Siyasette sosyal medya dönemi

Siyasette sosyal medya dönemi
Milletvekili aday adayları seçim propagandalarını sosyal medya üzerinden yapıyor.

Milletvekili aday adayları seçim propagandalarını sosyal medya üzerinden yapıyor. CHP Konya Milletvekili Aday adayı Turgay Bilge, "Sosyal medya günümüz siyasetçisinin yok sayamayacağı ve içinde olması zorunlu olan bir alan" dedi

25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak. Milletvekili adayları şimdiden çalışmalarına başladı. Geçmiş dönemlerin aksine, vekil aday adayları tanıtımlarını sosyal medya üzerinden yapıyor. Kendi isimleri ile sayfa oluşturan milletvekili aday adayları, seçim propagandalarını Facebook ve Twitter üzerinden yapıyorlar. Sosyal medya seçmenlerin tercihlerinde önemli bir rol oynuyor. Sosyal medyayı etkin olarak kullanan isimlerin başında AK Parti 25. Dönem Konya Milletvekili Aday Adayı Sahra Sevici ve CHP Konya Milletvekili Aday Adayı Turgay Bilge geliyor. Sahra Sevici adına oluşturulan sayfanın 2 bin 350 takipçisi bulunurken, Turgay Bilge'nin sayfasında ise bin 100 takipçi bulunuyor. Sosyal medya üzerinden seçmenlere hitap etmeyi ihmal etmeyen aday adayları, faaliyetlerini de yine sosyal medya üzerinden duyuruyor.

HIZLI ETKİLEME VE ÖRGÜTLEME GÜCÜ VAR

Sosyal medyanın örgütleme gücüne dikkat çeken 25. Dönem AK Parti Konya Milletvekili aday adayı Sahra Sevici, “Seçim sürecinde hedef kitleye ulaşabilmek için sosyal medyayı yoğun olarak kullanmaktayım. Günümüzde etki alanının artması ve kısa sürede kitlesel iletişime imkân sağlaması dolayısıyla sosyal medya giderek medya mecraları içinde ağırlığını artırmaktadır. Son yıllarda örnekleri de olduğu gibi toplumları hızlı bir şekilde etkileme ve örgütleme gücü de sosyal medyanın tercih edilme sebepleri arasındadır. Siyasetçiler ve siyasete soyunmak isteyen kişiler de sosyal medyanın etkisini propagandaları için önemli bir araç olarak görmektedir. Sosyal medya teknolojisine hemen herkesin sahip olması, maliyet açısında ucuz bir tanıtım sağlaması aday adaylarının da bu yolu sıklıkla kullanmasına yol açmaktadır” şeklinde konuştu.

SOSYAL MEDYA SEÇMENİ ETKİLİYOR

Seçmenlerin tercihinde sosyal medyanın etkisine vurgu yapan Sevici, şöyle konuştu: “Aday adaylığına karar vermemin hemen sonrasında, hem seçmene hem de Parti, STK ve Basın temsilcilerine sosyal medya ile ulaşmaya yönelik bir strateji belirledik. Kısa sürede hedeflediğimiz kitlenin tamamına ulaşmayı başardık. Seçmenin tercihini etkilemesi ve karar vericilere seçmenin tazyikini göstermesi açsından sosyal medyanın yoğun kullanımını doğru buluyorum. Konya’da şehrin kanaat önderlerinin, etkileme gücüne sahip tanınmış basın mensuplarının sosyal medyayı etkili ve sıklıkla kullandığını biliyoruz. Bu da sosyal medya kullanımımı yoğunlaştıran sebepler arasındadır.” Şehir gerçeklerine duyarlılığı ve siyaset için sosyal medya kullanımının bir zorunluluk olduğunu ifade eden Sevici, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Bununla birlikte sosyal medya, medya mecraları içinde destekleyici bir görev üstlenmektedir. Aday adayları için asıl tanıtımın resmi süreçte yazılı ve görsel yaygın medyada yapılması gerekmektedir. Medyanın en önemli etkileme gücü psikolojiktir. İnsan psikolojisine hitap ederek seçiciliği sağlar. Sosyal medya diğer yayın organları kadar psikolojiyi etkileme gücüne ulaşamamıştır. Güvenilirlik açısından yazılı ve görsel basın önde gelmektedir. Bu gerçeği de göz önünde bulundurarak sadece sosyal medyanın etkili olamayacağını düşünmekteyim. Konya’da yerel basınımızın siyasete ve şehir gerçeklerine duyarlılığı da mutlak suretle bu mecralarda yer almayı da zorunlu kılmaktadır.”

DAHA EKONOMİK VE DAHA HIZLI

Sosyal medyanın diğer medya organlarına göre tanıtım açısından daha hızlı ve ekonomik olduğunun altını çizen 25. Dönem CHP Konya Milletvekili aday adayı Turgay Bilge, "Dünya değişti ve sosyal medya giderek hayatımızın daha çok zaman ayırdığımız bir parçası haline geliyor. Türk insanı sosyal medyada geçirdiği günlük süreyle dünyada 5.'liğini elinde tutuyor. Profil içeriği ve paylaşımları incelendiğinde insanlarımızın siyasal ve sosyal tercihleri hakkında önemli ipuçları alınabiliyor. Gerçek yaşamda bu derece net bilgi ve izlenim edinme şansı olmadığı gibi, sosyal medyadaki kadar doğrudan ve anlık iletişim imkanı da yok" ifadelerini kullandı.

SEÇMENLERLE DOĞRUDAN İLETİŞİM SAĞLIYOR

Sosyal medyada oluşturulan sayfa ve profillerle birlikte seçmenlerle aracı olmadan doğrudan bir iletişim sağlandığını ifade eden Bilge, "Diğer tüm tanıtım mecraları aracılı iletişim sağlıyor ve iletişim diyalog değil tek taraflı bildirim biçiminde gerçekleşiyor. Sosyal medya daha katılımcı ve interaktif. Bu yönleriyle sosyal medya demokrasiyle çok örtüşen bir ortam. Dezavantaj denemez ama farkında olunması gereken bir ayrıntı da sosyal medyanın sahadaki reel politikayla bire bir örtüşmediğidir. Yani sosyal medyada edinilen siyasal izlenim ve çıkarımların, sosyal medyayı kullananların sosyokültürel ve ekonomik niteliklerinin dikkate alınarak realize edilmesi gerekir" diye konuştu. Facebook ve Twitter üzerinden seçmenleri ile sürekli irtibat halinde olduğunu ve bunun televizyon ve gazeteye göre bir avantaj oluşturduğunu dile getiren Bilge, "Facebook'a göre daha doğrudan ve pratik iletişim aracı olan Twitter’da takipçi kitlesiyle etkileşim, siyasetçilerin vatandaşlarla diyalog kurması, onları dikkate alması ve sorunları ile taleplerine yanıt vermesi açısından önemli bence. Sonuç olarak sosyal medya günümüz siyasetçisinin yok sayamayacağı ve içinde olması zorunlu olan bir alan. Bu hem tanıtım hem de seçmen algısı oluşturmada, doğru kullanılırsa, siyasetçi için çok yararlı ve etkili bir araçtır. Tabii ki bu yararı yanında sosyal medyanın diğer kitle iletişim ve tanıtım mecralarına göre daha ekonomik ve hızlı olduğunu da not etmek gerekir" dedi.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.