Soma’da Umutlar Başka Bahara Kaldı

Soma’da Umutlar Başka Bahara Kaldı

Soma’da hayatını kaybeden 301 madencinin yakınlarına bazı haklar getireceği belirtilen Torba Yasa, AK Parti’nin TBMM’yi erken tatil etmesiyle ekim ayına kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar Genel Kurulu çalıştıran AK Parti’nin,...

Soma’da hayatını kaybeden 301 madencinin yakınlarına bazı haklar getireceği belirtilen Torba Yasa, AK Parti’nin TBMM’yi erken tatil etmesiyle ekim ayına kaldı.

Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar Genel Kurulu çalıştıran AK Parti’nin, seçimin hemen ardından Meclis’i tatil etmesi, yasaya umut bağlayan acılı aileleri üzdü. Şehit madencilerin ailelerine destek veren Aksiyon İş ve Pak Maden İş Genel Başkanı Vedat Öztürk, hükümetin, Soma’nın yaralarını sarma sözü verdiğini hatırlattı, “Kendi işinize gelince Genel Kurulu çalıştırıyorsunuz, sıra işçiye gelince tatil ediyorsunuz. Bu yarayı daha ne kadar kanatacaksınız?” diye sordu.

Soma’da 301 madencinin göçük altında hayatını kaybetmesinin ardından iş güvenliği ve madenlerdeki çalışma esasları tartışma konusu olmuş, eleştirilerin odağındaki hükümet, en son TBMM Genel Kurulu'na getirilen Torba Yasa Tasarısı'na bu konuda bazı iyileştirmeler öngören maddeler koymuştu. Torba yasa görüşmelerinin yeni yasama yılında devam edip etmeyeceğine de AK Parti karar verecek.

MADENCİ AİLELERİ, ACI VE YOKLUKLA BAŞBAŞA

Hayatını kaybeden işçilerden 67’sinin ailesine ölüm aylığı bağlanması öngörülüyordu. Acı kayıplarının üzerine aylardır geçim sıkıntısı da çeken bu aileler, yasa TBMM’den geçip onaylanıncaya kadar ölüm aylığı alamayacak.

Tasarıyla; maden işçilerinin haftalık çalışmaları 36 saate, günlük çalışmaları da 6 saate indirilecek, yıllık izinlerinde 4 günlük artış sağlanacak, şehit işçilerin yakınlarından birine iş imkanı verilecek, SGK’ya olan borçları da silinecekti.

“AKSİYON İŞ, MADENCİLERİ YALNIZ BIRAKMAYACAK”

Madencileri ve ailelerini kaygılandıran bu tabloya, Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu da tepki gösterdi.

Hükümetin, kendi işine gelen konularda TBMM’yi gece-gündüz tatilsiz çalıştırdığını hatırlatan Aksiyon İş Genel Başkanı Vedat Öztürk, işçilere karşı sergilenen bu tutumu sert bir dille eleştirdi.

Hükümetin, Soma’da yakınlarını ihmaller ve ihlaller zincirine kurban veren ailelere verdiği sözleri tutmak yerine onları boş vaatlerle oyaladığını söyleyen Vedat Öztürk, “17 ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrası kendinizi korumaya almak için hukuk devletini ortadan kaldıran düzenlemeler yaparken, demokrasinin asgari olmazsa olmazı olan kuvvetler ayrılığını yok ederken, havuzlara akan kirli paralara hesap sorulmasını engellerken, kamu kaynaklarını yandaşlara peşkeş çekerken, hatta Soma türü faciaya sebep olan işverenleri dahi mükâfatlandırırken, neyle suçlandığı bilinmeyen deneyimli emniyetçileri gözaltına aldırıp tasfiye operasyonları yürütürken, tek işi hukuku işletmek olan yargı mensuplarını gerekçesiz olarak oraya buraya sürerken çok hızlısınız da, sıra işçilerin haklarını vermeye, çaresiz ailelerin hayat şartlarını iyileştirmeye gelince bu yavaşlık neyin nesi? Bu yarayı daha ne kadar kanatacaksınız?” diye sordu.

Soma faciasından bu yana 20’den fazla maden işçisinin daha hayatını kaybettiğini açıklayan Vedat Öztürk, bu ölümlerin sorumlusunun da gerekli düzenlemeleri geciktirenler olacağını söyledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.