Tarhan: “yeni Battı-çıtkıların Asfalt İhalesi Kapsamında Yapılması Kuşkulara Neden Olacak”
Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Tulumba Bat-Çık Projesi’ndeki eksikler ve yanlışların yanı sıra yeni battı-çıktı projelerinin asfalt ihalesi kapsamında yapılmasının kuşkulara neden olacağını söyledi. Tarhan, “Asfalt konusu ayrı, alt geçitlerin yapılması ayrı uzmanlık mühendis alanlarıdır. Nasıl oluyor da asfalt müteahhidinin iş kapsamına büyük ölçekli iki battı-çıktı yapımı dahil edilebiliyor?” diye sordu.
CHP’li Mezitli Belediye Başkanı Tarhan, MHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi yönetiminin ve Başkan Burhanettin Kocamaz’ın görevi devraldıkları günden bu yana geçen 2 yılına yönelik eleştiri ve taleplerine ilişkin İHA muhabirine açıklama yaptı. Bu eleştiri ve taleplerini, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan ayı toplantısının geçtiğimiz hafta yapılan ikinci birleşiminde Faaliyet Raporu’nun görüşülmesi sırasında CHP Grup Sözcüsü olarak yaptığı konuşmada da dile getirdiğini aktaran Tarhan, Başkan Kocamaz’ın göreve başlamasının üzerinden iki yıl geçtiğini anımsattı. Bu dönemde, muhalefetin idarenin işlerine şu veya bu şekilde engel olması gibi bir durumun söz konusu olmadığını, Kocamaz’ın hazırladığı bütçeye, yatırım programına, borçlanmasına tam destek verdiklerini vurguladı.
“MECLİSTE UYUM VE HOŞGÖRÜ ORTAMI TAM OLARAK SAĞLANAMADI”
Başkan Kocamaz’ın vaatlerini, uygulamalarını halk adına takip etmenin, denetlemenin, yönlendirmenin, yanlışlıklar varsa yol göstermenin muhalefetin görevi, eleştirileri dile getirmenin de sorumluluğu olduğunu ifade eden Tarhan, önceliklerinin, farklılıklarını öne çıkarmak değil, birleşebilecekleri ortak noktalarda birlikte hareket etmek olduğunun altını çizdi.
Geçen iki yılda meclis oturumlarında arzu ettikleri uyum, hoşgörü ortamı ve konsensüsün tam olarak sağlanamadığına işaret eden Tarhan, “Bu olumsuzluğu gidermede örnek olması, en büyük çabayı göstermesi gereken Sayın Başkanımız olsa gerek. Umarım, bu günden itibaren geçmişteki izler unutularak, yeni bir sayfa açılmak suretiyle uzlaşının, diyalog ortamının gerçekleşmesi sağlanır” diye konuştu.
“YENİ BATTI-ÇITKILARIN ASFALT İHALESİ KAPSAMINDA YAPILMASI KUŞKULARA NEDEN OLACAK”
Tulumba Bat-Çık Projesi’ni eleştirerek, projede bazı eksiklikler ve yanlışlar olduğunu söyleyen Tarhan, meclisten geçerek kabul edilen, bundan sonraki battı-çıktı projelerinin asfalt ihalesi kapsamında yapılmasının ise bazı kuşkulara neden olacağını kaydetti. Tarhan, “Tulumba Kavşağı’nda yapılan battı-çıktının meclisimizden geçen planında uygulamada değişiklik yapıldı ise bu değişikliklerin meclisimizde değerlendirilmesi gerekir. Alt geçitten hemen sonra, kısa mesafe sonrası Yenişehir İlkokulu hizasından geçit, dönüş verilmesi anlaşılamamıştır. Yayalar için düşünülmüş olan geçişler yetersizdir. Kavşak gidip görüldüğünde yayaların yollarda karşıdan karşıya kendi yaya geçişlerini oluşturduğu ve bunun da kazalara neden olabileceği görülecektir. Yeni yapılacak alt geçitlerin asfalt ihalesi kapsamında yapılması ayrı bir tartışma konusu olsa gerek. Asfalt konusu ayrı, alt geçitlerin yapılması ayrı uzmanlık mühendis alanlarıdır. Nasıl oluyor da asfalt müteahhidinin iş kapsamına büyük ölçekli iki battı-çıktı yapımı dahil edilebiliyor? Bu çarpıklık dolayısıyla yapılacak yeni battı-çıktı projelerinden kuşku duyulabileceğinden, bu projelerin ilgili meslek odalarının, yetkili bir üniversitenin görüşü alındıktan sonra uygulamaya konulmasında yarar görüyoruz” ifadelerini kullandı.
“GÖREVDEN ALMALARDA KAMU ZARARI TESPİT EDİLDİ Mİ?”
Başkan Kocamaz’ın sık sık daire başkanları ve müdürleri görevden almasını da gündeme getiren Tarhan, Kocamaz’a, bu görevden almaların nedenleri arasında kamuyu zarara uğratmanın olup olmadığını sordu. Özellikle idari yönden genel sekreter yardımcısından daire başkanına, müdürlere kadar sık sık değişiklik yapıldığını ifade eden Tarhan, Başkan Kocamaz’a, “Görevden alınan arkadaşların kusur veya kusurları neydi? Görev kusurları var ise bu arkadaşlar için ne işlem yapıldı? İç denetimler sonucu hazırlanan 19 rapor sonucu 141 bulgu tespit edildiği raporda yer almıştır. Bu bulgular sonucu kamu zararı tespit edildi mi? Edildiyse miktarı nedir? İlgililer hakkında ne işlem yapıldı?” sorularını yönelterek, savcılığa suç duyurusunda bulunulan konular varsa, açıklık ilkesi gereği bunların paylaşılmasını istedi.
“CHP GRUBU OLARAK NÜKLEER SANTRALİN ÖNÜNÜ AÇACAK PLANA KARŞI DURACAĞIZ”
Mersin’in geleceği için hazırlanan Çevre Düzeni Planı ile nazım imar planlarının bir an önce ilgili tüm meslek odalarının da görüşü alınarak, katılımcı bir anlayış sonucu meclise getirilmesini isteyen Tarhan, özellikle 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda yer alıp almaması tartışmalara neden olan Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilişkin CHP Grubu’nun Büyükşehir Meclisi’nde alacağı tavra açıkladı. Çevre Düzeni Planı’nda ilçeler itibari ile bazı beklentiler olmasının doğal olduğuna vurgu yapan Tarhan, “Ama Akkuyu bölgesinde nükleer santral yapımına izin verecek bir tespite ‘hayır’ diyeceğimizi altını çizerek açıklamak isteriz. Geleceğimize, bölgemize, çocuklarımıza, çevreye, doğaya, turizme zarar verecek Akkuyu Nükleer Santral yapımının önünü açacak planlamaya karşı duruş sergileyeceğiz” dedi.
Ulaşım Master Planı’nın bir türü sonuçlanmadığını da belirten Tarhan, “Bu çalışma sonucu toplu taşıma sorununun çözümüne yönelik öngörülen modeli öğrenmek isteriz” diyerek, seçilecek toplu taşıma modelinin halkın büyük bölümü tarafından kabul edilebilir olması gerektiğinin de altını çizdi. Tarhan, Başkan Kocamaz’ın da Mersin’in ikinci önemli sorunu olduğunu söylediği trafik sorununun çözümüne yönelik önlemlerin bir an önce alınmasını istediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.