Tarihi hamamın ısıtma sistemi şaşırtıyor

Tarihi hamamın ısıtma sistemi şaşırtıyor

Aksaray'da restore çalışmalarında sona yaklaşılan tarihi Paşa Hamamı'nın mimari dizaynı bugünkü mimarları bile şaşırtıyor.

Üstün bir mimari zekayla dizayn edilen hamam, mimarları kendine hayran bıraktırıyor. Aksaray'da bulunan tek Osmanlı eseri olan tarihi Paşa Hamamı'nda restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. Restorasyon çalışmalarına katılan mimarlar ise, hamamın özellikle ısıtma sistemini incelediklerinde büyük bir mimari zekayla karşılaştıklarını belirtiyorlar. Restorasyon işini yapan şirketin sahibi Ahmet Etlik, hamamın içinin ve kullanılan suyun ısıtılması için amacıyla yıllar önce yapılan sistemin zeka ürünü bir sistem olduğunu belirterek, "Hamamın alt kısmında bulunan ateş tünelleri

sayesinde hem hamamın içi ısınıyor, hem de hamamda kullanılan su ısınıyor. Yüzyıllar önce böyle bir sistemin geliştirilmesi tamamen bir mimari zekanın ürünü" dedi. Yapılan restore çalışmalarının titizlikle ve tamamen aslına uygun bir şekilde sürdüğünü ifade eden Ahmet Etlik, "Hamamın restoresi tamamlandığında ilk yapıldığında nasıl ise öyle olacak. Ateş tünellerini duymuştum ama restore çalışmaları sırasında görünce sisteme hayran kaldım. Biz, sistemin bozulan çürüyen kısımlarını yeniliyoruz. Yani yapılan bu sistem ilk günkü gibi devam edecek. Ateş tünellerinde dolaşan ateş ve dumanın küçük tahliye borularıyla nasıl dışarı verildiğini gördüğümde çok şaşırdım. Ecdat yüzyıllar öncesinde çok iyi bir sisteme, mimari bilgiye ve zekaya sahipmiş" şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.