Tahir  Büyükkörükçü ömrünü  İslam’ı anlatmaya adadı

Tahir Büyükkörükçü ömrünü İslam’ı anlatmaya adadı

Vaazlarının ilk günlerinde halkın dikkatini çeken ve sevilen büyük İslam Alimi Tahir Büyükkörükçü, vefatının 12’inci yılında hayırlı anılıyor. Konya’da İslami duyarlılığın öncülerinden olan Büyükkörükçü’nün hayatı son nefesine kadar mücadeleler ile geçti.

Evinde elektrik olmadığı için gaz lambası altında, gaz lambasının olmadığı vakitlerde de geceleri sokağa çıkıp, sokak lambası altında derslerine çalışan Tahir Büyükkörükçü Hoca Efendi, büyük bir maddi sıkıntı çekti. Hafızası çok güçlü olan Büyükkörükçü, derslerinde çok başarılı oldu. Genç yaşta ilim adamı unvanı alan Büyükkörükçü, sohbet ve ders vermeye başladı. Konya’da İslami hareketinin öncülerinden olan Büyükkörükçü’nün hayatı son nefesine kadar mücadeleler ile geçti.

4-2-1280x715.jpg

11 AY CEZAEVİNDE KALDI

Rahmetli Başbakan ve Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan ile birlikte 1977 yılında Milli Selamet Partisi'nden Konya milletvekili olarak Meclis'e giren Tahir Büyükkörükçü, 12 Eylül 1980 darbesinde Erbakan'la birlikte tutuklanmış ve 'İslâmî esaslara dönülmesini ve İslâmî devlet kurulmasını istemek' iddiasıyla askerî mahkemece yargılanmıştı. Büyükkörükçü 11 ay cezaevinde kaldı. 

4-5-1.jpg

 

DİNE HİZMETİ, HER TÜRLÜ ŞEREFİN ÜSTÜNDE TUTTU 

Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, merhum Tahir Büyükkörükçü hocayı Merhaba gazetesine anlattı Altıntaş, “İslam geleneğinde âlim; ilim, amel ve ihlas üçlüsünü her yönüyle temsil eden kimsedir.  Günümüzde, ilmiyle âmil, dindarlığında samimi, siyasi şuur olarak bütün dünya Müslümanlarının içinde bulunduğu durumu iyi analiz edebilen ve insanlığın içine düştüğü çıkmazlardan kurtarılmasında projeler geliştiren çok yönlü âlimlere ihtiyaç vardır. İşte bu âlim ve fâzıl şahsiyetlerden birisi Hacı Tahir Büyükkörükçü hocamızdır.  Adanmışlığı ve hasbi oluşu temsil eden âlimler, dine hizmeti, her türlü şerefin üstünde tutmuş,  gündemlerinin ilk maddesi yapmışlardır. Her yönüyle tâhir bir ömür yaşayan Tahir Büyükkörükçü hocamız da son devrin mücadeleci alim kuşağının öncülerindendi. O, İslam çalışmalarında hakaretlere, acılara, itilip-kakılmalara, bin bir türlü çilelere, nice yoksulluklara maruz kalmakla birlikte, acıları bal eylemesini bilmiştir. Hayat, iman ve cihattır diyen hocamız ömür boyu bu görüşünden geri adım atmamıştır. Biz Müslümanlar Konya’nın ve Türkiye’nin Tahir hocasında İlahi aşka bağlılığını hiç kaybetmemiş bir ruh, temsil Müslümanlığında disiplinli, yarınlarından çok umutlu, dünyada olup bitenleri okuma noktasında müteyakkız bir âlim örnekliğini gördük” dedi.

