Suudilerin gözü kulağı Konya'da

Suudilerin gözü kulağı Konya'da

Suriye'de 6 yıldır yaşanan iç savaş İran, Rusya, Suudi Arabistan, ABD ve Türkiye'nin de müdahelesiyle küresel bir boyut kazandı. Konya'da semalarında pilotlarını eğiten Suudi'lerin hedefi ise uçaklarını savaşa hazır duruma getirmek

Suriye'de yaşanan savaş her geçen gün daha içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Suriye krizine şu an 10'dan fazla ülke müdahil oldu. En son Rusya'nın da Suriye'de Türkmenlere yönelik kitlesel katliamlara girişmesi ve YPG'nin Halep gibi stratejik şehirlere yaklaşması bölgesel krizi daha da derinleştirdi. 24 Kasım 2015 tarihinde Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesiyle birlikte bölgedeki ülkeler ordularındaki alarm seviyesini yükseltti.

BÖLGEDE SAVAŞ ENDİŞELERİ ARTTI

Son olarak Suudi Arabistan'ın Konya semalarında eğitim uçuşlarına başlaması bölgedeki savaş endişelerini daha da artırdı.  Resmi raporlara göre, halen İncirlik’te ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere uçaklarının yanı sıra Katar’a ait 2 Mirage uçağı var. Türkiye’de an itibariyle 5 Suudi jeti var ama İncirlik’te değil, eğitim amaçlı olarak Konya’da bulunuyor. Onlar da bu hafta ülkelerine dönecekler. Suudi Arabistan’ın gelecek hafta İncirlik’e 4 F-15 göndermesi bekleniyor.

SUUDİ PİLOTLAR KONYA'DA EĞİTİLİYOR

Suudi Arabistan uçaklarının Konya 3. Ana Jet Üssü'nde eğitim uçuşlarına başlamasıyla birlikte dünyanın gözü Konya'ya çevrildi. Suudi Arabistan medyası da Konya'daki eğitim uçuşlarına sık sık yer vermeye başladı. Suudi Arabistan medyasında Suudi uçaklarının Konya'daki eğitim uçuşlarıyla birlikte Suriye'ye olası bir müdahale için askerlik hazırlık yaptığı belirtiliyor. 2013 yılında Konya'da düzenlenen Anadolu Kartalı Tatbikatı'na katılan Suudi Arabistan 3 yıl sonra yeniden Konya semalarında pilotlarını eğitmeye başlattı.

BÖLGESEL SAVAŞ ENDİŞELERİ ARTTI

Suudi Arabistan jetlerinin de İncirlik Üssü'ne konuşlanması ve Konya'da eğitim uçuşlarına başlaması bölgedeki tansiyonu daha da yükseltmesi bekleniliyor. Bir taraftan Rus jetlerinin Halep ve Türkmendağı bölgesine ağır saldırıları sonucu yüzbinlerce insanın Türkiye sınırına akın etmesi, diğer taraftan PKK'nın Suriye'deki uzantısı YPG güçlerinin Halep'e yaklaşması bölgesel bir savaş endişesini artırdı. Türkiye son günlerde YPG mevzilerini Fırtına obüsleriyle vururken, Rusya ve rejime bağlı birlikler de Halep'te kitlesel katliamlar yapmaya devam ediyor. Bütün bu gelişmeler karşısında Türkiye hava ve kara kuvvetleriyle birlikte her hangi saldırı girişiminde orduyu saldırılara karşı hazır duruma getirdi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.