Siyasi belirsizlik ekonomiyi vurdu

Siyasi belirsizlik ekonomiyi vurdu

KSO Başkanı Memiş Kütükcü, “Haziran ayı Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi’nde sert düşüş yaşandı. Bu düşüşte 7 Haziran seçimleri sonrası oluşan siyasi belirsizlik tablosu etkili olmuştur” dedi

Konya Sanayi Odası ve TEPAV işbirliğiyle yapılan Türkiye’nin yerel bazdaki ilk imalat sanayi güven endeksi Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi’nin Haziran ayı sonuçları açıklandı. Endeksin Haziran ayında bir önceki aya göre 21,8 puan düşerek -5,5 puan değerini aldığını bildiren Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, bu sert düşüşte 7 Haziran seçimleri sonrası oluşan siyasi belirsizlik tablosunun etkili olduğunu söyledi. Açıklamasında Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi Araştırması’nın 15 aydır yapıldığını hatırlatan Başkan Kütükcü, bu yılın Ocak ayında bir önceki aya göre 11 puan birden yükselen endeksin son 6 ayda 4 kez yükseldiğini, 2 kez de düştüğünü ifade etti. Yapılan araştırmalarda Konya iş dünyasının en önemli üç sorununun ‘Finansal kısıtlar, işgücü eksikliği ve yetersiz talep’ şeklinde ortaya çıktığının altını çizen Başkan Kütükcü, iş dünyası olarak en önemli beklentilerinin uyum içinde çalışacak, ülkenin ve sanayinin sorunlarını çözmeye yönelik reformlar gerçekleştirecek bir hükümetin bir an evvel kurulması olduğunu vurguladı. 

SANAYİDE MALİYETLER ARTTI

Haziran ayı Konya imalat Sanayi Araştırması sonuçlarına göre sanayide maliyetlerin arttığını kaydeden Kütükcü, “Haziran 2015’te Konya imalat sanayinde faaliyet gösterenlerin yüzde 90,2’si geçtiğimiz 3 aya göre ortalama birim maliyetin arttığını ifade ederken, yüzde 73,8’i önümüzdeki 3 ayda da ortalama birim maliyetin artacağı beklentisi içindedir. Konyalı üreticilerin yüzde 27,1’i ise önümüzdeki 3 ayda satış fiyatlarının artacağını ifade etmiştir” dedi. Ayrıca Konya’da imalat sanayine alt sektörler itibarıyla bakıldığında Haziran 2015’te geçen yılın aynı dönemine göre endeks değerinin tüm alt sektörlerde düştüğünü kaydeden Kütükcü, şunları söyledi: “Ara malları ile gıda ve içecek hariç dayanıksız tüketim malları sektörlerindeki düşüş imalat sanayi ortalama düşüşünün altında kalmıştır. Yatırım malları, dayanıksız tüketim malları, tüketim malları, dayanıklı tüketim malları ile gıda ve içecek sanayi sektörlerindeki düşüş ise ortalamadan fazla olmuştur. Gıda ve içecek sanayi sektörü, endeks değeri geçen yıla göre en fazla azalan sektör olmuştur.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.