Skolyoz Tedavisi

Skolyoz Tedavisi
Sırt ve omuz bölgesindeki omurgaların normalden farklı olarak sağa ve sola daha çok eğrilmesine skolyoz denir.

Sırt ve omuz bölgesindeki omurgaların normalden farklı olarak sağa ve sola daha çok eğrilmesine skolyoz denir. Skolyoz görünümü, kişiye arkadan bakıldığında sağa ya da sola bir eğim oluşturmasıyla kendisini gösterir ve uzman doktor tarafından tedavi edilmelidir.

Uzman doktor tarafından konan kişiler, sürecine başlayabilir. Skolyoz tedavisindeki en önemli etken mevcut omurga eğriliğinin derecesidir. Skolyoz derecesine göre farklılık gösteren 3 tedavi yöntemi bulunmaktadır.

1- Skolyoz Fizik Tedavisi Egzersizleri: Mevcut skolyozun 25 derece ve altında olması durumunda skolyoz tedavisi için tercih edilebilir. Düşük dereceli skolyoz olarak kabul edilen derece, uzman doktor veya alanında uzman fizik tedavi uzmanı tarafından verilen hareketler ile tedavi edilmeye çalışılır. Bu süreçte uzman doktor tarafından kişi sık sık muayene edilmeli ve iyileşme yakından gözlenmelidir. 

2- Skolyoz Korsesi: Cerrahi bir müdahaleye gerek olmadan gerçekleştirilen bir diğer skolyoz tedavi yöntemi skolyoz korsesidir. mevcut eğriliğin 25 dereceden biraz daha fazla olması durumunda tercih edilir. Kişinin vücut yapısına uygun olarak tasarlanması gereken korse gün içinde ortalama olarak 22-23 saat aralıksız takılmalıdır.

3- Skolyoz Ameliyatı: Sırt bölgesindeki eğriliklerde 45 derece üzerinde, bel bölgesinde 35-40 derece üzerindeki eğriliklerde skolyoz ameliyatı tercih edilir. Skolyoz tedavisi yöntemlerinden cerrahi bir müdahaleye gerek duyan tek tedavi biçiminde kişinin omurgasındaki eğrilik azaltılarak denge sağlanması amaçlanır.

Her açıdaki skolyoz için uygun bir skolyoz tedavisi olduğu unutulmamalıdır. Kişiye en uygun skolyoz tedavisi uzman doktor tarafından gerçekleştirilecek detaylı muayene sonrasında belirlenir. Skolyoz tedavisi süreci ve sonrasında da sık sık kontrol yapılmalı ve iyileşme süreci gözlem altında tutulmalıdır.

 

Prof. Dr. Şevki Erdem

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.