Sis kalbi tehdit ediyor
Sisli ve kirli havalar kalp hastalarının sağlığını tehlikeye sokuyor. Havadaki zerrecikler akciğer sorunlarına neden olduğu gibi kalp hastalarında da ölümle sonuçlanabilecek krizlere yol açıyor. Göğüs ağrısı, ritim bozuklukları, hipertansiyon atakları, kalp krizi ve ani ölümlerin riski bu mevsimde 2 kat daha artıyor. Soğuk havalar kalp krizine davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, yeni kalp krizi geçirenlerin sokağa çıkmamalarını tavsiye ediyor. Farabi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serhan Özyıldırım, ani kalp ölümlerinde sadece kirli ve sisli havadan dolayı artış olduğunu belirterek, “Sisin, hava kirliliğinin etkisiyle oluşan kalp krizleri de bize çokça geliyor” dedi.
SİSLİ HAVALAR TÜM VÜCUDU TEHDİT EDİYOR
Sisle kamufle olmuş kirli havanın ani ölümü, kalp krizi riskini arttırdığını aktaran Özyıldırım, bu tür havalarda kişilerin solunum yolu ile ilgili sorun yaşama riskinin fazla olduğunu aktardı. Sisli havalar kalp sağlığını, gözden başlayarak tüm vücudu tehdit ettiğinin altının çizen Özyıldırırm, “temel olarak siste havada asılı duran küçük parçacıklar temel etkin. Bunları soluyoruz, bir kısmı akciğerde kalıyor. Küçük parçalar daha tehlikeli, kana karışıyor. Kana geçtikleri zaman uzun dönemde kansere, kısa dönemde zatürreeye neden olabiliyor. Hastanelere solunum şikâyetleriyle başvuranların çoğu aslında bu sisten kaynaklanan sebepten geliyor” diye konuştu.
KİRLİLİKTEN DOLAYI KALP ZORLANIYOR
Acil servislere başvuran hastalarda belirgin olarak solunum hastalıklarından geldiğini kaydeden Özyıldırım, bu durumun bazen de ani kalp ölümü şeklinde olduğunu belirterek, “Ani kalp ölümlerinde sadece kirli ve sisli havadan dolayı artış oluyor. Bunların bazıları bize geliyor, bazıları da bize gelemeden hayatını kaybediyor. Sisin, hava kirliliğinin etkisiyle oluşan kalp krizleri de bize çokça geliyor” şeklinde konuştu. Özyıldırım, bu dönemde gelen kalp krizlerinin çoğunluğunun salt hava kirliliği ile ilgili olduğunu ifade ederek, “Çünkü kirlilikten dolayı kalp zorlanıyor. Akciğerlerden alınan hava yetersiz kaldığı için kalp zorlanıyor. Bir de kalp hastalığı varsa kalp bunu daha fazla kaldıramıyor ve krizle, ritim bozukluğuyla veya ölümle karşımıza çıkıyor” diye konuştu.
SİS İLE HAVA KİRLİLİĞİ FARKLIDIR ALGISI YANLIŞ
Kişisel olarak yapılabilecek şeylerin az olduğunu söyleyen Özyıldırım, bu duruma üst mercilerin, yetkililerin el atması gerektiğini aktardı. Yazılı basında yer alan “sis farklıdır, hava kirliliği farklıdır” şeklinde bir ayrım yapılmaya çalışıldığı belirten Özyıldırım, böyle bir ayrım yapmanın kesinlikle doğru olmadığını dile getirdi. Özyıldırırm, çok fazla iş olmadıkça sisli havaya çıkmamak gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Spor yapalım mı diye soruyorlar, spor yapın ama bu kirli havada yapmayın. Bu havalara performans veya yürüme amacıyla çıkmamak lazım. Normal işlerimizi yaparken de mümkün olduğunca, kirli, sisli havaya çıkmamak lazım. Akciğer hastalığı olanlar, aslım hastalığı olanlar, kalp rahatsızlığı olanlar, bay-pas ameliyatı olanlar, anjiyo olanlar ve bu tür rahatsızlıkları alanlar dışarı çıkmama konusunda özen göstermemelidir. Eğer illa ki çıkmamız gerekiyorsa ağzımıza bir maske takmalı veya en azından bir kumaş parçası ile ağzımızı kapatmalıyız. Sisin içerisindeki küçük partikülleri ciğerimize almayalım ve bu riskten biraz olsun uzak kalalım.”
ALİ İBİLEME
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.