Şişmanlık ve Etkileri

Şişmanlık ve Etkileri

Daha çok ABD’ de görmüş olduğumuz obeziteyi artık tüketim kültürümüzün değişmesi ve daha çok hazır gıdalara doğru yönelmemiz sayesinde ülkemizde de sıklıkla görmeye başladık.

Daha çok ABD’ de görmüş olduğumuz obeziteyi artık tüketim kültürümüzün değişmesi ve daha çok hazır gıdalara doğru yönelmemiz sayesinde ülkemizde de sıklıkla görmeye başladık. Bugün baktığınız zaman özellikle çocukların gelişim dönemlerinde obezite olmamış ancak obezite sınırına kadar dayandıklarını da çok rahat bir şekilde gözlemleyebiliyoruz.  Bazıları için şişmanlık aslında yalnızca fiziksel bir durum gibi görünüyor olsa da aslında oldukça tehlikeli bir sağlık sorunudur diyebiliriz. Şişmanlığın insana hem psikolojik hem de maddi anlamda büyük zararı vardır.

 

Şişmanlık doğal olarak sağlıksız beslenme sonucunda ve bunun da beraberinde hareketsiz yaşamın getirdiği bir sonuçtur. Bu nedenle önemli olan konu sizin kendinize sağlıklı beslenme şeklini öğretmeniz olacaktır. Şişmanlık size hastalıkla birlikte bir özgüven kaybı da getireceğinden kilo aldıkça insan ilişkileriniz daha kopuk ve toplumdan giderek yavaş yavaş uzaklaşacağınız anlamına gelir. Kilo almanın birinci nedeni sağlıksız beslenmeye dayalı olarak aşırı alınan kalorilerdir çünkü yüksek kalori vücutta yağ olarak depolanacaktır. Her konuda olduğu gibi şişmanlık konusunun da bir ölçüsü vardır ve bu ölçüm doğru şekilde nasıl hesaplanmaktadır dilerseniz bunun hakkında size biraz bilgi verelim.

 

Şişmanlığın Ölçüsünü Nasıl Hesaplarım?

 

Yukarıda belirttiğimiz üzere şişmanlığın insan hayatına birçok etkisi var bunun önüne geçilmediği takdirde de çeşitli kronik hastalıkların vücudunuza yerleşmesini sağlayacaktır. Çünkü şişmanlık tek bir hastalıkla başlayıp aynı zamanda tüm metabolizmayı ve sindirim sistemi ile birlikte organları riske sokan bir durumdur.

 

Şişmanlığın ölçüsünü hesaplamadan önce şişmanlık ölçüsü nedir? Bunu size anlatalım. Ölçüyü burada kendiniz rahatlıkla görebileceksiniz. Yani aynaya baktığınız esnada kendinizi kilo almış şekilde görüyorsanız ya da daha önce size rahatlıkla gelen bir kıyafetin artık olmadığını fark ediyorsanız o zaman siz ölçünün dışına çıkmışsınız demektir. Bu noktadan sonra ise vücut kitle endeksi konusu ortaya çıkıyor yani vücut kitle endeksiniz 25’in üzerindeyse o zaman sizin için tehlike çanları çalıyor bir an önce müdahale edilmesi gerekir anlamına gelir. Vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır öğrenmek için yazının kaynağına uaşabilirsiniz.

 

Şişmanlığın insan sağlığına bir takım olumsuz etkileri vardır bunları sıralayacak olursak en başta omurga ağrılarını sayabiliriz bunun yanında ise şişman kişilerde büyük ölçüde motivasyon kaybı olacaktır. Eklemlerde oluşan ağrılar ve hastalıklarda yine beraberinde gelen sıkıntılardandır. Kişi kilo aldığı sürece göğüslerin büyümesi ile beraber sırt bölgesinde ağrılarda oluşacak buna bağlı olarak ise nefes darlığı ve yorulma,  hareketlerde kısıtlılık ve kıyafet bulamama gibi durumlar ön plana çıkacaktır.

 

*Bu makaledeki bilgiler “” web sayfasından derlenerek hazırlanmıştır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.