Taban fiyatı düşük görüldü! 

Taban fiyatı düşük görüldü! 

TMO’nun 2021 yılı hububat ve bakliyat alım fiyatları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanırken, kamu kurumları TMO’nun referans fiyatının üstünde alım yapamayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, üretim maliyetleri ile iç ve dış gelişmelerini dikkate alarak TMO'nun 2021 yılı hububat ve bakliyat alım fiyatlarını belirlediklerini kaydetti. Buna göre, sert ekmeklik buğdayın alım fiyatını 1650 TL'den 2250 TL'ye, arpanın alım fiyatını 1275 TL'den 1750 TL'ye çıkarıldığını bildiren Erdoğan, bakliyat alım fiyatı olarak ise kırmızı mercimekte 5000 TL, yeşil mercimekte 4150 TL, nohutta ise 4050 TL olarak belirlendiğini dile getirdi. 

FARKLI FİYAT TARİFESİ UYGULANAMAYACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hububat, yaş çay ve bakliyat alım fiyatlarını açıklarken, alınan bir karar dikkat çekti. Erdoğan, TMO’nun dışında alım yapacak olan kamu kurumlarının da belirlenen referans fiyattan farklı bir fiyat uygulayamayacağını, bu fiyatları dikkate alacağını belirtti. Bilindiği üzere TÜRKŞEKER geçtiğimiz yıl TMO’nun üstünde bir alım fiyatı belirleyerek piyasadan alım yapmıştı. TÜRKŞEKER’in farklı bir alım fiyatı belirlemesi TMO’nun ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiden ürün alımlarını olumsuz etkilerken, çiftçinin daha yüksek fiyattan ürününü satmasına neden olmuştu.Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması ile kamu kurumları arasındaki farklı fiyatla ürün alımının da önüne geçilmiş oldu.

KURAKLIKTAN DOLAYI BORÇLAR ERTELENECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer yandan kuraklıktan etkilenen çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının erteleneceğini bildirdi.

DESTEKLEME PRİMLERİ DE AÇIKLANDI

Erdoğan, destekleme primlerine yönelik ise "Ton başına hububatta 275 lirayı, bakliyatta ise 910 lirayı bulan prim ve destekler verilerek üreticilerimizin giderlerine katkı sağlanacak" dedi.

PİYASA FİYATLARININ ALTINDA KALDI

Diğer yandan açıklanan taban fiyatı çiftçiyi memnun etmedi. Buğday ve arpa alım fiyatlarının mevcut durumda piyasa fiyatlarının altında açıklandığına dikkat çekilirken, ziraat mühendisi ve Tarımdan Haber Yazarı Faik Toy, "Bugün Konya Borsasında 2240 TL’ye satılan arpa için 1750 TL, yine Konya’da 2301 TL’ye satılan sert ekmeklik buğdaya 2250 TL, Güneydoğu Borsalarında 6800 TL’ye satılan kırmızı mercimeğe 5000 TL fiyat açıklandı. Bana göre bu ithalata son hızla devam demektir. Çiftçiye 1 kilogram maliyeti 2 TL olan arpayı hangi çiftçi 1,75 TL’ye satacak çok merak ediyorum. Bu politika değişmezse bu gidişle bütün çiftçiler zararını kurtarmak için stokçuluğa başlayacak. Benden söylemesi" dedi.

EKMEK 3 TL OLURSA VATANDAŞ NE YAPACAK?

“Gübre zammı yüzde 100, ilaç zammı yüzde 60, tüm girdi ortalama zamları yüzde 50” diyen Toy, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ekmeklik pirinç başağı buğday ton fiyatı en az 2 bin 500 TL, makarnalık ton 3 bin TL, arpa ton 2 bin TL, kırmızı mercimek ton 6 bin 500 TL açıklanmalıydı. Açıklanan hububat fiyatları için iyi fiyat diyenleri bir kenara not edin. Görelim bakalım kimler çiftçinin altını oyuyormuş. Çiftçiyi iyice köle bellediler, vur ensesine elindeki lokmayı al öyle mi? Çiftçi bildiğiniz eski çiftçi değil, peşinen söyleyeyim. Ayrıca ekmek 3 TL olursa vatandaş ne yapacak? Söyleyim bunun sorumlusu çiftçi değildir. Çiftçinin katlanarak artan girdi maliyetlerine hiç bir şekilde müdahale edilmeyen, dövizin her gün rekor kırdığı yerde ekmek 3 TL olur efendim. Sormamız gereken 3 TL’ye çıkacak ekmeği neden alamıyorum?”

KONPADER FİYATI OLUMLU BULDU 

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil de şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış olduğu hububat ton fiyatlarını KONPADER yönetim kurulu olarak olumlu bulduk. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Çiftçimize de hayırlı olması temennisiyle bereketli bir sezon diliyoruz.” 

EMRE ÖZGÜL 

4-3-12.jpgZiraat Mühendisi Faik Toy

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum