Tanrıkulu: Suriye’de İç Çatışmalar Kimyasal Saldırı İle Başka Boyuta Taşındı

Tanrıkulu: Suriye’de İç Çatışmalar Kimyasal Saldırı İle Başka Boyuta Taşındı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Suriye’de her gün onlarca sivilin öldürülmesine neden olan iç çatışmalar, Beşar Esad yönetiminin, Şam'ın Doğu Guta bölgesine kimyasal silahlarla saldırdığı iddiaları üzerine başka b.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Suriye’de her gün onlarca sivilin öldürülmesine neden olan iç çatışmalar, Beşar Esad yönetiminin, Şam'ın Doğu Guta bölgesine kimyasal silahlarla saldırdığı iddiaları üzerine başka bir boyuta taşınmıştır." dedi.

        Sezgin Tanrıkulu, Suriye’de yaşanan kimyasal saldırı hakkında yaptığı açıklamada, Ortadoğu’da sorunların barışçıl yöntemlerle çözüm yollarının aranması için çağrı yaptı.

        Daha fazla sivilin katliama maruz kalmasının engellenmesini isteyen Tanrıkulu, "Suriye’de her gün onlarca sivilin öldürülmesine neden olan iç çatışmalar, Beşar Esad yönetiminin, Şam’ın Doğu Guta bölgesine kimyasal silahlarla saldırdığı iddiaları üzerine başka bir boyuta taşınmıştır." diye konuştu.

        Bölgeden gelen haberlere göre Sarin gazının kullanıldığı saldırıda ölü sayısının bin 300’ü geçtiğini kaydeden Tanrıkulu, "Her ne kadar Şam yönetimi, söz konusu katliamın muhalif gruplar tarafından yapıldığını iddia etse de sivillerin yaşam hakkını korumaktan aciz bir yönetim, öncelikli sorumludur. Keza söz konusu Sarin gazı, eğer sonradan Suriye’ye sokulmadıysa, bu kimyasal silahı bulundurduğu için Şam yönetimi yine öncelikli sorumludur. Yakın tarihimizde, Saddam Hüseyin yönetiminin Halepçe’de kullandığı Sarin gazının yarattığı ağır insanlık enkazı hâlâ kaldırılamamışken, yine yanı başımızda benzer bir vahşetin yaşanması insanlığın bittiği noktayı işaret etmektedir. Kadınların, çocukların, bebeklerin, savunmasız insanların toplu halde öldürülüşüne karşı uluslararası camianın derhal harekete geçip bu vahşete dur demesi ve bu vahşetin sorumlularını ortaya çıkarması gerekir. Zira bu yaşanan, ikinci Halepçe'dir. Yapılan da bir insanlık suçudur." şeklinde konuştu.

        "HER TÜRLÜ YOLU MÜBAH GÖRENLER VAR"

        CHP’li Tanrıkulu, Suriye’deki muhalif gruplar içinde de yönetimi devirmek için her türlü yolu mubah gören silahlı çetelerin olduğu bilindiğine işaret etti. Tanrıkulu, "Çeşitli iddialar, bu grupların da Sarin gazını kullanmış olabileceğini iddia etmektedir. Sivillere yönelik bu vahşetin arkasında ister Esad yönetimi ister muhalif gruplar olsun, bu insanlık suçuna imza atanlar derhal ortaya çıkarılmalı ve bu vahşeti daha da boyutlandırmaları engellenmelidir. Ortadoğu daha fazla kan gölüne dönmeden, barışçıl yöntemlerle sorunların çözüm yolları daha etkin bir biçimde aranmalı ve daha fazla sivilin katliama maruz kalması engellenmelidir. Bu çağrımızı gerek bölgedeki muhalif gruplarla etkin bir işbirliği içinde olan AKP hükümetine gerekse tüm uluslararası camiaya bu vesileyle tekrarlıyorum." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.