıkıntı yok." Tarlasındaki zararı ifade eden bir çiftçi ise, "Dolu bölgemizde binlerce dekar alana zarar verdi. Çiftçinin ürettiği zaten para etmiyor. Bu yıl bir de dolu düştü. Hiçbir şey elimize geçmeyecek. Ekinlere biçerdöver girmez. Devletimizden yardım bekliyoruz. Biz devletten gübre, mazot gibi yardımlarla yaramızı sarmasını istiyoruz. Gelip ilgililerin buraya bakıp ta bize bir yol göstermelerini istiyoruz. Sorunumuzla baş başa kaldık. Gerçekten büyük bir afet oldu. Biz dışarıdaki mallarımızı da zor kurtardık" şeklinde  konuştu.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.