Sultaniye Üzümlerini 36 Saatte Güneş Enerjisiyle Kurutuyor

Sultaniye Üzümlerini 36 Saatte Güneş Enerjisiyle Kurutuyor

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde üzüm üreticileri Ali İhsan ve Hüseyin Ülgen isimli kardeşler tarafından Türkiye’de ilk defa denenmekte olan güneş enerjisi ve biokütle ile üzüm kurutma tesisinin de deneme çalışmalarından olumlu sonuç...

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde üzüm üreticileri Ali İhsan ve Hüseyin Ülgen isimli kardeşler tarafından Türkiye’de ilk defa denenmekte olan güneş enerjisi ve biokütle ile üzüm kurutma tesisinin de deneme çalışmalarından olumlu sonuç alındı. Ülgen Kardeşler 36 saatte güneş enerjisi ile sultaniye üzümlerini kurutmayı başardı.

Sarıgöl’de üzüm üreticisi olan Ali İhsan ve Hüseyin Ülgen isimli kardeşler tarafından Türkiye’de ilk kez güneş enerjisi ve biokütle sistemiyle üzüm kurutma tesisi kurarak bir ilke imza attılar. Güneş enerjisi ve biokütle ile üzüm kurutma çalışmaları hakkında bilgi vereni Ali İhsan Ülgen, "Sarıgöl’de üzümler özellikle Eylül, ekim aylarında kurutulmaya başlanmakta. Bu aylarda yağışlar olmakta ve üzümler bazı yıllar aralık ayların sonlarına kadar sergilerde kalmakta üzümlerin kalitesi düşmektedir. Biz iki kardeş ilçede bir ilki gerçekleştirmek istedik. Güneş enerjisi ve biokütle ile sultaniye üzümlerimizi güneş enerjisi ve biokütle ile kurutma sistemi ile kurutmak için tesis kurduk. Şu an deneme aşamasındadır. Tesislerimizde faal olan beş tonluk kabine konan üzümleri 50 saat gibi bir zamanda kuruyacak." dedi.

Aktif Güneş Enerjisi ile Kurutma Sistemi(AGES) Proje Yürütme Sorumlusu Ahmet Gözlükaya, verdiği bilgide üzüm, incir ve tütün için Ege çiftçisinin daha ekonomik kurutma sağlamak için geliştirildiğini belirterek, "150 yıldır, açık havada kurtulmakta olan üzüm, incir ve tütünler sergilerde kurutulmaktaydı. Bundan böyle üzüm, incir ve tütünler daha sağlıklı olarak güneş enerjisi ve biokütle ile kurutulacak. Kuru üzümde, incirde ve tütünde kalıntı olmayacak." dedi.

ÜZÜMLER 65-70DERECEDE KURUTULUYOR

AGES Proje yürütme sorumlusu Ahmet Gözlükaya, sistemin teknik çalışmasını da şöyle anlattı. "Sistem gündüz güneş enerjisi panellerimizin verdiği 65-70 derece sıcakla ısınmakta gece veya güneşsiz havalarda biokütle sistemin devreye girmesiyle yine 65-70 derece ısıyla üzümlerimizi 50 saatte kurutmaktayız. İncir için Aydın-Elbeyli’de denendi incirler 60 derecede kurutuldu. İzmir-Menemen tütünlerimizi sapıyla kurutma denemesi yapıldı ve olumlu sonuç alındı. Şimdi üzümler için deneme yapmaktayız." dedi.

Ahmet Gözlükaya, "Üzümler önce suyla yıkanmakta, ardından meşe külü ve zeytinyağı karımı ile tekrar yıkanarak kasalarla güneş enerjisi ile ısınmakta olan paneller istif edilmektedir. Meşe külü bir yerde potasyum yerine kullanılmakta olup kalıntı vermiyor. Biz firma olarak önceki yıllar üzüm çubuklarından biokütle yaparak Samsun’da ölçüm yaptırdık ve 4300 kalorisi çıktı. Bu değerlenecek." şeklinde konuştu.

"36 SAATTE ÜZÜM KURUTULDU"

Üzüm üreticisi Ali İhsan Ülgen, "İlk denememiz olumlu oldu. Bu kurutmada bir hatamızı öğrendik. Son olarak delikli plastik kasalarla bu kez de sultaniye üzümünde deneme yaptık 36 saatte sultaniye üzümleri kurutuldu.Kuruyan üzümler güneş enerjisi ile daha hijyenik olarak kurumakta" diye konuştu. Ülgen üzümlerinin bundan böyle güneş enerjisi ile kurutmaya devam edeceğini ifade etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.