Soğuk hava yüz felcini tetikliyor

Soğuk hava yüz felcini tetikliyor

Ülke genelinde etkisini sürdüren soğuk hava dalgası, birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Sık rastlanan kış hastalıkları grip, nezle ve sinüzitin yanında yüz felci, dikkat edilmesi gereken risk grubu kış hastalıkları arasında kendini gösteriyor

Konya'da etkili olan soğuk havalar, hastalık şikayetlerinin artmasına neden oldu. Çoğu vatandaş soğuktan etkilenerek hastalandı. Farklı şikayetlerle hastaneye giden vatandaşlar arasında en dikkat çeken hastalık türü ise yüz felci oldu. Son iki hafta içerisinde birden çok vatandaş, yüz felci şikayeti ile hastaneye gitti. Peki yüz felci neden olur? Bu hastalıktan korunmak için neler yapılır? Bu konuda yapılması gerekenleri söyleyen ve vatandaşları uyaran Uzmanlar, "Yüz felci, yüz kaslarını hedefleyen ve ani bir şekilde ortaya çıkan bir yüz rahatsızlığıdır. Merkezi beyin olan yüz hareketleri yapma emrinin 7. sinir tarafından kaslara ulaştırılması ile oluşan engellemeler, bu hareketlerin yapılamamasına neden olmaktadır. Bu engeller çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Yani yüz felcinin birçok nedeni olmakla birlikte; en dikkat çekeni maruz kalınan soğuk ve rüzgarlı havadır" dedi.

BASİT TEDBİRLERLE YÜZÜNÜZÜ KORUYUN

Medicana Konya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Aysun Hatice Akça, yüz sinirinin kulak kanalından geçerken soğuğun etkisiyle hasar görmesi üzerine ortaya çıkan yüz felcine karşı basit tedbirler alınabileceğini söyledi. Dr. Akça, hava akımına maruz kalmamanın ilk alınması gereken önlem olduğunu belirterek, “Ciddi soğukların olduğu bu günlerde atkı ve bere ile kendinizi koruyun. Yüz felci şüphesi duyanların doktora erken müracaatı çok önemli. Hasta göz kırpmasının bile farklı olduğunu hisseder. Bize genelde hastalar çok ileri aşamada geliyor. Aslında hasta 5 gün öncesinden fark ediyor bir şeylerin yolunda gitmediğini. Geçer, düzelir, hafif bir soğuk algınlığı gibi değerlendirebiliyor. Erken tanı bu hastalıkta önemli, çünkü bazı hastalar tamamen düzeliyor, bazı hastalarda belirtiler kalabiliyor. Yüzde 80-90 oranında hastada belirtiler kalmıyor. Yüz felci her yaş grubunda görülebilen bir hastalık, çok küçük çocuklarda da görülebiliyor. Bir yaş grubuna sınırlandıramayacağımız bir hastalık” dedi. Yüz felcine yakalananların tedavisinin mümkün ve basit olduğunu anlatan Akça, atkı ve bere kullanılması uyarısında da bulundu. Akça, “Hastalığa yakalanmamak için herkesi korumak lazım. Soğuk havanın dışında farklı nedenlerle de yüz felci görülebiliyor. Yüzünüzde bir farklılık görürseniz çok hızlı doktora başvurulması önemli. Bu soğukta tavsiyem kesinlikle atkı, bere olmadan dışarı çıkılmasın. Bol bol C vitamini tüketilsin. Çok hasta insanların yanında vücut bünyesi zayıf olan kişilerin bulunmamasını öneririm” şeklinde konuştu.

HİSSİZLİK BELİRTİLERİ VARSA DOKTORA GİDİN

Hastalığın kendini hemen belli etmesi nedeniyle teşhis konusunda sıkıntı yaşamadıklarını belirterek Dr. Akça, şunları söyledi: "Hissizlik belirtisi anında hemen uzman bir hekime başvurulmalıdır. Hastalıkta bir iki gün öncesinde kulak arkasında hafif ağrılar baş göstermeye başlar. Yüzün bir tarafında yüz ifadesinin tüm kasları zayıflar ve güçsüzleşir ya da tamamen etkisiz hale gelir. Mimikler istenildiği gibi yapılamaz. Göz kapakları kapanamaz, dudak kenarı düşer ve alın da kırıştırılamaz. Hastada herhangi bir duyusal kayıp olmamasına rağmen hissizlik belirtileri ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda tat alma kaybı meydana gelir fakat bu yüz felci’nin net bir belirtisi olarak fark edilemez. İstemsiz gözyaşları, göz kapatmaya çalışırken göz küresinin yine istemsiz olarak yukarı kayması, korneada meydana gelen tahriş ve göz kapaklarında meydana gelen kısılmalar hastalığın en görülebilir belirtileri arasında yer almaktadır. Bu durumlar kendini gösterince hemen uzman bir hekime görünülmelidir. Hastalık genellikle herhangi bir medikal veya cerrahi tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden düzelir. Hastaların yüzde 80 gibi bir oranı 2-3 haftada iyileşir. Bunlar haricinde yüzde 10′luk kısmın iyileşmesi bir yıla kadar sürebilirken, yüzde10′luk kısım ise iyileşemez ve yüzde sinkinezi gelişir. İlk 24-48 saat içerisinde ilaç tedavisine başlanılmalıdır. Tedavi sürecini hızlandırmak amacı ile yüz kasları egzersizleri ile birlikte masaj önerilir. Soğuk havalarda baş, boyun bölgesini koruma ve sıcak tutma unutulmamalıdır" cümlelerini kaydetti.

EMRE ÖZGÜL - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.