Süleyman Şah türbesi bombalanıp yıkıldı

Süleyman Şah türbesi bombalanıp yıkıldı

Türkiye'nin yurt dışındaki tek toprak parçası olan Suriye içindeki Süleyman Şah türbesi ve Saygı Karakolu, tahliye edildikten sonra bombalanıp tahrip edildi.

Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı zırhlı birlikler, Suriye topraklarına girdi ve Süleyman Şah türbesi ve Saygı Karakolu tahliye edildi. Asker ve sandukalar Türkiye'ye getirildi, türbe ve karakol da IŞİD'in eline geçmemesi için yerleştirilen patlayıcılarla tahrip edildi.
 
TSK'ya bağlı birlikler, günün ilk saatlerinden itibaren hareketlendi. Mürşitpınar sınır bölgesinden girilen zırhlı birlikler, 30 km. içerideki Süleyman Şah türbesinin olduğu bölgeye girdi. Birliklerin ilerleyişi sırasında herhangi bir çatışma çıkmadı. Nakil sırasında bir tank kapağının başına düşmesi sonucu bir asker şehit oldu.
 
"Şah Fırat" adı verilen operasyonla Süleyman Şah türbesinde bulunan sandukalar ve manevi değeri yüksek eşyalar askerler tarafından alındı. Saygı Karakolunda bulunan 44 bordo bereli asker tahliye edildi.
 
Türbe ve karakol binasının IŞİD'in eline geçmemesi için yerleştirilen bombalarla tahrip edilip kullanılmaz hale getirildi.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türk bayrağı nerede ise türbe orasıdır" diyerek bayrağın Suriye Eşmesi olarak bilinen bölgeye taşındığını duyurdu. 
 

TSK AÇIKLAMASINDA BUNLAR YER ALDI

TSK'nın resmi açıklamasında şunlar yer aldı:

"Uluslararası Antlaşmalar ile Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki manevi değeri yüksek ecdat yadigârı emanetler, Suriye'de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askerî zaruretler nedeniyle, haklarımız saklı kalmak üzere geçici olarak yine Suriye topraklarında bulunan Suriye Eşmesi Köyüne taşınmak üzere getirilmiştir. Geride değerli emanet bırakılmamıştır. Suriye Eşmesi'nde naaşın nakledileceği bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir.

"Şah Fırat" Operasyonu sırasında herhangi bir çatışma yaşanmamış, başlangıç evresindeki intikal esnasında bir personelimiz geçirdiği bir kaza sonucu şehit olmuştur.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

 
Türbe üçüncü kez nakledilmiş oldu. İlk nakil 1930'da ikinci nakil ise 1975 yılında yapıldı.
 
1000 YILDIR TÜRK TOPRAĞI, 94 YILDIR TÜRK TOPRAĞI
 

Süleyman Şah Türbesi, 20 Ekim 1921 tarihinde Türkiye ile Fransa hükümetleri arasında imzalanan Ankara Antlaşması’nın 9. maddesi ve 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması’nın 3. maddesi gereğince Caber Kalesi ve türbe müştemilatı ile beraber Türkiye Cumhuriyeti toprağı olarak kabul edildi ve Türkiye’ye burada muhafız bulundurma ve bayrağını çekme hakkı tanındı. 

Suriye Hükümeti, Fırat Nehri üzerinde 1968 tarihinde başlattığı Tabka Barajı’nın 1973 yılında tamamlanacağını ve barajın su toplamaya başlamasıyla Caber Kalesi ve Süleyman Şah’ın türbesinin tamamen sular altında kalacağını ileri sürerek Türk Hükümeti’nden türbenin yerini değiştirmesini ya da türbenin Türkiye’ye naklini talep eden bir nota gönderdi. Türkiye de buna karşılık Suriye’ye bir nota verdi ve Keban Barajı’nın kapaklarını kapatarak Fırat Nehri üzerinden Suriye’ye su akışını engelledi. 

Karşılıklı bu restleşmenin ardından Türkiye bölgeye Devlet Su İşleri’nde görevli uzmanlar ve mimarlar gönderdi ve türbenin nereye taşınabileceğinin tespit edilmesini istedi. Ankara ve Şam arasında uzun süren müzakerelerin ardından bir anlaşma imzalandı. 
 
Anlaşmaya göre türbe ve karakol, 1973 yılında  müştemilatı ile birlikte, Halep’e 123, Şanlıurfa’ya 92 km uzaklıktaki Fırat’ın doğu kıyısındaki Karakozak köyündeki 10 bin 096 metrekarelik yeni yerine taşındı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.