Tarım sigortasında  yüzde 28 artış

Tarım sigortasında yüzde 28 artış

Kuraklık, sel, don, dolu, fırtına ve hortum gibi doğal afetlere karşı üreticilerde sigorta bilincinin artmasıyla devlet destekli tarım sigortası yaptıranların sayısında artış yaşanıyor. Geçen yılın aynı dönemine göre kesilen policelerin sayısında yüzde 28

Tarım Sigorta Havuzu (TARSİM) tarafından geçen yılın aynı dönemine göre düzenlenen poliçe sayısında yüzde 28'lik bir artış var. Devlet destekli tarım sigortalarındaki artış, uygulama sonucunda üreticilerde sigorta bilincinin artmasına bağlanıyor. Hasar durumunda hasar tespitlerinin doğru, hasar ödemelerinin de gecikmeksizin yapılması ile düşük faizli kredi kullanan üreticilerin sigortaya konu olabilecek varlıklarını, kredi tutarı üzerinden sigorta ettirilmesinin zorunlu hale gelmesi de etkili oldu. Sigorta yaptıran sayısının artmasında iklim değişikliklerine bağlı olarak üretimlerde meydana gelebilecek doğal risklerin üreticiler tarafından farkına varılması ve üreticilerde tarımsal varlıklarını koruma kapsamına alma ihtiyacı düşüncesinin etkili olduğu belirtiliyor.

1.3 MİLYON POLİÇE KESİLDİ

Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi (TARSİM) kapsamında yılın ilk altı ayında 1.3 milyon adet poliçe kesildi. Yılın ilk 6 aylık döneminde, tüm tarım sigortası branşlarındaki poliçe adedi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artış gösterdi ve 1.3 milyon adede ulaştı. Yine aynı dönemde, sigortalanan varlık bedeli yüzde 33 oranında artış ile 14 milyar lirayı geçti, sigortalı hayvan yüzde 20 artış ile 580 bin adede ve sigortalı alan yüzde 21 artış ile 19 milyon dekara yaklaştı. Devlet Destekli Tarım Sigortaları uygulamalarında poliçe sayıları, toplam prim üretimi, sigortalanan alan ve hayvan sayılarına bakıldığında, sistemdeki gelişimin istikrarlı bir şekilde arttığı görülüyor. Sistemin ilk tam yılı olan 2007 yılından 2013 yılının başına kadar geçen dönemde, sigortalanan tarımsal varlık değerinde 5.5 kat, poliçe sayısında ve sigortalı alanda 3 kat, sigortalı hayvan adedinde tam 12 kat artış yaşandı. TARSİM, dünyadaki tarım sigortaları ile ilgili gelişmeleri yakından takip ederek, en yeni teknolojileri, modern uygulamaları bünyesine entegre etmiş ve bu doğrultuda çok kısa bir süreçte, tarım sigortaları modelleri arasında örnek gösterilen bir noktaya ulaştı. Sigortacılar ve yetkililere göre çiftçiler artık bilinçlendi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.