Şoförlük yapmayın
Özel Büyükşehir Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Dr. Ali Şahin, epilepsi hastalığının nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi. Epileptik nöbetlere beyin hücrelerinin ani, aşırı, düzensiz uyarılmasının sebep olduğunu belirten Ali Şahin, “Bir nöbet geçiren hastaların yüzde 30-60'ında, iki nöbet geçiren hastaların yüzde 80-90'ında iki yıl içinde nöbetin tekrarladığı görülmektedir. Nöbetler kaynak yerlerine göre kısmı veya yaygın nöbetler olarak ikiye ayrılabilir. Epilepsinin en önemli ve sık görünen tipi, ani bilinç kaybı, şiddetli kasılma şeklinde beden hareketleri ve arkasından gelen koma nöbetleridir. Ayrıca sabit bakma, sıçrama ve vücudun bazı yerlerinde uyuşma gibi çok çeşitli nöbet tipleri olabilir. Hastalar doğum travması, kafa travması, menenjit gibi beyin enfeksiyonları, beyinin damarsal hastalıkları, beyin tümörleri yönünden araştırılmalıdır. Bazı epileptik nöbetler beyinde oluşan biyokimyasal bozukluklardan ileri gelebilir” diye konuştu.
YALANCI NÖBETLER VAR
Hastalığın anlaşılması için kapsamlı bir araştırmanın olması gerektiğini belirten Şahin, “Hastada epilepsi olup olmadığının ve altta yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Hasta ve nöbeti gözlemleyen yakınlarından ayrıntılı öykü alınması en önemli incelemedir. Bunun dışında tam kan sayımı,elektrolitler, kalsiyum, şeker, değerlerine bakılır. Elektrokardiografi, elektroensefalografi ve beyin görünteleme (BBT, MRI) tetkikleri yapılır. Rutin EEG de hastaların yüzde 50' sinde epileptik bozukluk tespit edilebilmektedir. Epileptik nöbetler senkop, uyku apnesi, hiperventilasyon, geçici iskemik ataklar, migren, narkolepsi, yalancı nöbetler, panik ataklar, hipokalsemi ve hipogisemi ile karışabilir. Klinik öykü, EEG, labaratuvar ve görüntüleme yöntemleri ile ayırıcı tanıya gidilir. Yalancı nöbetler psikojenik kökenlidir, kadınlarda daha sıktır, rastgele kasılmalar olur, kendine zarar verir, dil ısırma enderdir, ağlama olabilir, kısa sürede kendine gelir, serum prolaktin seviyeleri yükselmez” sözlerini kullandı.
İLAÇLA TEDAVİ MÜMKÜN
Hastalara önerilerde de bulunan Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: “Tedavinin amacı nöbetlere son vermektir. Hastaların yüzde 80'inde tek ilaçla nöbetler kontrol edilir. Bu mümkün olmazsa amaç en az düzeyde ilaç yan etkisi ile iyi bir nöbet kontrolü sağlamaktır. İlaç tedavisi asgari 2-4 yıldır. 2-4 yıl nöbeti olmayan hastalarda tedavi kesilmesi planlanabilir. İlaç kesilmesinden sonra yüzde 40 oranında 2 yıl içinde nöbet tekrarlayabilir. Antiepileptik ilaçlarla tedavi edilemeyen hastalar,önemli oranda tıbbi özürlülük yapan nöbetler, nöbetlerin başlangıç odağının belirlenmesi, ameliyatla ilgili risklerin beklenen yarardan daha fazla olması durumunda epilepsi cerrahisi düşünülebilir. Tanımlanabilir bir lezyonu olan hastaların yaklaşık yüzde 70'inde ameliyattan sonra nöbetler kaybolmaktadır. Özet olarak gebelik planlayan kadınlara mevcut risklerin anlatılması, tedavinin mümkün olduğu ölçüde tek ilaçla ve asgari dozda sürdürülmesi ve folik asit takviyesi yapılması gereklidir. Epileptik hastalar dağcılık, pilotluk, dalgıçlık, şoförlük ve benzeri işlerden kaçınmalıdır. Yüzme ve bisiklete binme gibi sporları yaparken yanında hastalığını bilen kişileri refakat etmesi gerekir.”
KERİM ATICI
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.