‘Süreç sıkıntılı olacak’

‘Süreç sıkıntılı olacak’

Partilerin Konya İl Başkanları yaptıkları açıklamada, Türkiye'nin sıkıntılı bir süreçten geçeceğini belirterek, “Sandıktan çıkan sonucun ya koalisyon ya da erken seçim sürecini başlatacaktır” dedi

Türkiye'de 25. dönem milletvekili seçimleri dün gece geç saatlerde sonuçlandı. Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti'nin tek başına iktidar olması ihtimali ortadan kalktı. HDP meclisteki koltuk sayısını yaklaşık 3 katına çıkardı. MHP ise mecliste 31 koltuk daha kazandı. Yurt genelinde AK Parti büyük oranda oy ve milletvekili kaybederken, Konya'da milletvekili sayıları 2011 seçimleri ile  aynı oranda sonuçlandı. AK Parti'de ise geleneksel olarak seçim sonrası İl Başkanı'nın açıklaması bu kez yapılmadı. AK Parti İl Başkanları dün Ankara'da olağanüstü bir toplantıya katıldı. Şehir Meydanı'na kurulan alanda yapılması planlanan, havai fişeklerin dahi hazır olduğu kutlamalar da iptal edildi.

4-1mustafa-baloglu-(1).jpg

AK Parti Konya'dan ilk ve tek açıklama seçim gecesi AK Parti Milletvekili Mustafa Baloğlu tarafından yapıldı. Baloğlu, "Bugün bir seçimi geride bıraktık. Milletin iradesi, halkın iradesi sandıkta tecelli etti. Hepimiz buna saygı duyuyoruz. Konya'mızda yüzde 65'in üzerinde oy alarak, yani bizimle beraber yarışan tüm partilerin oylarının toplamının bir kat üzerinde, ondan daha fazla oy alarak, Sayın Hocamızın, Sayın Başbakanımızın, bilge adamın boyunu eğdirmedik. Sizlere teşekkür ediyoruz. Bu seçimin galibi AK Parti'dir, bu seçimin zaferi AK Parti'nin zaferidir. Konya, tarihin her döneminde milli iradeye sahip çıkmıştır. Kendine hizmet edene sahip çıkmıştır, hakkı tutana, hakka sahip çıkana sahip çıkmıştır. Bundan sonra da en güçlü şekilde sahip çıkmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

4-2ahmet-buyuktermiyeci.jpg

ÖNEMLİ OLAN ZİHNİYET

İslam Birliği'nin kurulabilmesi için çalışmaya devam edeceklerini kaydeden Saadet Partisi İl Başkanı Ahmet Büyüktermiyeci de, “Biz seçimden seçime çalışan bir parti değiliz. Teşkilatlarımız bundan önce olduğu gibi, tüm insanlığın kurtulması için, yaşanabilir bir Türkiye için, yeniden büyük Türkiye’nin oluşabilmesi, İslam Birliği’nin kurulabilmesi, adalete dayanan yeni bir dünyanın oluşması için çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Seçim sürecinde meclisteki tüm sandalyelere talip olarak çalıştıklarını ifade eden Büyüktermiyeci, şöyle konuştu: “Tüm teşkilatlarımız inançlarının gereği olarak bu hedefle tüm güçleriyle çalıştılar. Teşkilat mensuplarımıza teşekkür ediyorum. BBP ile oluşturduğumuz ‘Milli İttifak’ neticesinde pek çok çalışma yaptık. Fakat her seçim öncesinde olduğu gibi bu seçim öncesinde de milletimizin önünde bir takım oyunlar oynanarak halkımızın kalbinde olan Saadet Partisi'nin önüne setler konulmuştur. Hâlbuki Saadet Partisi dimdik ayakta olan çalışan mücadele eden tüm partilerin karşısında partilere karşı değil düzen karşı çalışan teşkilattır. Bu noktada çalışmamalarımız devam edecek. Teşkilatlar olarak bu ülkenin içerinde gayret göstermesi hiçbir görüşü ayrıştırmadan bütünlük içerisinde ileriye dönük hamleler yapmaya çalışan teşkilat olmuşuzdur. Biz inanıyoruz ki halkımız tekrar Saadet Partisi’nin etrafından bütünleşecektir.” Olası bir koalisyon ihtimalini de değerlendiren Büyüktermiyeci, “Koalisyonda olsa tek başına iktidar da olsa hangi zihniyetle yönettiğiniz önemli. Tek başına da olsanız koalisyon da olsanız bu faiz düzenin bu AB birliğine girme çalışması yapıyorsanız bir anlamı yoktur. Bizim için tek başına iktidarın da koalisyonunda bir anlamı yoktur, önemli olan ‘önce ahlak ve maneviyat’a dayanan zihniyetin mecliste temsil edilmesidir” şeklinde konuştu.

4-3bekir-yetistirici.jpg

KAZANAN DEMOKRASİ OLDU

Seçim sonuçlarının demokrasi adına bir kazanım olduğunu belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Bekir Yetiştirici, "Seçim sonuçlarına baktığımız zaman Türkiye'de demokrasinin kazandığını söylemek yanlış olmaz. Bu şu an için her kesimin kabul ettiği bir şey. Bir yandan da AK Parti'nin Başkanlık Sistemindeki ısrarı kaybetti. Seçim sonuçlarına bakıldığında milletimizin başkanlık sistemini istemediği ortaya çıktı. Mecliste her türlü düşüncenin temsil edilmesi ve hadiselerin mecliste çözülebileceği görüldü. Millet de bunu gördü artık. Sonuçların AK Parti'ye bir ders olacağını düşünüyorum. Çünkü son yıllarda milletimizi gerçekten çok üzdüler. Milletimiz de buna sandıkta karşılık verdi. Aslına bakıldığında kötü bir tablo olmadığını görüyoruz. Halkın özgür iradesi tamamen tarafsız bir biçimde tecilli etti. HDP'nin parti olarak ilk defa meclise girmesini de olumlu bir gelişme görüyorum. HDP tabanı büyük olan bir parti. Böyle bir partinin mecliste de temsil edilmesi demokrasi adına bir kazanımdır. HDP eğer barajı geçemeseydi, bazı hareketleri önleyemezdi. Ancak mecliste olunca bazı terörize sorunları mecliste çözme imkanına kavuşuldu. Koalisyon için söyleyeceğim tek şey, her şey olabilir. Cumhurbaşkanı'nın görev vermesi gerekiyor.  Sonuç olarak AK Parti ciddi anlamda bir oy kaybına uğradı. Türkiye kazandı, demokrasi kazandı" ifadelerini kullandı.

4-4.20150609093922.jpg

AK PARTİ İLE KOALİSYON YAPMAYACAĞIZ

Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Av. Murat Çiçek ise, “Türkiye'de yeni bir siyasal sürece giriyoruz. Genel başkanımızın da söylediği gibi MHP Türkiye'deki oyunu artırmıştır. MHP yine alnının akıyla seçimlerden çıkmıştır. Mecliste 31 koltuk daha da fazlalaştırdık.  Konyamız açısından da, Türkiye geneli açısından MHP oyunu artırdı. Sonuçlar, tiranlığa dönüşen bir yönetim anlayışının son bulma sürecine girdiğini gösteriyor. Kamu imkanlarının dahi seferber edilerek AK Parti'ye çalıştıkları bir seçim süreci oldu. En basit bir aday tanıtım toplantımızda dahi salonlar dolu diyerek belediyeler bizlere salon vermedi. Araya vali beyi koymamız ve ısrarımızla zar zor bir salon alabildik. STK'lar iktidar partisine çalıştı. STK'ları hükümet lehine açıklamalar yapmaya zorladılar. AK Parti çözüm süreci safsatasını sürdürdüğü sürece bir AK Parti ile bir koalisyon yapmamız mümkün görünmüyor. Doğu ve Güney Doğu illerimizdeki vatandaşlarımızın oylarını özgür iradesi ile sandığa yansımadığını düşünüyorum. Sıkıntılı bir süreç bizleri bekliyor. Bu şekilde bir koalisyon kurulmaz ise Türkiyemizi erken seçim bekliyor” diye konuştu.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.