Sümer Tilmaç: Bayramda Tatili Değil, Kardeşçe Bayramlaşmayı Ön Planda Tutalım

Sümer Tilmaç: Bayramda Tatili Değil, Kardeşçe Bayramlaşmayı Ön Planda Tutalım

Tiyatro ve sinema oyuncusu Sümer Tilmaç, bayramların, toplumsal birliktelik ve kardeşliğin ön plana çıktığı güzel günler olduğunu söyledi.

Tiyatro ve sinema oyuncusu Sümer Tilmaç, bayramların, toplumsal birliktelik ve kardeşliğin ön plana çıktığı güzel günler olduğunu söyledi.

Son yıllarda bayramların tatil yapma anlayışına göre yapılmasının üzüntü verici olduğunu belirten ünlü oyuncu Tilmaç, dini ve milli bayramların milletçe kenentlenildiği özel günler olduğunu kaydetti. Çocukluğunun Antalya'daki Kurban Bayramlarını hiç bir zaman unutmadığını belirten Tilmaç, bayram namazı sonrası cami avlusu kenarında dizilerek çocukların büyüklerin ellerini öpme, büyüklerin de çocuklara harçlık vermesinin unutulmaz hatıraları içinde olduğunu söyledi.

Bayramlarda ev ziyaretlerinin şehirleşmeye bağlı geçmiş yıllara göre azaldığını belirten Tilmaç, bayram arifesinde İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde cadde ve sokakların boşalmasının bayramların yakın akraba ziyaretinde tatil yapma anlayışına göre şekillendiğinin bir göstergesi olduğunu kaydetti.

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali etkinlikleri kapsamında Antalya'ya gelen Tilmaç, bayramda Manavgat'ta, Alanya'da, Kumluca'da, Kaş'ta, Elmalı'da yakın akraba ve dostlarını ziyaret ederek gönüllerini alacağını dile getirdi. Tilmaç çocukluk ve gençliğini geçirdiği Antalya'da bayramlarla ilgili şu bilgileri verdi: "Çocukluğum ve gençliğimde bayram öncesi arefe gününde herkes mezarlık ziyaretinde bulunurdu. Genelde kurbanlıklar büyükbabanın ve büyükannenin evinde toplanarak kesilirdi. Kurban kesimi öncesi büyüklerin eli öpülür, büyüklerde çocuklara harçlık verirlerdi. Kurbanlıkların gözleri bağlanarak getirilirdi. Kurban Bayramı'nın 4 günü süresince bayram ziyaretinde bulunurduk. Günümüzde olduğu gibi kapılar kapatılmaz, herkes birbirini ziyarete gelirdi. Kurban kesemeyenlere hali vakti olanlar kestikleri kurban etinin payının üç birini verirdi. Çocukluğumda annemin komşumuza verilmesi için ayırdığı kurban payına çörek otu atması gözümün önünden hiç gitmiyor. Dini bayramlarımız bizim birbirimizi bir yıl içinde unuttuğumuz kaynaşma günleri. Onun için çok önemli ve anlamlı. Bu nedenle bayramlar tatil yapma anlayışıyla şekillenmesin." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.