Soğan zam şampiyonu!

Soğan zam şampiyonu!

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, yaşanan gıda enflasyonuna dikkat çekti…

TÜİK’in açıkladığı yıllık enflasyon rakamlarından sonra Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, gerçeğin hiç de öyle olmadığını anlattı. Çakar, yaptığı açıklamada, sadece kuru soğanın bile yıllık artışının yüzde 659 gibi fahiş bir rakama ulaştığını söyledi.

Tüketici Hakları Derneği, temel gıdalardaki son bir yıllık ortalama fiyat artışı ve bunun tüketicilere yansıması konusunda Tüketici Hakları Derneği Genel Merkezi’nde basın açıklaması düzenlendi. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, 40 temel gıdanın son bir yıllık ortalama artışının yüzde 190 olduğunu, tüketicilerin yüzde 60’tan fazlasının ise açlık sınırının altında olduğunu söyleyerek, “Tüketicilerin büyük çoğunluğu en temel gıdalara erişemiyor, beslenemiyor” ifadelerini kullandı.

“TÜKETİCİLER TANE İLE SOĞAN ALMAK ZORUNDA KALDI”

Türkiye’de, yüksek gıda pahalılığının yaşandığını ve 40 temel gıdanın Mart 2022-Mart 2023 yılı içerisindeki son bir yıllık ortalama fiyat artışının ise yüzde 190 olduğunu söyleyen Çakar, dernek tarafından yapılan araştırmaya değinerek, “Araştırmamız gösteriyor ki son yüzyıldaki Cumhuriyet tarihi sürecinde temel gıdalarda böyle yüksek oranda yıllık ortalama fiyat artışı ve pahalılığı görülmemiştir. Gıdaların yıllık ortalama fiyat artışında en ilgi çekici olan ise tencere yemeklerinin olmazsa olmaz en temel girdisi olan kuru soğanın yıllık ortalama fiyat artış oranının yüzde 659 olmasıdır. Bu durumda, tüketiciler kilo ile değil, tane ile soğan almak zorunda kaldılar. Artık, kuru soğan tüketicilerin en pahalı temel gıdalarından birisi oldu. Yaşanmakta olan bu pahalılık karşısında, tüketicilerin büyük çoğunluğu en temel gıdalara erişemiyor, yeterli ve dengeli beslenemiyor. Et ve süt ürünleri ile süt ve süt ürünlerine uzun dönemdir erişemez durumda olan tüketiciler, artık yeterli sebze ve meyveye de erişemez durumda bırakılmıştır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum