Soydaşlar Bulgaristan'daki Seçimler İçin Sandık Başına Gitti

Soydaşlar Bulgaristan'daki Seçimler İçin Sandık Başına Gitti

Türkiye’de yaşayan soydaşlar, Bulgaristan’da yapılan erken genel seçim için oy kullanmak üzere sandık başına gitti. Ülke genelinde 85 okulda 136 sandık kuruldu. Bulgaristan göçmeni Türkler, sabah erken saatlerde sandık başına giderek...

Türkiye’de yaşayan soydaşlar, Bulgaristan’da yapılan erken genel seçim için oy kullanmak üzere sandık başına gitti. Ülke genelinde 85 okulda 136 sandık kuruldu. Bulgaristan göçmeni Türkler, sabah erken saatlerde sandık başına giderek oy kullandı.

    Türkiye’de yaşayan soydaşlar için Bursa başta olmak üzere Ankara, Antalya, Balıkesir, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Eskişehir, Kocaeli, İzmir, İstanbul, Manisa, Mersin, Sakarya ve Yalova’da sandıklar kuruldu. Soydaşların yoğun olarak yaşadığı Bursa’da da 17 okulda 41 sandık açıldı. Erken saatlerde oy kullanmaya giden soydaşlar büyük heyecan yaşadı. Kestel Toplu Konutları Ortaokulu’nda oy kullanan soydaşlar, mutluluklarını dile getirdi.

    KAZANLIK: DEMOKRATİK HAKKIMI KULLANDIM, HEYECAN DUYUYORUM

    Seçimlerde demokratik hakkını yerine getirerek oy kullanan Nevin Kazanlık, şunları söyledi: "Her seçimde olduğu gibi burada da sandıklar açılıyor. Ancak bu sene daha rahat çünkü 6 tane sandık var. Önceki yıllarda sandık sayısı 4’tü daha önce 2’ydi. Bu düzenlemeler daha rahatlık sağlıyor seçmenlere. Ayrıca heyecan duruyorum, bir kere demokratik hakkımı kullanıyorum Bulgaristan vatandaşı olarak. Oradaki milletvekillerini seçiminde ve parlamentonun oluşmasında etkin rol oynuyorum, çünkü orada annem babam, kardeşlerim var. Oradaki durum beni yakından ilgilendiriyor. Seçimler gayet normal devam ediyor."

    Oyunu kullanan Şevket Ayyıldız ise "Seçimlerin Bulgaristan’daki Türk halkının temsili açısından yarılı olmasını temenni ediyorum. Umarım ileriye dönük olarak, oradaki Türklerin temsili açısından yararlı bir seçim olur." diye konuştu.

    ÖZKAN: TÜRKİYE’DEN 100 BİN OY KULLANILMASINI BEKLİYORUZ

    Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Başkanvekili ve Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BALGÖÇ) Genel Başkanı Yüksel Özkan, seçimlerin bayrama denk gelmesinin herkeste bir heyecan uyandırdığını dile getirdi. Birçok kişinin hem bayram ziyareti hem seçim için Bulgaristan’a gittiğini hatırlatan Özkan, Bulgaristan’a gidenlerle birlikte ülke genelinde 100 bin oy kullanılmasını beklediklerini kaydetti.

    Türkiye çapında 85 okulda 136 sandık kurulduğunu belirten Özkan, şu bilgileri verdi: "Bursa’da 17 okulda 41 sandık var. Bursa’da da bizim beklentimiz yaklaşık 30 bin civarında oy kullanılması yönünde. Gidenleri çıkartırsak herhalde 28 bin oy kullanılır. Geçen senelerde 22 bin oy kullanılmıştı. Bu sene inşallah bu 30 bini bulur."

    "HAK VE ÖZGÜRLÜKLER 42 MİLLETVEKİLİ ÇIKARTIR"

    Bulgaristan’da azınlık partilerinin yasak olduğunu, Hak ve Özgürlükler Partisi’nin ise içinde Türkler, Pomaklar ve Bulgarların olduğu bir liberal parti şeklinde faaliyet gösterdiğini ifade eden Özkan, şöyle devam etti: "Parlamentoda alınan bir kararın anayasaya sevk etmesi için iki yol var, ya Cumhurbaşkanı bunu anayasaya sevk edecek yada 48 milletvekilinin imzası ile bu sevk ediliyor. Orada Türk Müslüman azınlığın haklarına ters bir karar alınırsa ki bu kararları dönem dönüm görüyoruz, dolayısıyla biz 48 milletvekili çıksın diyoruz. Ama benim tahminin Hak ve Özgürlükler 42’yi bulur diyorum."

    Özkan, Bulgaristan radyo ve televizyon temsilcilerinin Bursa’yı karargah haline getirdiğini belirterek 3 radyo ve televizyonun seçimleri takip ettiğini sözlerine ekledi.

    Bulgar gazeteciler, gün boyu seçim yapılan okullarda yayın yaparak, gelişmeleri takip etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.