Tarihi küp çöp tenekesi oldu!

Tarihi küp çöp tenekesi oldu!

Kulu'da tarihi küp eserin son hali yürek burkuyor. Kaderine terk edilen tarihi küp, çöp tenekesi olarak kullanıyor. Duruma tepki gösteren tarihçiler, eserin müzeye kaldırılmasını talep ediyor

Müzede koruma altına alınması gereken tarihi küp, çöp kutusu olarak kullanılıyor. Konya'da birçok tarihi eser ve yapı koruma altına alındı. Ancak hala kaderine terk edilen tarihi eser ve yapılar var. Durumu içler acısı olan bir eser de Kulu da bulunuyor. İlçedeki tarihi küp eser kaderine terk edildi. Tarihçiler, yüzyıllar önce yapılan eserlerin korunmasını istiyor. İlçe hakkında uzun yıllardır araştırmalar yapan Kululu Tarihçi Devrim Sönmez, tarihi küp eseri ziyareti sırasında gördüğü manzara karşısında şaşkına uğradı. Tarihi eserlerin koruma altına alınmasını isteyen Sönmez, duruma isyan etti.

BÜYÜK TAHRİBATA UĞRATILDI

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan ve tarihi eserin tahrip edildiğini ifade eden Tarihçi Devrim Sönmez, "Bir müzede koruma altına alınması gereken tarihi küp eser (pithos), Bahçehisar höyük yakınlarında tesadüf eseri keşfedilmiş ve duyarlı vatandaşlar tarafından yetkili birimlere teslim edilmişti. Yetkililer tarafından eski belediye sarayı bahçesini süslemek için dekor malzemesi olarak kullanıldı. Tarihi küp eser, bilinçsiz halkımız tarafından çöp tenekesi olarak kullanıldı ve içerisinde biriken çöpler yakılmak suretiyle büyük bir tahribata uğratıldı Oysa ki; bu tarihi küp eser Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirilmeli ve bir müzeye naklinin yapılması sağlanmalıydı." açıklamasında bulundu.

TARİHİ ESERLERE SAHİP ÇIKIN

Yüzyıllar öncesinde yapılan eserlerin tarihe ışık tuttuğunu, tarihi eserlerin ise ne yazık ki yeterli ilgi görmediğini dile getiren Sönmez, "Tarihi eserlerimize sahip çıkılmalı ve koruma altına alınmalıdır. Halk, tarihi eserlerin korunması ve gelecek nesillere intikalinin sağlanması açısından eğitilmelidir. İlkokullardan itibaren öğrencilere bu bilinç verilmelidir. Tarihimize sahip çıkmak durumundayız" ifadelerini kullandı. Mustafa Tosun isimli vatandaş da, Tarihi küp, Kulu Kaymakamlığı'nın ya da Kulu Belediyesi'nin içinde uygun bir alanda sergilenmeli. Küpün nerede bulunduğu, hangi amaçlar doğrultusunda kullanıldığı yazılmalı" şeklinde konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

tarihi-kup.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.