Sonuçlar açıklandı Tercih zamanı

Sonuçlar açıklandı Tercih zamanı

Üniversite sınav sonuçları açıklandı. Gençlik Temel Lisesi Rehber Öğretmeni Mehmet Doğan, geleceğimizin teminatı olan gençlere tercihler ile ilgili çeşitli uyarılarda bulundu

Sevgili öğrenciler, hayatınızın en önemli dönemindesiniz, üniversite sınavına girdiniz ve 31 Temmuz 2018’de sonuçlar açıklandı. Açıklanan sonuçlara göre üniversite tercihleri yapılacak. Arkadaşlar tercihleri yaparken lütfen dikkat edelim, peki nelere dikkat edelim?

Geçen yıllarda 1. Oturum YGS ‘de(Yükseköğrenime Geçiş Sınavı) 6 puan türü varken bu sene TYT (Temel Yeterlilik Sınavı) adı altında tek puan türü. 2. Oturumda LYS(Lisans Yerleştirme Sınavı) adı altında 12 puan türü varken bu sene AYT(Alan Yeterlilik Testi) Sayısal, Sözel, Türkçe-Matematik ve Dil olmak üzere 4 puan türü olduğu dikkatinizden kaçmasın.

Öğrenim görmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmamız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. Her şeyden önce hangi tablolardan tercih yapacaksanız bu tabloları dikkatlice incelemelisiniz. Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir.

 Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacaktır. Koşulları taşımadığınız tespit edildiğinde tercihleriniz geçersiz sayılacaktır. Koşullarını taşımadığınız tespit edilemeyen bir programa puanınız elverişli olduğu için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacaktır. Bu nedenle Tablo 3 ve Tablo 4’te yer alan Yükseköğretim programlarının koşul ve açıklamalar bölümünü mutlaka okuyunuz.

 Merkezi yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayar ortamında yapılacaktır. Sistemin özellikleri şu şekilde özetlenebilir.

A) Her yükseköğretim programına, tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirecektir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecektir.


B) Sınav sisteminde değişiklik yapıldığı için geçen yıllara göre sınavda çıkan soru sayısı azaldı bu nedenle puanlarda yığılma fazla olacaktır. Tercihte bulunurken buna dikkat etmeniz gerekir.


C) Bir aday, puanları ne kadar yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.


D) Merkezi yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.


E) Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini “Puanın yeterli olmayabilir.” endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programı tercih listenizde yer vermemeniz yararınıza olacaktır.


F) Listenizdeki programların sırası, gerçekten istek sıranıza uygun mu? Örneğin, beşinci tercihinize giriş hakkı kazanacak olsanız, “Keşke altıncı tercihim kazanmış olsaydım.” demeyeceğinizden emin misiniz? Bütün tercihleriniz için bu geçerli mi?


Tercihleriniz;  7-14 Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılacaktır. Şimdiden hazırlıklara başlamalısınız. Uzman kişilerden yardım alınız, uzmanlardan aldığınız bilgileri akıl süzgecinden geçirip en son kararı kendiniz veriniz.

2-1-mehmet-dogan.png
MEHMET DOĞAN-Gençlik Temel Lisesi Rehber Öğretmeni


**
Sevdiğin işi yaparsan ömür boyu çalışmazsın

Üniversite adayları,  hayatlarının en önemli kararını vermek üzere oldukları için çok heyecanlı ve kaygılı bir zaman geçiriyorlar. Gelecekleri adına  doğru adımlar atabilmek için nasıl bir yol izlemeleri gerekiyor? Sevdiğim meslek mi para kazanabileceğim meslek mi?  Hangi meslek benim için doğru meslek? Sorularının cevabını bolca düşündükleri  bir zaman dilimindeler.

Öğrencilerimiz, tercih sürecinde ne istediklerini bilirlerse yapılan genellemelerden soyutlanarak kendilerine en uygun mesleği seçeceklerdir. İlk önce  ‘’ Bu mesleği neden seçiyorum? , İlgi duyduğum bir meslek mi? ,  Ben mi istiyorum bu mesleği çevremdeki insanlar mı? , ‘’Popüler bir meslek olduğu için mi?’’ gibi soruları yanıtlamaları gerekiyor.  Bir bakıma öğrencimiz böyle durumlarda kendi içinde bir kar-zarar analizi yapmalıdır.

Tercih sürecinde çevrenizdeki insanlardan ‘’ Bizim ülkede kim istediği işi yapıyor ki? Hepimiz para kazanmak için çalışıyoruz işte…’’ gibi cümleleri muhakkak duyacaksınız. Fakat kendini iyi tanıyan, doğru hedef seçebilen adaylar kendilerine en uygun mesleği seçerek hem para kazandıran bir işe yönelecektir hem de kendilerini mutlu hissettikleri bir işe sahip olacaktır. Her meslek kendi içinde farklı ilgi alanları ve kişilik özellikleri ister. Bundan dolayı o mesleğe olan talebe bakmaksızın kendi için uygun olan mesleğe yönelmelidir.

