Tarım işçilerinin ekmek mücadelesi
Her yıl yaz mevsiminde Doğu ve Güneydoğu illerinden Aksaray’a çalışmak için gelen mevsimlik tarım işçileri bayramda da ekmek parası kazanmanın mücadelesini veriyor.
Yazın çeşitli illere mevsimlik tarım işçisi olarak giden Şanlıurfalı tarım işçileri, nüfusunun yüzde 70’ini geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığı Aksaray’a geldi. Bayram tatil demeden, tarlalarda sıcak altında çalışan Şanlıurfalı tarım işçileri, ayçiçeği hasadı yapıyor. Gün boyunca yoğun bir şekilde çalışan işçiler, okul çağındaki çocuklarını da mecburen eğitimden koparıp yanlarında çalıştırıyor.
ÇALIŞMAZSAK HEPİMİZ AÇ KALIRIZ
Yaklaşık 10 yıldır mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştığını ve birçok ile çalışmaya gittiğini söyleyen Şanlıurfalı tarım işçisi 47 yaşındaki Abit Sakat, “Biz buraya Urfa’dan geliyoruz. Buraya ayçiçeği kesmeye geldik. Her yıl böyle çalışmaya geliyoruz. Bu bize zor oluyor ama mecbur kalıyoruz. Çalışmazsak çocuklar ve biz aç kalırız" dedi.
Urfa’da iş bulamadıkları için çeşitli illere mevsimlik işçi olarak gittiklerini ifade eden Abit Sakat, "Urfa’da iş bulamıyoruz. İş bulsak neden buralara gelelim ki. Halimize baksana, mecbur olmasak gelmeyiz. Çocuklarımız aç kalıyorlar. Çocuklarımız okula gidemiyor. Çocukları okuldan çıkartıp buraya işe getirdik. Normalde şu anda çocuklar okulda görünüyorlar ancak izin falan alıp yanımıza getiriyoruz. Çocuklarımızı orada da bırakamıyoruz. Kimse bakmıyor. Müdürden izin alıp getiriyoruz. Müdür de mecbur kalıyor” diye konuştu.
“BİZE HER GÜN BAYRAM”
Aksaray’a mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya geldiğini kaydeden 42 yaşındaki Nuri Acar ise Şanlıurfa’da kendilerine göre iş olmadığını belirterek, “Bize bayram yok. Bize her gün bayram. Tarlalarda böyle sürünüp gidiyoruz. Deliye her gün bayram” diye konuştu.
Ailesinin ekmek mücadelesine yardımcı olan ve 3 yıldır okula gitmediğini söyleyen 18 yaşındaki Ömer Çiftçi, “3 yıl önce okulu bıraktım. Hayatım hep tarlada geçti. Ortaokul’da diplomayı aldım ve eğitimi bıraktım. Liseyi okumadım çünkü maddi durumumuz kötü. Onun için tarla işinde dolaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Şanlıurfa’da kendilerini kimsenin çalıştırmadığını ve mecbur kaldıkları için Aksaray’a geldiklerini belirten 45 yaşındaki 5 çocuk annesi Meryem Sakat, “Benim 5 tane çocuğum var. Okula gidiyorlar ama mecbur kaldığımız için okuldan alıp yanımızda çalışmaya getiriyoruz. Hepsi ufak çocuklarımın. Çadırda çocuklarımdan bile korkuyorum kaybolurlar diye” dedi.
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.