Taraf, Binali Yıldırım'ın fezlekesini açıkladı
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, TBMM’de partisinin grup toplantısında açıkladığı AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın fezlekesinden “Sabah ve ATV” satışı çıktı.
Toplam 241 sayfadan oluşan fezlekede Binali Yıldırım, Başbakan Erdoğan’ın talimatı ile Hükümete yakın iş adamlarından 630 milyon dolar para toplamakla suçlanıyor. Yıldırım’ın, “örgüt lideri” olarak nitelendirildiği fezlekede, Sabah ve ATV’nin satışı için toplanan 630 milyon doların Çalık Holding’e teslim edilmesine yönelik de “fotoğraflar” yer aldı.
Taraf gazetesinin haberine göre; Yıldırım, hakkında hazırlanan fezlekenin ayrıntıları şöyle:
İKİ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR
CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun Meclis kürsüsünden dile getirdiği Binali Yıldırım hakkında hazırlanan 241 sayfalık fezlekenin ayrıntılarına ulaşıldı. Fezleke, “Sabah-ATV Yolsuzluğu” ismini taşıyor. Ve, Sabah ve ATV’nin satışı için iş adamlarından toplanan para bölümü ile Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı kamu kurumlarının gerçekleştirdiği ihalelerden alınan rüşvetleri kapsayan bölüm olmak üzere iki ayrı kısımdan oluşuyor. Fezlekenin asıl kısmını oluşturan Sabah ve ATV’nin satışı bölümünde, Başbakan Erdoğan’ın talimatı üzerine harekete geçen Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım’ın, hükümete yakın olarak bilinen ve kamudan en fazla ihale alan iş adamlarından para topladığı iddia ediliyor.
KİM NE KADAR PARA VERDİ?
“Fezlekede yer alan bilgilere göre, Sabah ve ATV için para toplama işini Binali Yıldırım organize etti. İlk toplantı, Ağustos ayında bakanlığın Ankara Ahlatlıbel’de bulunan sosyal tesislerinde yapıldı. Para toplama işinde Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz koordinatör olarak görev aldı. Bakan Yıldırım adına ise, görüşmeleri ve para takip işlemlerini danışmanı Ömer Serbaş yürüttü.
Teknik takibe göre, Sabah ve ATV’nin satışı için, bir havuz oluşturuluyor. Havuza her iş adamı değişik tutarlarda para desteği sağlıyor. Buna göre, Mehmet Cengiz, Celal Koloğlu, Nihat Özdemir, İbrahim Çeçen ve Cemal Kalyoncu 100’er milyon dolar olmak üzere toplam 500 milyon dolar ödüyor. Havuza Anna Çebi 30 milyon dolarlık, Hayrettin Özaltın 20 milyon dolarlık katkı sağlıyor. Ayrıca Muzaffer Nasıroğlu’nun havuza destek sağladığı tespit edildi. Ancak, bu desteğin miktarı tam olarak netleştirilemedi. Yapılan çalışmada, havuza toplam 630 milyon dolarlık para toplandığı anlaşıldı. İbrahim Çeçen’in ise, 3. havalimanına girme karşılığında destek tutarını 150 milyon dolara çıkarması da teknik takibe takıldı.”
“DUYULURSA YER YERİNDEN OYNAR”
“Sabah ve ATV’nin satışı için oluşturulan havuza, yaklaşık iki üç hafta içinde paralar toplanıyor. Bu süreçte iş adamları arasında geçen telefon görüşmeleri de fezlekede yer aldı. Örneğin bir telefon konuşmasında Nihat Özdemir’in, toplanan paralar için, “Türkiye’de yer yerinden oynar ya, yer.. Bunlar farkında değiller ya..”demesi dikkat çekti. Yine Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz’in, aynı konuyla ilgili yaptığı bir başka görüşmede, “Biz de keriz değiliz. Verilmesi gerekiyor ki veriyoruz. O parayı yolda bulmuyoruz ya” ifadelerini kullanması dikkat çekti. Bir başka konuşmada ise Mehmet Cengiz’in, “... Ama hakkatten iyi oldu bir şey Binali kalırsa yaşadık ta...” ifadelerini kullandığı görüldü.
TRT YAYINI KESTİ
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında yaptığı konuşma sırasında “Not geldi, yolsuzluklara değinince TRT kesmiş. TRT zaten bunları yayınlayamaz ki, ne fark eder. Bunları biliyoruz. Milletin parasıyla yayın yapıyor onu da biliyoruz. Orada da hortum mekanizmaları var” dedi.
PARA TESLİMATI
KEMAL Kılıçdaroğlu’nun kürsüde gösterdiği Binali Yıldırım fezlekesinde, Sabah ve ATV’ için toplanan paraların holdinglerden tek tek alınarak Çalık Holding’e ve grubun bankası olan Aktifbank’a getirilmesinin fotoğrafları da yer aldı. Buna göre, paralara havuza destek veren holdinglerden, çantalar içinde alındı. Taşıma işi ise zırhlı bir panelvan tipi araçla gerçekleştirildi.
KADDAFİ’NİN BANKASI’NDAN KREDİ
Araçta ayrıca korumaların de yer alması dikkat çekti. Telefon konuşmalarında ise, aracın zırhlı olması ve camlarının filmli olması gibi ayrıntıların da tarif edilmesi dikkatlerden kaçmadı. Fezlekede, Cengiz, Kolin ve Limak şirketlerinin havuz için ihtiyaç duyulan paraların bir kısmını kredi çekerek karşıladıklarına yönelik de bilgiler yer aldı. Buna göre, Mehmet Cengiz’in devreye girmesi ile Ziraat Bankası ve kamuoyunda Kaddafi’nin bankası olarak biline Arap-Türk Bankası’ndan kredi çekildiği ve ödemelerin bir kısmının bu kredilerden yapıldığı belirlendi. Fezlekede ayrıca, şirketlerin 100’er milyon dolarlık çıkışları göstermek için ilginç yöntemler bulduğu kaydedildi. Hatta bir grubun, hisse satışı göstererek 100 milyon dolarlık yardım için 10 milyon dolarlık vergi ödemek zorunda kaldığı da fezlekede yer aldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.