Soğuk havalara karşı aşı uyarısı
Yayınlanma:
Sağlık Müdürü Şimşek, gribin ateş halsizlik, kas, eklem ve baş ağrısı, öksürük gibi belirtilerle başladığına dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu
Sağlık Müdürü Şimşek, gribin ateş halsizlik, kas, eklem ve baş ağrısı, öksürük gibi belirtilerle başladığına dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.
Grip olmamak için sağlıklı beslenmenin ve el hijyenine dikkat etmenin çok önemli olduğu belirten Şimşek, şöyle konuştu: "Grip, İnfluenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan ateş, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Ateşin 39 derecenin üzerinde olması, şiddetli kas ağrıları ve halsizlik nedeni ile hastalığı ayakta geçirmek zor olmakta ve sıklıkla hastalar 3-5 gün istirahata ihtiyaç duymaktadırlar. Yaklaşık bir hafta içerisinde belirtiler kaybolmakta fakat bazen halsizlik daha uzun süre devam edebilmektedir."
Şimşek, özellikle çocuklar, yaşlılar ve şeker hastalığı, böbrek hastalığı, akciğer hastalığı ve kalp hastalığı gibi altta yatan kronik hastalığı olan kişilerde hastalığın daha ağır seyredebildiğini söyledi. Grip aşısı olsak da olmasak da her şıkta gribe karşı ve diğer virüslere karşı kendimizi koruma olasılığımızın mevcut olduğunu anlatan İl Müdürü Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun en temel uygulaması hijyenik şartlara iyi uymamızdan geçer. İyi bir hijyenik uygulama bizim bulaşıcı hastalıklara karşı en önemli defansif mekanizmamızdır. Bunun için ellerimizi sabunla yoğun biçimde yıkamalıyız. Gözlerimize, burnumuza ve ağzımıza çok fazla ellerimizle dokunmamalıyız. Gribal enfeksiyonun salgın olduğu dönemlerde kalabalıkların içinde bulunmaktan kaçınmalıyız. Öksürürken veya hapşırırken mutlaka ağız ve burnumuzu bir mendil ile kapatmalıyız."
Milyonlarca insanın 1 yıl içinde bu hastalığa yakalandığı ve özellikle çocukların ve de yaşlıların ciddi biçimde etkilendiklerini ve grip aşısının gerçekten gerekli olduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti. "Grip aşısı uygulandığı insanlarda yüzde 70 ile 90 oranında gribe karşı bir bağışıklılık sağlar yüzde 10 ve 30 arasında da herhangi bir etkinlik göstermeyebilir. Çoğu kez düşündüğümüz olmuştur grip aşısı gerçekten gerekli midir diye, milyonlarca insanın 1 yıl içinde bu hastalığa yakalandığı ve özellikle çocukların ve de yaşlıların ciddi biçimde etkilendikleri düşünülürse grip aşısının gerçekten gerekli olduğu ortaya çıkar. Grip aşısı uygulandığı insanlarda yüzde 70 ile 90 oranında gribe karşı bir bağışıklılık sağlar yüzde 10 ve 30 arasında da herhangi bir etkinlik göstermeyebilir. Bu kişinin burada verilen aşıya karşı bağışıklık oluşturabilme yeteneğiyle ilişkilidir."
Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Ersin Şimşek, grip aşısı her ne kadar bağışıklık oluşturmasa da özellikle yaşlı bireylerde etkinliği gribe bağlı oluşacak komplikasyonlar üzerinde çok belirgin olduğunu söyledi. Özellikle yaşlılarda görülen zatürre, kalp krizi, felç ve ölüme kadar götüren hastalıklar için önemli ölçüde koruma sağladığını anlatan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bize o yıl için uygulanan grip aşısı son bir yıl içinde gelişmiş grip virüslerine karşı oluşturularak hazırlanmış grip aşısıdır. Normalde grip virüsü çok hızlı biçimde mutasyona yani bölünmeye uğrayarak kendinin şeklini ve yapısını değiştirir. Her yıl değişik bir varyasyonda karşımıza çıkabilir. Dolayısıyla bir yıl öncesinde saptanmış ve oluşabilecek grip virüslerine karşı hazırlanmış aşılar ancak o yıl için etkili olabilir bir sonraki yılda grip virüsü değişik bir yapıya bürüneceği için yeniden grip aşısına gereksinim vardır."
Gribe yakalanmış kişilerin neler yapması gerektiği konusunda da bilgi veren Şimşek, "Gribe yakalanmış bir kişi işine ve okuluna gitmemelidir. Bulaşıcı bir hastalık olması dolayısı ile gribal enfeksiyonun yayılmasında önemli bir rol oynarsınız. Belirtileri hafifletmek amacıyla bol miktarda sıvı gıda alınız, gripli iken alkol ve sigara kullanmayınız Gribal enfeksiyonda tedavinin çok büyük bir anlamı olmadığı için belirtilere yönelik tedavi uygulanmaktadır. Bunun en önemli belirtileri genelde ağrı ve ateş düşürücü olarak aseteminofen çok şiddetli eklem ağrıları ve kas ağrıları varsa bu durumda da içinde ibubrufen ihtiva eden ilaçları kullanabilirsiniz. Antivirütik ilaçların kullanımı ancak doktor denetimi altında olacağı için bu ilaçların rastgele kullanılmaması gereklidir” dedi.
Grip aşısının uygulanılması ve uygulanılmaması gereken haller hakkında da açıklamalarda bulunan İl Müdürü Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: "Grip aşısına karşı daha önce alerjik reaksiyonu olduğu saptanmış kişiler,yumurtaya karşı alerjisi olan kişiler, grip aşısı uygulandıktan sonra 6 hafta içinde bir otoimmün sinir sistemi hastalığı olan guillain barre sendromu adı verilen hastalığa yakalanan kişilere 2. kez grip aşısı uygulanması çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Ateşli dönemde iken grip aşısı uygulanmaması ve bu dönemin üzerinden tam iyileşme sağlandıktan ve 1 hafta geçmesinden sonra grip aşısı uygulanması uygundur."
Şimsek, 9 yaşın üzerindeki çocuklarda eğer ilk kez grip aşısı uygulanıyorsa grip aşısının iki ayrı dozda uygulanması gerektiğini söyledi
Resmi İlanlar
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.