Susma değil birlik vakti

Susma değil birlik vakti

Hz. Mevlana'nın 743. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri dün düzenlenen Şeb-i Arus Gecesi ile sona erdi. Törende konuşan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye son 1 yıldır büyük acılar yaşadı. Şimdi susma değil birlik vaktidir" dedi

7-17 Aralık tarihlerinde gerçekleşen Hazreti Mevlana’nın Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri, yaşanan terör hadiseleri nedeniyle bu yıl buruk geçti. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri dün düzenlenen Şeb-i Arus töreniyla sona erdi. Bölgemizde ve Türkiye'de yaşanan gelişmelerden dolayı törenlere üst düzey katılım düşük oldu. Törenler bu yıl ülkemizde ve bölgemizde yaşanan terör olayları ve katliamların gölgesinde kaldı.  Geçtiğimiz hafta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Konya’daki Şeb-i Arus etkinliğine katılacağı açıklanmış, daha sonra Halep’te yaşanan insanlık dramı sonrası Eroğan’ın Katar Emiri ile görüşmesi gerekçe gösterilerek Konya programı iptal edilmişti.

ERDOĞAN VE YILDIRIM GELEMEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerine Konya’ya geleceği açıklanan Başbakan Binali Yıldırım da dün yaşanan Kayseri patlaması sonrası programını iptal etti. Konya Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Spor Merkezi'nde gerçekleştirilen 743. Şeb-i Arus Gecesine  Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 26. Başbakanı ve Konya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya Milletvekilleri,  yabancı ülkelerin büyükelçileri, yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda vatandaş katıldı. Törene katılamayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şeb-i Arus Töreni için gönderdiği mesajı okundu.

UYGUNSUZ YERLERDE SEMAYA İZİN YOK

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Kayseri'deki terör saldırısında şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet diledi. Konuşmasında Türkiye'nin bazı yerlerinde yapılan uygunsuz sema gösterilerini de eleşteren Avcı, şunları söyledi: "2008 yılında bir genelgeyle ilgili tüm yerlere hatırlatmamıza rağmen, ancak uygun yerlerde, uygun şartlarda ehliyetli ve liyakatlı kişiler tarafıından yapılması gereken semayı birileri hala turistik gösteri gibi sunuyor. Sema ayini UNESCO tarafından da dünya somut olmayan kültürel miras listesine eklenmiştir.  Uygunsuz yerlerde uygunsuz kişiler tarafından sema yapılıyor.  Bu doğru değil, yasal da değildir. Somut olmayan kültürel miraslarımız gibi semayı da uygun zamanda, uygun yerde, ehliyetli kişiler tarafından yapılması konusunda denetimlerimizi artırararak sürdüreceğimizi hatırlatmak istiyorum" dedi.

SON 1 YILDA BÜYÜK ACILAR YAŞADIK

Türkiye Cumhuriyeti'nin 26. Başbakanı ve Konya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Şeb-i  Arus törenlerinin hüzün mevsimi içerisinde idrak edildiğini söyledi. Türkiye'nin son 1 yıldır büyük acılar yaşadığını ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi: "Son 1 yılda çok şeyler yaşadık. Askerlerimiz, polislerimize şehit oldu. 15 Temmuz'da bir ülkenin görebileceği en büyük barbarlığı gördük. Allah şehitlerimizden razı olsun. Allah bizi de o vuslata erdirsin. Halep de insanlar barbarca öldürüldü" dedi. Hz. Mevlana'nın Konya gelişinin bir mülteci gelişi olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Konya onun bir umutları yeşertme yeri olmuştur. Şimdi birlik vaktidir. Susma vakti değildir. Dikenler etrafı sarmış. Kimi terör örgütü görüntüsünde. Kimisi Halep'te barbarca saldıran uçaklar şeklinde. Ayağımıza batan bu dikenler aradığımızın gülün habercisidir. Bu dikenleri bu topraklara ekmeye çalışanlardan ve onların arkasındakilerden hesap soracağız. Bu topraklara sadece sevgi tohumları ekmeye geldik. Allah bizi ağaçları sulayanlardan eylesin. Dikenleri sulayanlardan eylemesin. Allah vuslatınızı gerçek vuslat eylesin. Gecemiz hayır olsun, şeytanlar defolsun inşallah" dedi.

SEVGİ TÜM DÜNYAYA HAKİM OLSUN

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, konuşmasına terör saldırısında şehit olan askerlerimize başsağlığa dileyerek başladı. Akyürek, "Mehmetçik dindardır. Anadan atadan dindardır. Şehit Mehmetçik'in bizden beklediği bir Fatiha'dır. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar, diliyorum" dedi. Vuslat Yıldönümü programlarını bu yıl buruk ve hüzünlü bir şekilde idrak edildiğini ifade eden Akyürek, şunları söyledi: "Vuslat törenleri 10 binlerce misafirimizin burada sevginin ve aşkın etrafında buluşmasına vesile oldu. Programların başından bugüne kadar emek veren tüm kardeşlerimize teşekür ediyorum. İnşallah tekrar tekrar misafirlerimizi ağırlama fırsatı buluruz. Konya bu yıl İslam Turizm Başkenti olmuştu. Kudüs'ten devraldığımız bu bayrağı Medine'ye devredeceğiz. Anadolu insanın harcı bu toprakların harcı sevgi, barış ve kardeşlikle karılmıştır. Bu topraklara sevgiden başka tohum ekilmemiştir. Şu anda ekilmeye çalışan terör tohumları asla bu topraklarda gelişmeyecektir. Sonları mutlaka hüsran olacaktır. Büyük Türkiye yürüyüşünü asla engelleyemeyeceklerdir. Sevginin yeryüzüne hakim olmasına, inancımızdan gelen bu değerlerin tüm dünyaya hakim olmasını diliyorum."  Konuşmanın ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu eşliğinde, Ahmet Özhan tasavvuf müziği konseri verdi. Daha sonra Araştırmacı-Yazar Ömer Tuğrul İnançer’in Mesnevi sohbeti ile devam eden program, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’nun sema ayini ile sona erdi.

HALİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.