Mutluluğun peşinden giden insan maalesef çoğu zaman diğerlerinin eleştiri oklarına hedef olur.  Çünkü diğerleri mutlu bir iş bulmanın imkansız olduğuna inanmıştır ve ısrarla mutluluğu arıyor oluşumuz onları rahatsız edecektir. Bundan dolayı seçimlerinizin tutsağı olmayın ve mutlu olabileceğiniz bir mesleği seçebileceğinize inanın.

Sadece para kazanmak için meslek seçilmez. Mesleğiniz, ister kadın olun ister erkek olun  bütün hayatınızı şekillendirecek. Mesleğinizde kendi becerilerinizi ortaya koyabilmeniz için sevdiğiniz mesleği yapıyor olmanız sizi daha huzurlu kılar. Gayet tabii herkes para kazanmak için çalışır. Ama her gün işe lanet ederek, kendinden ve işinden nefret ederek gitmek o işte başarılı olmanızı da imkansız kılar. Sizde sosyal rahatsızlık yaratan işe sırf parası için meslek diyemezsiniz. Heyecan duyduğunuz meslekte çalışırsanız hem mutlu hem başarılı olursunuz.

Para, statü, özgürlük, başkalarını mutlu etmek gibi kazanımlardan hangisi sizi daha çok mutlu ediyor? Bu sorunun cevabı da meslek seçiminde işinizi kolaylaştıracaktır.

Tercih döneminde; rehber öğretmenlerin, o alanda eğitim almış kişilerin ve anne-babanızın görüşlerini almanızı ve en son kararı yine kendinizin vermesini tavsiye ederim. Çünkü sevdiğiniz mesleği yapmanız sizi yormaz.                           

2-21-fazilet-altuntas.png                                                                                         

FAZİLET ALTUNTAŞ - Gençlik Temel Lisesi Felsefe Öğretmeni


 

MEZUN ZİYARETLERİ

2-3-045.jpg

Gençlik Eğitim Kurumları Kurumsal ziyaretlerde bu haftaki durak Enderun Fen Lisesi 2000-2001 mezunlarından, Sağlık Bakanlığı Meram Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görevli Ahmet Güneyk oldu. Meram Eğitim Araştırma Hastanesi’nde gerçekleşen ziyaret sonrası Ahmet Güneyk’e, ‘Hayırlı işler’ dilekleri iletildi.


Özel Enderun çalışmalara aralıksız devam ediyor

2-4-036.jpg


Özel Enderun Fen ve Anadolu Lisesi, öğrencilerinin yaz tatilindeki öğrenme kaybını engellemek ve geleceklerini etkileyecek olan üniversite sınavında başarılı olup hayallerini gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla yaz kurslarına devam ediyor. Yaz tatilini verimli kullanamayan öğrenciler okulda öğrendikleri bilgi ve becerilerin bir kısmını yaz tatilinde kaybederek bir üst sınıfa geçiyor. Bu nedenle yaz tatilini değerlendirerek çalışan ve çalışmayan gruplar arasındaki fark giderek artıyor. Üniversite sınavına gelindiğinde bu iki grup arasındaki başarı farkı yaklaşık 1,5 yıllık bir öğrenmeye tekabül ediyor. Bu da ciddi bir başarı kaybına neden oluyor.

Bunun bilincinde olan Özel Enderun Fen ve Anadolu Lisesi yazı en güzel şekilde değerlendirmeye uzman kadrosuyla beraber başladı. Haziran ayı itibariyle 9.10. ve 11. sınıf öğrencilerimizin birebir ders ve etütlerle eksiklerini kapatmaları ve yeni döneme hazırlanmaları sağlanıyor. Temmuz ayı itibariyle ise başlayan üniversite hazırlık çalışmalarında 12.sınıf öğrencilerimiz haftanın 4 günü 5 saatlik ders ve soru çözümüne, her Cuma günü de TYT denemelerine katılarak sınav sürecine hazırlanıyorlar. 2018 YKS sonuçlarını değerlendiren rehber öğretmenimiz Tülin Turgut: “YKS ‘de elde edilen başarılarımızı ve derecelerimizi öğrencilerimize uyguladığımız müfredat programına, yapılan deneme sınavlarına, özellikle aralıksız devam eden yaz çalışmalarına öğrencilerimizin devamlılık sağlamalarına ve okulumuzdaki eğitim-öğretime güvenmelerine borçluyuz. Bütün bu çalışmalarla 2019 yılında gerçekleştirilecek üniversite sınavında da öğrencilerimizin, uygulanacak olan okul programımızla başarıyı elde edeceklerine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.