Son zamlar bakanı da memnun etmedi

Son zamlar bakanı da memnun etmedi

Enerji Bakanı Taner Yıldız, doğalgaza yapılan yüzde 18 zam hakkında açıklama yaptı

Özellikle, doğalgaz ithalatı ünümüzde daha aktüel olduğu bir dönemde hem madencilik aramalarına gösterilen bir kısım dirençlerin ne kadar yersiz olduğu ile alakalı bir vurgu yapmak isterim. Tabii tabiat zenginliklerimize saygılı olup iç içe bu çalışmaları yapacağız. Kaynaklar dünyanın her tarafında ancak olduğu yerde çıkartılıyor. Başka yere taşınarak çıkartılamiyor. Bizim yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan olan zaman zaman spekülatif dirençlerin yerli kaynaklarımıza olan direnç olduğunu bilmemiz lazım. Mutlaka yerli kaynaklarımızı ön plana almamız lazım. O anda yeşil hassasiyetiyle yaptığı hareketin bize bir ithalat hareketi olarak geri döndüğünün bilinmesi gerekir.

BÖLGEDEKİ GERİLİM FİYATLARA YANSIYOR

Zammı hiç kimse sevmez, ama bunun bir zorunluluktan kaynaklandığını ve ham petrol fiyatlarının da artmasıyla birlikte böyle bir olumsuzluk doğurduğunu belirtmek isterim. Kuzey Afrika'da oluşan 'Arap Baharı' ile beraber siyasi istikrarsızlıkların ham petrole olan olumsuz etkisinden dolayı böyle bir fiyat dalgalanmasına yol açtı. Kış şartlarındaki fiyat düzenlemelerinin yine vatandaşlarımız arasında konuşulduğu durumu hep beraber yazıyoru. Bu bir zorunluluktur. Ben de ham petrol fiyatlarından hoşnut olmadığımı, doların fiyatından hoşnut olmadığımı bir çok kereler söylemiştim. Burada ülkelerin büyüme hızı kadar talep karşılığı olabiliyor. Bu öngörülebilir birşey. Hala dünyada üretilmeyen, arz güvenliği ile alakalı herhangi bir tehdidin olmadığı bir alanda bulunuyoruz. Siyasi istikrarsızlıkların bölgede giderilmesi halinde ham petrol fiyatlarında gerileme bekliyoruz. Irak'tan bir miktar hamptrol alındığını biliyorsunuz. Bu ham petrolün sevkiyatında herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Suudi Arabistan'dan da TÜPRAŞ bu ihtiyacı karşılayacaktır. Serbest piyasada seyreden bir durumdur.

Libya'ya gelince TÜPRAŞ 1 milyon ton civarında bir ham petrol alımını başlatmıştır. Bu da Libya'nın normalleşmesi için önemli bir katkıdır. Biz doğalgazda aldığımız fiyatın daha da altında vatandaşa verdik. Bu çok sürdürülebilir bir politika değildir. Rusya Federasyonu'ndan aldığımız indirim olmasaydı bu doğalgaz fiyatlarına çok daha farklı oranda zam yapacaktık. Bu zamdan bende memnun değil ima bir zorunlu hal olduğunu, gerekçelerini açıkladım. Bu sebepleri açıklayabiliyor olmam bu zammı sevdiğim anlamına gelmez.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.