Sivas'ta Kadına Yönelik Şiddet Artış Gösterdi

Sivas'ta Kadına Yönelik Şiddet Artış Gösterdi

Sivas’ta emniyet verilerine göre ‘Kadına yönelik şiddet’ konusunda karnesi pek parlak görünmüyor. Sivas’ta geçtiğimiz yıl kadına yönelik aile içi şiddetin yüzde 53’ü tehdit ve hakaret, 37'si fiziksel, yüzde 5'i psikolojik, yüzde...

Sivas’ta emniyet verilerine göre ‘Kadına yönelik şiddet’ konusunda karnesi pek parlak görünmüyor. Sivas’ta geçtiğimiz yıl kadına yönelik aile içi şiddetin yüzde 53’ü tehdit ve hakaret, 37'si fiziksel, yüzde 5'i psikolojik, yüzde 3'ü ekonomik, yüzde 2'si cinsel şiddet olarak kayıtlara geçti. Fiziksel şiddette bu yıl gerileme yaşanmadığı gibi ilk 10 ayda oran yüzde 35 olarak kaydedildi. Sığınma talep eden kadınların oranı ise yüzde 14 oldu.

    Sivas Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 'Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Günü' kapsamında Emniyet Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Sivas Barosu işbirliği ile bir panel düzenlendi.

    Panel, kadına yönelik şiddetle ilgili hazırlanan slayt ile başladı. Halk Eğitim Müdürlüğü’nde düzenlenen panelde konuşan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Tülay Varalan, Tüm dünyada kadınlara, kocaları, erkek kardeşleri, babaları ve erkek arkadaşları tarafından şiddet uygulandığına işaret ederek "Bugün kadına yönelik şiddet tüm toplumları ilgilendiren önemli bir sorun haline gelmiştir." dedi.

    Psikolog Fidan Acıdereli ise toplumda ‘Kadın dayağı hak eder’ şeklinde bir kanı bulunduğunu ve erkeklerin şiddete haklı bir gerekçe gösterirken kadının hatalı olduğunu düşündüğünü ifade etti. Acıdereli, kadına yönelik şiddet ile ilgili kamuoyuna yansımış şiddet haberlerine yer vererek, şiddetin daha çok boşanmak isteyen kadınlarda görüldüğünü kaydetti.

    SİVAS’TA KADINA YÖNELİK ŞİDDET VERİLERİ

    Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Cinayet Bürodan Kerime Kayahan ise Sivas’ta kadına yönelik şiddet ile ilgili emniyet verilerini paylaştı. Geçtiğimiz yıl Aile içi ve Kadına yönelik şiddetin yüzde 53’sinin tehdit ve hakaret olarak görüldüğünü kaydeden Kayahan, "Geçtiğimiz yıl aile içi şiddet olaylarının yüzde 37’si fiziksel, yüzde 5’i psikolojik, yüzde 3’ü ekonomik, yüzde 2’si cinsel ve yüzde 53’ü ise tehdit ve hakaret suretiyle meydana geldi. Bu olayların yüzde 14’ünde sığınma talep edildi. Yüzde 86 ise tedbir uygulandı." şeklinde konuştu.

    Bu yıl ki verileri de paylaşan Kerime Kayahan, şöyle devam etti: "Bu yıl emniyete yansıyan vakalara göre aile içi ve kadına yönelik şiddet olayların yüzde 35’i fiziksel, yüzde 1’i cinsel, yüzde 7’si psikolojik, yüzde 6’sı ekonomik, yüzde 52’si ise tehdit ve hakaret nedeniyle meydana geldi. Bu olayların yüzde 6’sında sığınma talep edildi. Yüzde 94 ise tedbir uygulandı.”

    Öte yandan sivil toplum kuruluşları tarafından kadına yönelik şiddet ile çeşitli etkinlikler düzenlendi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.