Söke Ziraat Odası Başkanı Kocabaş Dört Yılını Değerlendirdi

Söke Ziraat Odası Başkanı Kocabaş Dört Yılını Değerlendirdi

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, görevde olduğu dört yılı değerlendirdi. Yaptıkları çalışmalarla çiftçinin yanında olduklarını söyleyen Kocabaş, “Söke sivil toplum örgütleri platformunun kurulması için çaba sarf...

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, görevde olduğu dört yılı değerlendirdi. Yaptıkları çalışmalarla çiftçinin yanında olduklarını söyleyen Kocabaş, “Söke sivil toplum örgütleri platformunun kurulması için çaba sarf ettik. Diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte Söke’nin sorunlarını, çiftçilerimizin sorunlarını Ankara'ya taşıdık. Önemli kazanımlar elde ettik.” dedi.

Düzenlediği toplantıda konuşan Oda Başkanı Kocabaş, “Yönetime gelişimizin üçüncü ayında ekskavatör aldık. Bugüne kadar 100 km. zeytinlik yolu yaptık. Söke Ovamız'da da çiftçimizin ihtiyaç duyduğu yerlerde ekskvatörümüzü çalıştırdık. 2003'te başlayan Menderes'in temizliği çalışmaları yavaş ilerliyordu. Taşkınlara sebep olduğu için Menderes'in temizliği çalışmalarını sürekli dile getirdik. 2011 yılında tekrar çalışmalara başlandı, 2012 yılında merkez Çine Çayı–Koçarlı ilçesi Alangüllü Deresi Söke regülatörü ıslahı, 2014 Kasım ayı itibarıyla da Söke regülatörü ile Çalıköy ve Özbaşı köprüsü arasında bu yıl tamamlanması planlanan 30 km.’lik güzergah boyunca 20 km. nehir ıslahı tamamlanmıştır. Çalışmalar 2012 yılından itibaren hız kazanarak, 88 km. nehir ıslahı tamamlanmıştır.” dedi.

Söke Ovası'nda başlanan toplulaştırma çalışmalarına destek olduklarını ifade eden Kocabaş, “Üzerimize düşeni yaptık. Bugün Menderes'in güneyinde olan Karaltı köyünden başlayarak Nalbantlar'a uzanan 40 bin dönümlük kısmın, ilk haftadan itibaren toplulaştırma çalışmaları başladı. Sıkıntılara neden olan Kisir Çayı’nın ıslahı konusunun, toplulaştırmayla birlikte ele alınmasını sağladık. Ovanın elektriğiyle ilgili çalışmaları sürekli gündemde tuttuk. Eski Özbaşı yolunun 55 km.’lik kısmı elektriğe kavuştu. Diğer ikinci etabın elektriğe kavuşması için 45 km.’lik çalışmayı da dahil ettiğimizde toplam 90 km.’lik elektrik hattı yapıldı. Söke Ziraat Odası Başkanı olarak Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu'na girdim. Söke pamuğunun sorunlarını anlattım, haklarını savunduk. Söke pamuğunun markalaşması konusunda paneller, toplantılar düzenledik. Ulusal pamuk zirvelerine, pamuk arama konferanslarına katıldım. Söke Ziraat Odası olarak, paydaşmalarımızla birlikte 1. Söke Pamuk Çalıştayı'nı yaptık.” şeklinde konuştu.

Çiftçilerin kooperatifçilik çalışmalarında öncülük yaptıklarını da belirten Kocabaş, “Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizle birlikte Söke Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kurulmasına öncülük yaptık. Örgütlenmede bizzat üye olduk. Yine Söke Narenciye Üreticileri Birliği ile ilgili çalışmalarda öncü olduk. Birliğin kurulmasıyla sonuçlanan toplantıları düzenledik. İlçemizdeki Karacahayıt ve Kaygılı Tarımsal Kalkınma kooperatiflerinin sorunlarının çözümünde yardımcı olduk. Aydın, Muğla ve Denizli illerini kapsayan 1/100.000 ölçekli çevre planının bazı hükümlerinin hayvancılık işletmelerine izin vermemesi nedeniyle değiştirilmesi konusunda bakanlık nezdinde girişimlerde bulunduk. Plan değişmese de karar yumuşatıldı.” ifadelerini kullandı.

Diğer çalışmaları hakkında da bilgi veren Kocabaş, şunları söyledi: “Çiftçilerimizin en önemli sorunlarından biri olan domuz zararlılarıyla mücadele için her yıl sürek avı düzenlenmesini sağladık. Çiftçilerimizle birlikte yeni, modern tarım alet ve araçlarını görmek amacıyla her yıl tarım fuarlarına geziler düzenledik. Söke pamuğun kalitesini iyileştirmeye yönelik bir projeyi Kırsal Kalkınma'ya sunduk, sonucu bekliyoruz. Yağıştan zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelenmesi, TARSİM’le ilgili sıkıntıların giderilmesi, dağlardaki yabani menengeç ağaçlarının ve delice zeytinlerinin aşılanması ve meyvecilik alanında farklı seçenekleri görmek için inceleme gezileri, yaptığımız çalışmalardan bazıları. Yine bölgemizde seracılıkla ilgili örnekleri yerinde inceledik ve İlçe Tarım'la, üniversitelerle işbirliğimizi ön planda tuttuk. ADÜ Ziraat Fakültesi'nden sürekli faydalandık. Söke Ovası'nda meteoroloji istasyonu kurmak için girişimlerde bulunduk.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.