Son Elek Ustası, Pazar Pazar Gezip Ürünlerini Satıyor

Son Elek Ustası, Pazar Pazar Gezip Ürünlerini Satıyor

Elek ve kalburculuk mesleğinin son temsilcilerinden Çorum Osmancıklı Satı Karabakar, evinde ürettiği elek, kalbur ve holus gibi eleme ve ayıklama araçlarını, geleneksel pazarlarda 10 ila 15 lira arasında değişen fiyatlarla satıyor. Karabakar...

Elek ve kalburculuk mesleğinin son temsilcilerinden Çorum Osmancıklı Satı Karabakar, evinde ürettiği elek, kalbur ve holus gibi eleme ve ayıklama araçlarını, geleneksel pazarlarda 10 ila 15 lira arasında değişen fiyatlarla satıyor. Karabakar ailesi, yazın gelmesiyle birlikte ürünleri il il, ilçe ilçe hatta köy köy dolaşarak satıyor.

Elek ustası Satı Karabakar, 56 yaşında olduğunu ve 20 yaşından beri ekmeğini kalbur, elek ve hulus gibi şeyler satarak kazandığını söyledi. Karabakar: "İşlerimiz mevsimlik oluyor, mevsimi geçtiği zaman elekleri bedava verseniz alan olmaz. Eşimle beraber geleneksel halk pazarlarını gezeriz. İsteyen müşterimize hazır olanlardan verir, isteyene burada elimizle müşteri karşısında yapar hazırlar veririz. Karnımız anca doyuyor." dedi.

Karabakar, yaz mevsiminin gelmesiyle halkın elek ve kalburlarla domates, kuşburnu, bulgur elemek için aldığını belirterek, "Elekleri ekim ayının 15'ine kadar ne sattık sattık, ondan sonra alan olmuyor. Çünkü mevsimlik sebze meyveler bittiği için elek ile ilgili işlerde kalmıyor." diye konuştu.

Pazarda alışveriş yapan Yaşar Zorlu ise bu tür el yapımı eleklerin zor bulunduğunu belirtip, "Önceden çoktu. Değişen yaşam şartları olduğu gibi eski kültürleri de yok etti." şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.