Sorgun’da Çilek Üretimi Yaygınlaşıyor

Sorgun’da Çilek Üretimi Yaygınlaşıyor
Yozgat’ın Sorgun İlçesine bağlı Çiğdemli beldesinde alternatif ürün projesi kapsamında 6 dönümlük bir alana ekilen çilek, üreticiye gelir getirmeye başlayınca yörede çilek üreticisi sayısı artmaya baş...

Yozgat’ın Sorgun İlçesine bağlı Çiğdemli beldesinde alternatif ürün projesi kapsamında 6 dönümlük bir alana ekilen çilek, üreticiye gelir getirmeye başlayınca yörede çilek üreticisi sayısı artmaya başladı.

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Çiğdemli beldesinde 2011 yılında alternatif ürün projesi kapsamında 6 dönümlük bir tarlaya ekilen çilek üreticinin yüzünü güldürünce, çilek üreticisi sayısı da her geçen yıl artmaya başladı. Bahar mevsiminin başlamasıyla birlikte çilek üreticileri, tarlada, çilek fideleme, çapa ve sulama işlerine başladı.

2011 yılında 6 dönümlük alanda ekilen çilek ekiminin, taleplerin artması nedeniyle 2016 yılında 46 dönümü çıktığını belirten Sorgun İlçe Kaymakamı Ali Arslantaş “2011 yılında gerçekleştirilen deneme amaçlı çilek ekiminde olumlu sonuç aldık. Üreticilerimiz dekar başına 4 ton civarında ürün alması üzerine çiftçilerimiz çilek üretiminin karlı bir olduğunu görünce talepler artmaya başladı. 6 dönümlük çilek ekimi yapılan alan, bu yıl itibariyle 46 dönüme yükseldi. Gelen talepler üzerine İl Özel İdaresi’nden 2014 yılı bütçesinden aktarılan kaynak doğrultusunda bu yıl 46 dekar alana 2 bin 550 kilo plastik malç, 240 bin adet fide dikimi yapılarak, çilek bahçeleri oluşturuldu. İleri de Çiğdemli beldemiz çilek merkezi haline gelecek.” diye konuştu.

Çilek üretimi yapan 64 yaşındaki Mehmet Sungur, daha önce beldede yaşayanların çilek üretimi yaptığını belirterek, “Geçen yıl bende 3 dönümlük çilek bahçesi oluşturdum. Geçen yıl acemiliğimiz olmasına rağmen iyi gelir elde ettim. Bu yıl inşallah daha iyi olacak. 3 dönümlük tarla üzerine çilek fidesi dikimi yaptım. Fidelerin ve naylonlarını devletimiz karşıladı. Diğer kısmını ise kendi bütçem ile karşıladım. Burası bana yaklaşık 5 bin liraya mal oldu. Şuanda 17 bin adet fide dikimi gerçekleştirdik. Çilek üretimi aynen yeni doğan bir bebek gibi sürekli bakım istiyor. Gece gündüz sürekli ilgi gösteriyorum. İnşallah hasat zamanında istediğimizi alırız." ifadelerini kullandı.

Çiftçi Yunus Sungur ise, bu yıl ilk kez çilek ekimi yaptıklarını, 1,5 dönümlük tarla üzerine 7 bin fide diktiklerini söyledi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.