Talasemi hastalarına kan kardeşi aranıyor!

Talasemi hastalarına kan kardeşi aranıyor!

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen etkinliklerde Talasemi hastalığının nedenleri ve önerileri konusunda ailelere geniş bilgi verildi.

Düzenlenen etkinlikler çevresinde ilk olarak İl Sağlık Müdürlüğü’nde Talasemili çocukların katıldığı, ‘Demir Savaşçıları Beşinci Geleneksel Resim Yarışması’na Konya’dan katılan ve Türkiye ikincisi olan Merve Ergül’e ödül verildi. İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Talasemi hastalığının önemine dikkat çekerken, “Ülkemizde yaklaşık 1 milyon 300 bin Talasemi taşıyıcısı ve 4 bin civarında da hasta olduğu biliniyor” dedi. Akraba evliliklerinin Talasemi gibi nadir görülen genetik geçişli hastalıkların toplumdaki sıklığını artırdığını ifade eden Küçükkendirci, Türkiye’de her 5 evlilikten birinin akraba evliliği olduğunu ve bunun büyük çoğunluğunun birinci derecede akrabalar arasında gerçekleştiğini göz önüne alırsak yakın akraba evliliklerinin oldukça yüksek olduğunu görürüz. Bunun için evlilik öncesi Akdeniz Anemisi’de denilen Talasemi testinin ciddi şekilde yapılmasının önemini anlarız” diye konuştu. Konuşmanın ardından 8 Mayıs’ın Dünya Talasemi Günü nedeniyle düzenlenen ‘Demir Savaşçıları Beşinci Geleneksel Resim Yarışması’nda Konya’dan yarışmaya katılan ve Türkiye ikincisi olan Merve Ergül’e teşekkür belgesi ve çeşitli hediyeler verdi.
Etkinliklerin ikinci halkası ise Hekimevi’nde düzenlendi. Çok sayıda Talasemi hastası çocuklar ve ailelerinin katıldığı toplantıda aileleri hastalık ve önlemleri konusunda geniş bir sunum yapıldı. Konya Talasemi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen seminerde konuşan Dernek Genel Sekreteri Timuçin Sabancıoğullarından Konya’da 4 bin 209 Talasemi taşıyıcısı olduğunu 124 de hastası olduğunu söyledi. Sabancıoğullarından, “Konya’da dernek olarak ciddi çalışmalar yapıyoruz. Ancak bizlere gereken destek veriyor. Talasemi hastası olan bir kişi sürekli olarak kan almak zorunda. Bunun için bizler gönüllü olarak düzenli kan verecek olan kişiler aramaktayız. Bunun için ‘Kan kardeşi aranıyor’ ismi ile kampanya başlattık. Ama gereken ilgi gösterilmedi. İnsanların nasıl sevgiye, çiçeklere, suya ihtiyacı varsa bizlerinde o kadar kana ihtiyacı vardır. Bunu dikkate alarak vatandaşlarımızın bizlere destek olmasını istiyoruz. Ayrıca bu hastalığın önüne geçmek için ise evlenecek olan çiftlerin mutlaka Talasemi testi yaptırmalı. Bir damla kan ile bir hastalık önlenebilir” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.