Suat Kılıç: İzmir Niye Kaybetti Sorusunun Doğru Cevabını Bulmakta Zorlanıyorum

Suat Kılıç: İzmir Niye Kaybetti Sorusunun Doğru Cevabını Bulmakta Zorlanıyorum

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İzmir EXPO 2020'nin kaybedilmesi konusunda, bu yarışların çok da öyle ilkeler, prensipler, etik değerler doğrultusunda gerçekleştirilmediğini söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İzmir EXPO 2020'nin kaybedilmesi konusunda, bu yarışların çok da öyle ilkeler, prensipler, etik değerler doğrultusunda gerçekleştirilmediğini söyledi. Bu yarışlarda ve oylamalarda maalesef etik değerler ve ilkelerin dışında başka diyalogların söz konusu olabildiğine dikkat çeken Kılıç, İzmir'in sahip olduklarını göz önüne aldığında "O zaman İzmir niye kaybetti?" sorusunun doğru cevabını bulmakta zorlandığını kaydetti.

Meclis bahçesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Yüksek Seçim Kurulu'nun, yerel seçimlerde aday olacak bakanların görevlerinden istifa etmesine gerek olmadığına ilişkin kararını değerlendirdi. Bakanların da milletvekillerinin hukukuna tabi olduğuna dikkat çeken Kılıç, milletvekillerinin yerel seçimlerde aday olmak için görevinden istifa etmeyi gerektirmediğini ifade etti. "Sistemin uygulanmasında bir milletvekili herhangi bir yerel yönetim organına aday olduğu takdirde, seçildiğinde karar vermek üzere bir seçimlik hakkı oluşuyor. Sistem bu şekilde." diyen Kılıç, bakanlar açısından da bir istifa zorunluluğu olmadığı kanaatinin hakim olan kanaat olduğunu kaydetti.

'Partinizden aday olan bakan olursa zor olmayacak mı?' sorusuna ise Kılıç, "Bu konuda partinin ve Sayın Başbakan'ın karar ve eğiliminin ne olduğunu bilmiyoruz. Şu aşamada YSK'nın yaptığı açıklama, hukuk kaidelerinin yorumu ve ilkelerinin hatırlatmasından ibaret. AK Parti ve hükümetimiz bunu bu doğrultuda mı uygulayacak, başka bir prensip mi benimseyecek? Bu konuda bir malumatımız şu aşamada yok, henüz verilmiş bir karar yok." karşılığını verdi.

Bakanların aday gösterilmesi halinde bir istifa olup olmayacağına yönelik Kılıç, şu aşama, bu dakika itibariyle belediye başkanlığına gösterilmiş herhangi bir bakan olmadığını ifade etti. Varsayımlar üzerinden konuştuklarını belirten Kılıç, "Varsayımlar üzerinden konuşmayalım. Bakanlarımızdan belediye başkanlığına aday gösterilenler olduğunda bu konuyla ilgili gerek hükümet ve Sayın Başbakan tarafından gerekse parti tarafından açıklama ve değerlendirmeler yapılır. Nihayetinde bakanlık görevi de devam eder seçilinceye kadar. Seçim kampanyasına da devam eder. Türkiye'de kurumlar, kişilerle kaim değil; kişiler kurumların adeta orkestra şefi gibi yönetenleri ve kurumların lider isimleri durumunda. Ama diğer taraftan kurumların bürokrasisi var, gelenekleri, kurumsal yönetim ilke ve prensipleri var. Bu doğrultuda kurumlar faaliyetlerine devam eder." diye konuştu.

İzmir EXPO 2020'nin kaybedilmesi konusunda ise Kılıç, İzmir'in 2015'te de EXPO'ya çok yakın olduğunu, ama alamadığını hatırlattı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın Paris'te yaptığı açıklamaya katıldığını dile getiren Kılıç, şöyle devam etti: "Bu yarışlar çok da öyle ilkeler, prensipler, etik değerler doğrultusunda gerçekleştirilmiyor. Bu yarışlarda ve oylamalarda maalesef etik değerler ve ilkelerin dışında başka diyaloglar söz konusu olabiliyor. İzmir'in sahip olduğu değer ve zenginliklere bakıyorum, İzmir'in bütün kıtalara olan erişim mesafelerine, erişilebilirliğine bakıyorum, vaat ettiklerine bakıyorum. İzmir'in yıl boyunca mevsim ve iklim koşullarının çok yaşanılabilir eşiklerde olduğu gerçeğini göz önüne alıyorum. O zaman İzmir niye kaybetti sorusunun doğru cevabını bulmakta zorlanıyorum." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.