Tarihi yolculuğa çıktılar

Tarihi yolculuğa çıktılar

Tarihi mirasa sahip çıkmak ve geçmişten geleceğe ticaretin gelişimini temsili olarak anlatmak için bu yıl ikincisi düzenlenen “Mazi'den Ati'ye Ticaret Kervanı Yürüyüşü” gerçekleştirildi

Tarihi İpek Yolu üzerinden düzenlenen programa Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, çok sayıda iş adamı ve davetli katıldı. Programda konuşan Vali Canbolat, tarihini bilmeyen toplumların geleceğini doğru hazırlayamayacağını söyledi. Konya'nın kadim bir başkent olduğunu belirten Canbolat, “Selçuklu anlayışının toplumun her katmanı ve ferdine yansıyacak şekliyle araştırmalıyız.  İnsanoğlu var olduğundan beri ticaretle uğraşmıştır. Ticaret yapamayan toplumların ayakta kalması mümkün olmamış. Bizim ecdadımız ticaret anlayışını doğru yapan, devletlerden bir tanesi. Bu geleneğin yaşatılması bir mana ifade ediyor. Konya gerek tarımı gerek tarımı gerekse ticareti ile önemli şehirler arasında yer alıyor. Ticaretin nasıl yapılabilmesini öğrenmeliyiz. Tarihimizin her aşamasını doğru anlayabilmeliyiz” dedi.

SELÇUKLU ESERLERİNİN ÇOĞU KAYIP

Selçuklu Devletinin vatan yapmak için inşa ettiği, önceki yıllarda taşlıktan ibaret olan Kuruçeşme Hanının Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildiğini dile getiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de şunları söyledi: “Selçuklu ecdadını yeterince tanımıyoruz. Onlar gerçekten büyük işler başardılar. Sözde değil, özde İslama hizmet ettiler. Bu topraklarda onlar sayesinde yaşıyoruz. Onlara olan borcumuzu tam ödeyemiyoruz. Selçuklu eserlerinin yüzde 90'ını kaybetti. Sahip çıkamadık. Fakat bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye'de toplanan emlak vergilerinin yüzde 10'u tarihi eserlerin restorasyonuna ayrılıyor. Bunlar yeterli değil ama önemli bir adım. Türkiye'deki iller düzeyinde en büyük restorasyon yapılan il Konya. Bunu sadece vakıf eliyle düşünmemek gerekir. Gurur duyuyoruz, vefa sırası bizde duygusuyla ecdadımıza olan  borcumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz. Tarihi ipek yolu şehirlerini tekrardan canlandırmak için destek veriyoruz.”

LOJİSTİK MERKEZİNDE İLERLEYEMEDİK

Kervanın yürüyüşünden sonra konuşan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek de Anadolu coğrafyasında hüküm süren Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin ticareti daha iyi şartlar altında sürdürmek için günün şartlarında çok önemli çalışmalar yaptığını dile getirdi. “Anadolu'da örneklerine sıkça rastladığımız, bakımsızlık ve tahribattan hayli etkilenmiş Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı harabe olmaktan kurtarıldı. 2007 yılında perişan halde bulunan han 2015 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi” diyen Şimşek, şunları kaydetti: “Kervanımızın yönü de dikkatinizi çektiği gibi Konya'dan dışarıya yapılan ihracat kervanını temsil etmektedir. Bu kervanımızda Konya'mızın ürettiği değerleri temsilen sembolik yükler taşımaktadır. MÜSİAD olarak ihracata verdiğimiz önemi temsil etmesi açısından çok önemli olup, yüklerimizi indirdiğimiz kervansarayımızda Konya'nın ihracatına çok büyük katkılar sağlayacak olan lojistik merkezimizi temsil etmektedir. Konya Lojistik Merkezi uzun yılları bulan çalışmalarımıza rağmen henüz yapım aşamasını bir türlü geçememiştir. Bizler lojistik merkezin yapılmasını beklemeden develerimiz ve atlarımızla yüklerimizi Akdeniz'e indirmek için yola çıktık.”

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.