Süt üreticisi zararına üretim yapıyor! Kriz kapıda
Artan girdi masrafları yüzünden zor günler geçiren süt üreticisine bir darbe de süt fiyatlarından geldi. Süt üreticisinin fiyatını 2 lira daha aşağıya çektiler. Bu karar tüketiciye de üreticiye de olumsuz bir şekilde yansıyacak. Süt fiyatları 2 TL daha aşağıya çekildi. Bu karar Türkiye’de süt üretiminde büyük düşüşe neden olacak. Bazı fabrikalar ise sütteki yağ oranındaki düşmesi yüzünden üretici birlikleri 80 kuruş ceza kesiyor.
ÇİĞ SÜTÜN MALİYETİ 18 TL’Yİ AŞTI
Soğutulmuş çiğ sütte maliyet 18 TL’yi aşarken fiyat 14,6 liradan satılıyor. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Eylül ayı için soğutulmuş çiğ sütün üretim maliyetini litre başına 18,37 TL olarak açıkladı. Bu maliyetle 1 litre soğutulmuş çiğ sütün referans fiyatının 22 lira olması gerektiği bildirdi. Ulusal Süt Konseyi’nin referans fiyatı 1 Mayıs’tan beri 14 lira 65 kuruş. Mayıs’tan beri fiyat artışı olmadığı gibi bazı alıcı firmalar süt fiyatını düşürdü.
TÜİK VERİLERİNE GÖRE SÜT ÜRETİMİ ARTTI
TÜİK verilerine göre ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,5 arttı, Ocak-Temmuz döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,3 arttı. TÜİK süt üretimi arttı derken süt üreticileri birlikleri tam tersini iddia ediyor. Ulusal Süt Konseyi Yönetimi Ağustos ayında aldığı kararla çiğ inek sütü litre satış fiyatının 14,65 TL olarak uygulanmasına devam edilmesine karar vermişti. Fiyat güncellemelerinin üç aylık periyotlarla yapılacağı açıklanmıştı. Süt üreticileri fiyatlarda artış beklerken tam tam tersi bir durum yaşandı. Süt fiyatı 2 TL daha aşağıya çekildi. Yem fiyatlarında devam eden artışlar, saman ve balya fiyatının sürekli yükselmesi yüzünden zaten başa baş üretim yapan süt üreticilerine bir darbe de fiyatların aşağıya çekilmesi vurdu.
YABANCI ÜRETİCİYE 3 MİLYAR DOLAR ÖDENCEK
Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, karara sert tepki gösterdi. Solakoğlu, "Süt üreticisinin fiyatını 2 lira daha aşağı çektiler. Önümüzdeki sene sevgili vatandaşlarımız çok daha pahalıya süt içecek. Yabancı çiftçiye ise 3 milyar dolar ödeyeceğiz. Durum daha da kötüye gidecek. Yanlış tarım ve hayvancılık politikaları yüzünden köylerde insan kalmayacak. Kalın kırıntıları kazıyorlar. Ben de hayvanlarımı kestirmeye başladım. Bu sefer daha ağır kıyımlarla karşılaşacağız” dedi.
YAĞ ORANINDAN DOLAYI CEZA KESİYORLAR
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, bazı firmaların süt alımlarında üretici birliklerine yağ oranından dolayı ceza kestiğini söyledi. Fabrikaların süt alımlarında yağ oranına çok dikkat ettiğini belirten Ceran, “Fabrikalar fiyatı bilerek düşürüyorlar. Bazı yerlerde fiyatı aşağıya çektiklerini duyduk. Yağ oranı düşük birlik ceza kesiyorlar 80 kuruş, 60 kuruş ceza kesiyorlar. Süt üreticileri zor durumda. Üretim maliyeti kurtarmıyor. Biz kendi samanımızı, silajımızı yapıyoruz. Dışarıdan satın alanlar için durum çok zor. Sarayönü civarında şu an için kapanan çiftlik yok ama başka yerlerde kapanan çiftlikler var. Sarayönü’nde son yıllarda açılan çiftlik yok. Geçtiğimiz yıllarda kapanan çiftlikler olmuştu. Artan girdi maliyetleri süt üreticilerini de zor duruma soktu. Kendi samanını, balyasını ve silajını üreten süt üreticilerimiz zarar etmese de çok ciddi kar etmiyor. Bu yüzden başa baş götürüyoruz. Ama zararına üretim yapan çiftliklerin de olduğunu duyuyoruz” dedi.
İBRAHİM BÜYÜKEKEN
Kaynak:İbrahim Büyükeken
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.