1-tahir-buyukkorukcu.jpg

BÜTÜR NESİLLERE ÖRNEK OLACAK BİR KİŞİLİKTİ 

Tahir Büyükkörükçü hocanın hitabetinin ders niteliğinde olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, sözlerini şöyle tamamladı:   “Bir zamanlar bu ülkede dini müesseselerin ve dini değerlerin yasaklanmasının istendiği bir dönemde biz onda Kapu camisinin kürsüsünden “Bizim Allah’ımız var” diye haykırarak Anadolu insanına özgüven duygusu aşılamış bir kararlılığı gördük.  Rahmetli Tahir Hocamızın; Hakk’a, hakikate ve ilme adanmış hayatının her bir safhası bütün nesiller için, model oluşturacak enginliğe sahiptir.  Cami kürsülerinde, konferans salonlarında ve ev sohbetlerinde yaptığı konuşmalarla aman felaketler dinimize gelmesin diye çırpınıp durmuştur.  Hacı Tahir Hocamız, mütetahhiru’l-İslam’dı.  Gerçekten de ismiyle müsemma tâhir bir ömür yaşamıştır. Kendisine “Sultânü’l-vâizîn” ünvanı verilen hocamızın tebliğ ve davet yöntemleri hakkında İlahiyat ve İslami İlimler Fakültelerinde lisansüstü araştırmalar yaptırılmalıdır. Onun konuşmaları Hitabet derslerinde öğrencilere örnek olarak dinletilmelidir. Onu vefat yıldönümünde bir defa daha rahmetle ve minnetle anıyoruz.”

d05p2xjwoaavr2h.jpg

CENAZESİNE YÜZ BİNLER KATILDI

Konya, Hacıveyiszade efendinin cenazesinden sonra böyle kalabalık bir cenaze görmedi. Cenazesine yaşanan izdiham, insan seli hocaefendinin ne kadar sevildiğini gösterdi. Hocanın uzun yıllar vaizliğini yaptığı Kapu Camii çevresindeki esnaflar, “Yüz binlerce insanın duaları ile uğurlanmak kadar duygu yüklü ne olabilir ki” dedi.

tahirho.jpg

TAHİR BÜYÜKKÖRÜKÇÜ KİMDİR?

1925 Konya doğumlu. Ebû Saîd Muhammed Hâdimî Hazretleri’ne dayanan, dolayısıyla Seyyid olma şerefine nâil olan nesli, ilme hizmet etmiş insanlarla doludur. Dedesi Abdurrahman Efendi çok temiz bir müslüman, babası Körükçü Mehmed Efendi marangozlukla iştigal eden saf bir mü`mindir. Tahir Hoca, ilkokulu mahalle okulunda okudu. Konya'da Karma Ortaokulu olarak bilinen meşhur okula devam etti. Üçüncü sınıfta okuduğu sıralar, bir gün Kapu Camiine gider. Cami kürsüsünde bir hoca efendi çok etkili bir üslûpla cemaate vaaz etmektedir. Vaazdan öylesine etkilenir ki, içinden 'ben de böyle ilim sahibi ve güzel konuşan bir vaiz olsam' diye geçirir. Daha sonra bu okulu bırakarak bu vaizden dersler almaya başlar. 1940 yılında siyasi baskılara ve yasakçı tutumuna rağmen kitaplarını gömleğinin içinde saklayarak hocasından icazet alıncaya kadar tek başına kararlı bir şekilde eğitimini tamamlar. Konya'nın Meşhur hoca efendilerinden Hacı Veyiszâde Mustafa Kurucu Hocadan Hadis ilmini öğrenir. Ebû Said Muhammed Hâdimi hazretlerinin Berika adlı eserini de, Kurucu Hoca'dan okur. Bu arada, o günün hafızlık merkezi olan Bulgur Tekkesinde hafızlık çalışmalarına devam eder. Fırsat buldukça da Hacı Hâki Efendiden Farsça dersleri alır. Konya’nın Hocası, Büyük İslam Alimi Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi, 86 yaşında 5 Mart 2011 günü sabah saatlerinde vefat etti. Büyükkörükçü, 4 evlat babasıydı.

4-6-1280x715.jpg

ESERLERİ

1) Hakîkî Vechesiyle Mevlâna ve Mesnevî

2) İslâm'da Edeb

3) Mevlânâ ve Mesnevî gözüyle Peygamber Efendimiz

4) Mübarek Ramazan ve Oruç

5) Müslüman Peygamberini tanımalısın

SAİT ÇELİK



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum