Suriyeli çocuklara13 okulda eğitim

Suriyeli çocuklara13 okulda eğitim

Mülteci olarak gözükmedikleri için eğitim imkanlarından yararlanamayan Suriyeli mültecilere Konya'da eğitim fırsatı doğdu. Suriyeli çocuklar artık belirlenen 13 farklı okulda derslere girebilecek

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ildeki okullarda Suriyeli çocuklar eğitime başlamıştı. Konya'da da 60 bini geçen Suriyeli mülteciler için eğitim fırsatı oluştu. Suriyeli sığınmacıların çocuklarının eğitim alması için mevcut okulların kullanılması kararlaştırıldı.

Suriyelilerin okul çağındaki çocukların eğitime kazandırılması için Türkiye'de son birkaç yıldır çalışma başlatıldı. Okullar öğleden sonraları ya da öğleye kadar olan sürede öğrencilere mani olmayacak şekilde, şehir merkezlerindeki Suriyeli vatandaşların çocuklarının eğitimine ayrılacak.

10 BİNİN ÜZERİNDE SURİYELİ ÖĞRENCİ VAR

Türkiye'de halen 2 milyonu aşkın Suriyeli nüfus bulunuyor. Bu kapsamda  11 ilde 23 kamp merkezinde, yaklaşık 90 bin Suriyeli öğrenci eğitim alıyor. Şehir merkezlerinde yaklaşık 110 bin öğrenci bulunuyor. Konya'da da 10 binin üzerinde öğrencinin eğitim öğretimi sağlanacak. Ancak Konya'da 4 yıldan bu yana öğrencilere yönelik net bir çalışma yapılamamıştı. Suriyeli öğrenciler dernek ve KOMEK kurslarında eğitimlerine devam etme imkanı buldu. Özellikle KOMEK'te Türkçe kurslarının yanı sıra birçok alanda Suriyeli çocuklara eğitim imkanı sunuluyor. Çocukların Konya'da yaşayacağı düşünüldüğünde okullardaki eğitim kaçınılmaz gözüküyor. Milli Eğitim Bakanlığı da faaliyetlerini hızlandırarak Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı şehirlerde çalışma başlattı.

SELÇUKLU, MERAM VE KARATAY'DA

Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sığınmacıların hangi okullarda derse gireceği belli oldu. Konya'da sadece üç merkez ilçedeki okullarda Suriyeli sığınmacıların çocukları eğitim imkanı sağlanacak. Selçuklu'da 4 okul, Meram'a 3 okul, Karatay'da da 5 okul olmakla birlikte toplam 12 okulda Suriyeli öğrencilere eğitim verilecek. Türkçeyi iyi bilen Suriyeli sığınmacılardan da eğitimlerde yardım istenecek. Özellikle Suriye'de öğretmenlik yapmış olan ve eğitim konusunda bilgisi olanlardan yardım alınacak. Müfredat ise yapılacak olan komisyon toplantısından sonra açıklığa kavuşacak. Öğrencilerin üniforma giyip giymeyeceği de yine Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenecek. Öğrencilerin yaş aralığı, sınıfların kapasitesi de önümüzdeki günlerde belli olacak.

SURİYELİ AİLELER KARARDAN MEMNUN

Konya'da 3 yıldır yaşamını devam ettiren 1 çocuk babası Muhammed Elhaj, Türkiye'nin 1951 Cenevre sözleşmesini imzalayan ülkeler arasında yer aldığı için, Orta Doğu'dan gelen yabancılara mülteci hakkı vermediğini söyledi. Kendilerinin bundan dolayı sığınmacı olarak gözüktüğünü belirten Elhaj, "Bize mülteci hakkı verilmiyor. Bu da Türkiye'de eğitim başta olmak üzere birçok haktan yararlanmamızı engelliyor. 3 yıl boyunca bir ülkede yaşayana mülteci hakkı veriliyor ama biz bu hakkı alamıyoruz. Bununla ilgili kanun çıktı ama yeterli olmadı. Artık Suriyeli çocukların okul çağına gelmesinden dolayı böyle bir çalışma başlatıldı. Bunu çok olumlu ve mutlu karşılıyoruz. Türkiye bize her alanda kapısını açtı ve savaştan bizi korudu. Çocuklarımız eğitim de alırsa çok daha iyi olacak. Okula gidemeyen çocuklar esnaf yanında ya da sanayide çalışıyor. Okul çağında olan bir çocuğun iş gücü altına girmesini kimse doğru olarak kabul etmez. Konya'da 3 merkez ilçede okulların eğitime açılacağını öğrendik. İnşallah bu eğitim-öğretim sezonuna yetişir ve çocuklarımız eğitim imkanı bulabilir" şeklinde konuştu.

HANGİ OKULLARDA EĞİTİM VERİLECEK?

Üç merkez ilçede açılacak okulların isimleri ise şu şekilde: "

Karatay;  Celal Akın İlköğretim Okulu, Kurtuluş Orta Okulu, Karaarslan Atatürk Orta Okulu, Karaaslan Cumhuriyet İlköğretim Okulu, Mahmut Şevket Paşa İlköğretim Okulu, Ferit Paşa Orta Okulu.

Meram; Mehmet Akif Ersoy Anadolu İlköğretim ve Orta Okulu, Şeker İmam Hatip Orta Okulu, Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu.

Selçuklu; Pro. Dr. Mahmut Esad Coşan İmam Hatip Orta Okulu, Hoca Cihan Hüseyin Yıldız İlköğretim Okulu, Mustafa Fevzi Serin İlköğretim Okulu, Piri Reis İlköğretim Okulu." 

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum