Sorularla prostat irileşmesi tedavisi

Sorularla prostat irileşmesi tedavisi

Prostat tedavisinin amacı nedir?Prostat irileşmesi tedavisinin asıl amacı hastanın böbreklerini korumaktır.

Ameliyat aşamasına gelmiş hastalar, şayet ameliyatı kabul etmezler ise, önce hastanın idrar torbası fonksiyon göremez ve akabinde hastanın böbrekleri bozularak, hastalar diyaliz makinesine mecbur hale gelebilirler. Gecikmiş hastalar, ameliyat olsalar bile tam şifaya kavuşmaları zor olabilir. Komplikasyonlar nedeniyle çok sayıda ameliyat geçirmek durumunda kalabilirler.

İyi huylu prostat irileşmesi görülen hastada tedavi yaklaşımı nasıldır?
Öncelikle yaşam modifikasyonu yönünde tedavi uygulanır. Yeterli olmazsa ilaçla tedavi yoluna gidilir. İlaçla tedaviye rağmen hastanın yakınmaları hafiflemez ise cerrahi tedavi metotlarından en uygunu tercih edilerek uygulanır.

Yaşam modifikasyonu tedavisi nedir?
Hastanın yakınmaları başlangıç aşamasında ise, hasta prostat konjesyonu yapacak yiyeceklerden uzaklaşır. Acılı ve baharatlı yemez. Çiğköfte yemez. Kolalı içecekleri tüketmez. Bazı grip ilaçları prostat kanalında darlık yapacağı için bunları kullanmaz. Kabız kalmaz ve düzenli cinsel ilişki yaşayarak prostat ödemini azaltır. Uzun seyahatlerde molalarda idrar hissi olmazsa bile tuvalete gidilir ve uzun süre hareketsiz kalınmaz. İdrar söktürücü hipertansiyon ilaçları tercih edilmez.

Kaç türlü ilaç tedavisi vardır?
İlaç tedavisi ilaç kullanım süresince geçici bir rahatlama sağlar. Tedavisi kalıcı değildir. Tek tedavi aracı cerrahi müdahaledir.

Kaç türlü ameliyatla tedavi yöntemi vardır?
Kapalı ve açık yöntemler olmak üzere başlıca iki tip ameliyat şekli vardır. Günümüzde açık prostat ameliyatı bazı özel durumlar hariç uygulanmaz. Kapalı ameliyat yöntemlerinden hasta için en uygun olanı seçilerek uygulanır. Kapalı ameliyatların kolay olması, hastanın çabuk iyileşmesi ve komplikasyonlarının ve ölüm riskinin daha az olması nedeniyle daha sık tercih edilir.

Kapalı prostat ameliyatları kaç şekilde yapılır?
İdrar kanalından girilerek yapıldıklarından hepsine TUR ameliyatları adı verilir. Çeşitli enerji türleri kullanılarak prostat dokusu tanınarak küçük talaşlar şeklinde kesilerek idrar kanalından çıkarılması veya buharlaştırılması esasına dayanırlar. Hastalara idrar kanalı tüpü daha kısa bir süre için yerleştirilir. Hastaneden daha erken taburcu edilirler ve eski yaşamlarına daha erken dönerler.
Lazerle prostat tedavisi avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Prostatın yoğunlaştırılmış ışın partikülleri kullanılarak buharlaştırılması işlemidir. Daha az kanama olması avantajlarıdır Tedavinin etkinliğini lazerin türü ve kullanılan teknik belirlemektedir. Neodmium-YAG lazer, prostatın büyümüş kısımlarını kısmen buharlaştırarak, kısmen de yakarak ortadan kaldırmak esasına dayanır. Yakılan dokuların düşmesi ve iyileşme zaman alır. Bu nedenle 3–4 hafta gibi daha uzun süre sonda takılması gerekir. Son yıllarda tercih edilmemektedir. Holmium lazer, dokuları kesmek için kullanılır. Büyümüş prostat dokusunun, kısmen kesilerek dışarı çıkartılması esasına dayanır. Green Light lazer adı verilen KTP lazer, son yıllarda ülkemizde aşırı reklâmı yapılan etkinliği sınırlı, prostatın buharlaştırılması esasına dayanan bir yöntemdir.
Lazerle prostat tedavisi, diğer kapalı prostat ameliyatları kadara etkili değildir. Ancak kanama bozukluğu olan hastaların büyümüş prostatlarında tercih edilirler. Buharlaşmanın düzenli olmaması nedeniyle idrar kanalı içine çok sayıda sarkıt uzantıları oluşur. Temiz bir kanal elde edilmesi zordur. Yeteri kadar doku azaltılması çoğunlukla mümkün olmadığından hastalar çok fazla istifade edemezler.

Elektrorezeksiyonun avantajları ve sakıncaları nelerdir?
Elektrik enerjisi ile prostatın küçük talaşlar şeklinde dışarı alınmasıdır. Buharlaştırma teknikleri çok fazla idrar kaçırma komplikasyonu nedeniyle terkedilmiştir. Vücuttan elektrik geçmesi, hipo-ozmoler solüsyon nedeniyle sıvı yüklenmesi ve vücut kimyasını bozması nedeniyle özellikle yaşlı hastalarda oldukça riskli bir ameliyat şeklidir. Çok kanamalı olması da en önemli dezavantajıdır.

Plazmakinetik prostat rezeksiyonu ve buharlaştırma yönteminin avantajları nelerdir?
Radyofrekans enerjisi kullanılarak, büyümüş prostat dokusunun küçük talaşlar şeklinde kesilerek idrar kanalından dışarı alınması ve buharlaştırılması esasına dayanır. Yıkama amacıyla damardan verilebilen serum fizyolojik kullanıldığı için vücut kimyası olumsuz etkilenmez. Hasta vücudu elektrik akımına maruz kalmaz. Aspirin kullanan veya kanama bozukluğu olan hastalarda bile başarıyla uygulanabilir. Ameliyat süresinin uzaması, ameliyat riskini çok arttırmaz. Yeterli miktarda prostat dokusunun çıkarılmasına izin verir. Bilgisayar kontrollü kesim ve buharlaştırma yapıldığı için, prostat dışındaki dokulara zarar vermez.

Ameliyattan sonra nelere dikkat edilmelidir?
Prostat ameliyatlarında en önemli sakınca, ameliyat bölgesinden idrar geçmesidir. Hastalar iltihap gelişmemesi için düzenli kontrollere gelmeli ve uygun tedaviyi yeterince süre almalıdırlar. Bir iki gün içinde taburcu olan hastalar en az bir ay süre ile ameliyatı yapan doktorun kontrolünde kalmalıdır. Sert zeminde oturmamalı, ağır kaldırmamalı ve zor işlerde çalışmamalıdır. Bir aylık cinsel perhiz yerlidir. Hasta evde duş alabilir. Dünde 1,5 litre sıvı ve günde dört bardak limonata tüketmelidir. Kabız kalmamalı, acılı baharatlı yiyeceklerden ve kolalı içeceklerden uzak durmalıdır. Uzun süre antibiyotik tedavisi alan hastalar, her öğünde bir kâse yoğurt tüketerek barsakların tedaviden olumsuz etkilenmesini önlemelidirler.



Üroloji Uzmanı
Opr.Dr.Kürşad ÖZBEK
Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.