‘Süt ihmali’ krizi getirdi

‘Süt ihmali’ krizi getirdi

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ramazan Gürbüz, 2008 yılında süt fiyatlarının desteklenmemesi sonucu damızlık hayvanların kesilmesine ve hayvan sayısının azalmasına neden olduğunu söyledi

Ülkede hayvan sayısının az olması nedeniyle insanlar kurbanlık bulmakta zorlanıyor. Sayısının az olması sebebiyle de hayvan fiyatları el yakıyor. Asya ve Afrika ülkelerinde hayvan fiyatları 200 TL, Çeçen kamplarında ise 250 TL olurken Türkiye’de fiyatlar en az 500 TL’den başlıyor. İnsanlar yetkililere niye böyle bir duruma geldiklerinin sebebini soruyor. Ülkede hayvan sayısının az olması hakkında bilgi veren Konya Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Gürbüz, hayvan sayısının az olmasının sebebi, 2008 yılında süt fiyatlarının desteklenmeyerek damızlık hayvanların kesilmesine sebebiyet verilmesi olduğunu söyledi. Tarım ve hayvancılıkta yanlış yönetilen politikaları yüzünden bu durumlara gelindiğini vurgulayan Ramazan Gürbüz, “Bu yanlış yönetim mağduriyeti nedeniyle insanlar uygun fiyatlara kurban edecek hayvan bulmakta zorlanıyorlar. Sayısının az olmasından dolayı da hayvan fiyatları çok yüksek. Biz Veteriner Hekimleri Odası olarak her zaman yöneticilere ve yetkili bakanlıklara sorunları ve sorunların çözüm yolları hakkında rapor sunuyoruz. Ama maalesef çalışma raporlarımıza rağmen gerektiği kadar dinlenmiyoruz” dedi.
ÜLKE GELİŞİMİ HAYVANCILIKLA OLACAKTIR
Türkiye ekonomik olarak gelişecekse bu tarım ve hayvancılıktaki büyümeyle olacağını dile getiren Gürbüz, “Biz ülke olarak elimizdeki olanakların farkında değil. Ülke topraklarımızın yüzde 70’i tarıma elverişli olarak ekilebilir alanı var ve iklim şartları da hayvancılığa çok elverişli. Yöneticilerimiz ekonomik alanda gelişmeyi ve büyümeyi sadece sanayi alanlarında yapılacak yatırımlarla olacağını düşünüyor. Biz hayvancılığına gerekli önemi ve desteği vermemiz halinde hayvan ithali yerine ihraç yapan ülke konumuna gelmemizi sağlayacaktır. Şu an yurt dışından ithal hayvan yapıyoruz, ülke dövizi yurt dışına çıkıyor. Bunun yerine zamanında hayvancılık desteklenseydi para kaybı yerine para kazanıyor olacaktık. Dünyada bir çok ülke hayvancılığa gerekli önemi gösteriyorlar. Biz ise hayvancılıkta gittikçe geri plana düşüyoruz” diye konuştu.
DAMIZLIK HAYVANLAR KURBAN EDİLMESİN
Gelecek günlerde hayvancılıkta daha büyük sorunlarla karşı karşıya gelinmemesi için Kurban Bayramı’nda damızlık hayvanların kurban edilmemesi hakkında da bilgi veren Gürbüz, sözlerine şöyle devam etti: “İnsanlar kurbanda dişi hayvan kesmeyi düşünüyorlar, dişi hayvan etinin daha güzel ve yumuşak olmasından dolayı. Diyanet İşler Başkanlığı bile damızlık dişi hayvanların kesilmemesi hakkında beyanatta bulundu. Ülkemizin geleceği için damızlık dişi hayvanlar kurban edilmemelidir. Ülkede kırmızı et sorunun çözülmesi ve hayvan sayısının artırılması için bu damızlık hayvanlar çoğaltılmalıdır. Damızlık hayvanların sayısının artırılması ise süt fiyatlarının artırılması ve desteklenmesiyle olacaktır.”
MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum