Sırt ağrısından korunma önerileri

Sırt ağrısından korunma önerileri
Op. Dr. Umut Yaka, sırt ağrısına yol açan hastalıklar ve ağrıdan korunmanın yolları hakkında bilgi verdi

Özellikle sabit bir bölgede devam eden sırt ağrıları, ciddiye alınmadığı takdirde diğer hastalıkların tanı ve tedavisini geciktiriyor. Memorial Hizmet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Umut Yaka, sırt ağrısına yol açan hastalıklar ve ağrıdan korunmanın yolları hakkında bilgi verdi.
Sırt ağrısının nedeni kalp rahatsızlığı olabilir

Sırt ağrısı sırt bölgesinde omuzlardan kaburgaların bitimine kadar görülen ağrı olarak tarif edilmektedir. Gençlerde ve her yaş grubunda ortaya çıkabilmektedir. Sırt ağrıları sıklıkla duruş bozukluğundan kaynaklandığı gibi; vücudun farklı bölgelerindeki rahatsızlıklar veya kalp hastalıklarının habercisi olabilir.
Masa başında çalışanlar risk altında

Son yıllarda bilgisayarın hayatımıza daha fazla girmesi nedeniyle özellikle genç ve orta yaştaki kişilerde sırt ağrıları sıklıkla görülmektedir. Genellikle sırt bölgesindeki kaslarda, ağrının basınçla tetiklendiği rahatsızlık, daha çok masa başı çalışan kişileri etkilemektedir.
Yaygın vücut ağrısı özellikle sırt bölgesinde ağrı yapıyor

Kadın hastalarda daha sık görülen yumuşak doku romatizması (fibromiyalji) boyun ile sırt bölgesi başta olmak üzere yaygın vücut ağrısına neden olmaktadır. Sırt fıtığı da ağrı nedenidir. Boyun ve bel fıtığına göre daha seyrektir. Daha çok sırtın alt bölgesinde görülmektedir.
Omurga eğriliği sırt ağrısıyla karışmasın

Çocukluk ve genç erişkinlik dönemlerinde omurganın üç boyutta eğrilmesi olarak adlandırılan “skolyoz” sırt ağrısıyla kendini belli etmektedir. Bu sırt ağrıları hareketle artan, dinlenmeyle geçen özelliktedir.
Gece başlayan sırt ağrılarına dikkat etmek gerekiyor

Yaşlı ve kadın hastalarda kemik erimesi (osteoporoz), sırt kemiklerinde kırılmalar ve sırt ağrısına neden olmaktadır. Omurgaları tutan omurga tümörleri gibi hastalıklar da sırt ağrısına neden olabilir. Bu nedenle; ağrı gece başlıyorsa, sürekli ya da şiddetliyse ve hastada kilo kaybı varsa zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekmektedir.
Romatizmal hastalıkların belirtisi olabilir

Kürek kemiğine vuran sırt ağrıları kalp krizinin belirtisi olabilir. Gece uykudan uyandıracak şiddetteki ağrılar (romatizmal hastalıklar), eklem şişmeleri gibi şikayetler de sırt ağrısına neden olmaktadır.
Zona hastalığının belirtisi sırt ağrısı olabilir

Sinir uçlarında iltihaplanması sonucu ortaya çıkan zona hastalığı hiçbir belirti vermeden sırt ağrısıyla kendini gösterebilir. Tüm bunlarla birlikte, kilo ve boy endeksine göre göğüsleri büyük olan kadınlarda da sırt ağrısı görülebilmektedir.
Uzun süren sırt ağrıları mutlaka araştırılmalı

Sırt ağrısının altı aydan fazla devam etmesi, sırtta bir yaralanma veya zedelenme meydana gelmesi ya da doktorun başka bir rahatsızlıktan şüphelenmesi halinde gerekli tetkiklerin yapılması önemlidir. Sırt ağrısının araştırılmasında; kan tahlili, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi veya MR gibi görüntüleme tetkiklerinin yapılması gerekmektedir. Kas incinmesine bağlı sırt ağrılarının çoğu birkaç günde kendiliğinden geçer. Ağrıyı azaltmak için ağrı kesici veya kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir. Sırt ağrısı farklı diğer hastalıklardan kaynaklanıyorsa ağrıya sebep olan rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekir.
Sırt ağrısından korunma önerileri

Stresten kaçınmak, kilo vermek, sırt ve karın kaslarını güçlendirmek için egzersiz yapmak, ani hareketlerden veya kas zorlamalarından kaçınılmak önemlidir.Sırtüstü yüzmek, yoga, pilates gibi spor aktiviteleri özellikle sırt ağrısı çekenler için yararlı olacaktır.Güneş, deniz, sıcak kum ve kaplıcalar çok faydalıdır. Soğuktan mümkün olduğunca korunulmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.