Sokakta satılan kol saatleri kansere sebep oluyor

Sokakta satılan kol saatleri kansere sebep oluyor
İTÜ'nün raporu son yıllarda artış gösteren sahte saatlerde kanser tehlikesini ortaya çıkardı.
Genellikle Afrikalı göçmenlerin tezgahta sattığı saatleri takmak bir yana, elde tutmak bile kanser tehlikesi yaratıyor. Türkiye'ye yılda kaçak yollardan 21 milyon saat giriyor
Türkiye'de son dönemde satış patlaması yaşayan Uzakdoğu'da üretilen kaçak ve imitasyon ucuz saatler, adeta kansere davetiye çıkarıyor. Büyük bir ekonomiye dönüşen ve genellikle Afrika kökenli göçmenler tarafından sokakta satılan saatlerde ağır metal ve insan sağlığına zararlı kimyasallar tespit edildi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya Metalürji Fakültesi'nin raporuna göre saatlerdeki metal örgü terleme ve tuzlanmanın etkisi ile vücuda giriyor. Ağır metal ve kimyasallar vücutta yayılarak kansere neden oluyor. İTÜ'nün raporuna göre saatler kanser oluşumunda da üst düzey risk seviyesinde bulunuyor. Kaçak ve imitasyon saatlerin Türkiye'deki ekonomik boyutu da dudak uçuklatıyor. SABAH'ın yaptığı araştırmaya göre Türkiye'ye yılda 21 milyon adet kaçak saat giriyor. Yurda demonte olarak sokulan saatlerin montajı Türkiye'de yapılıyor.

5 TL'YE SATILIYOR
İstanbul'daki fabrikalarda birleştirilen saatler daha sonra Eminönü ve Tahtakale'den tüm Türkiye'ye hatta Ortadoğu'ya gönderiliyor. Türkiye'de sahte saatlerin pazarlanmasında Afrika kökenli kişiler büyük paya sahip. Sadece İstanbul'da 5 binin üzerinde göçmen sokak tezgâhında saat satışı yapıyor. Ortalama 5 TL'ye satılan saatlerden satıcılar saat başına 1 veya 2 TL kazanç elde ediyor.

GÖRÜNTÜ TÜRKİYE'YE YAKIŞMIYOR
SAAT&SAAT Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, Türkiye'deki saat kaçakçılığının ciddi boyutlara ulaştığını ifade ediyor. Yasaların yetersiz kaldığını ifade eden Kaya, "Adeta sahtecileri koruyan bir sistem var. Türkiye'nin sokakları üçüncü dünya ülkelerindeki manzaraları aratmıyor. Bu durumun Türkiye'ye ağır bir faturası var" diye konuştu.

EKONOMİYE ZARAR VERİYOR
Birçok saat markasının distribütörlüğünü yapan Sezgin Group'un Genel Müdür Yardımcısı Fehmi Kurdik ise şunları söyledi: "Tüketiciyi yanlış yönlendiriyorlar. Uygun fiyatlar kişileri ucuz ürün almaya sevk ediyor. Bu hem sektörü olumsuz etkiliyor hem de her şeyden öte insan sağlığına büyük zarar veriyor. Tüketici her zaman garanti veren saat markalarını tercih etmeli. Bu konu sadece insan sağlığına değil, ekonomiye de büyük zarar veriyor ve her geçen gün büyüyen saat sektörünü de olumsuz etkiliyor.

AĞIR METAL VE KİMYASALLAR VAR
Forum Saatçilik Genel Müdürü Hayati Kaya, pillerin en büyük risklerden biri olduğuna vurgu yaparak, "Kalitesiz piller zamanla akarak hem saatin kullanıcısına hem de çevreye zarar veriyor. Saatlerde kullanılan ağır metaller içeren kimyasallar ve boyalar sağlığa zarar verebilir, ekonomiye de ciddi zararları bulunuyor" dedi.

RAPOR ORTAYA ÇIKARDI
İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Metalürji Fakültesi'nin raporunda "Test edilen malzemelerde günlük kullanılan ve vücut ile temas eden malzemeler için belirlenmiş EN 811 standardına uygun değildir" denildi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.