Sinemanın Doğduğu Lyon'da Lumiere Film Festivali Başladı

Sinemanın Doğduğu Lyon'da Lumiere Film Festivali Başladı

Fransa'nın en önemli film festivallerinden biri olan Lumiere Film Festivali dün akşam Tony Garnier'de düzenlenen açılış töreni ile yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla başladı.Sinemanın mucidi Louis ve Auguste Lumiere kardeşlerin anısına...

Fransa'nın en önemli film festivallerinden biri olan Lumiere Film Festivali dün akşam Tony Garnier'de düzenlenen açılış töreni ile yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla başladı.

Sinemanın mucidi Louis ve Auguste Lumiere kardeşlerin anısına bu yıl altıncısı düzenlenen Avrupa'nın en önemli film festivallerinden biri olmaya aday festivalde bu yıl verilecek büyük ödülün sahibi İspanyol sinemasının usta yönetmeni Pedro Almadovar olacak.

13-19 Ekim tarihleri arasında Lyon'da gerçekleştirilen, her yıl 60 binden fazla takipçisi olan ve dünyadan binlerce turiste ev sahipliği yapan festival dün Oscar sahibi Amerikalı ünlü oyuncu Faye Dunaway'in katılımı ile başladı. Yaklaşık beş bin kişinin katılımı ile Tony Garnier etkinlik salonunda gerçekleştirilen açılış töreni Fransa'nın önde gelen kültür ve sanat camiasını bir araya getirdi.

Bir hafta sürecek festivalde jüri tarafından seçilen 150 civarında film Lyon'da bulunan 37 farklı sinemada ve yüzden farklı salonda sinemaseverlerle buluşacak.

Kamerasını Carmen Maura ve Penelope Cruz gibi oyuncularla kadınların kırılgan dünyasında gezdiren İspanyol yönetmen Almadovar, hakkında "insan olarak beni yetiştirdi, oyuncu olarak beni eğitti" diyen Antonio Banderas'ı da oynattığı filmlerle sinema dünyasına kazandıran bir yönetmen.

Almadovar'un ismi son zamanlarda başta Oscar ödüllü oyuncular Penelope Cruz ve Javier Bardem ile birlikte Avrupa Birliği'ne yazdığı İsrail'in Gazze'ye yönelik gerçekleştirdiği acımasız saldırıyı kınayan mektupla gündeme gelmişti. İspanya'nın önde gelen çok sayıda kültür ve sanat insanı ile birlikte kaleme alınan mektupta İsrail'in saldırılarını "soykırım"olarak niteleyen sanatçılar "Gazze bugünlerde dehşet altında yaşıyor. Karadan, havadan ve denizden kuşatılmış halde. Filistinlilerin evleri yok ediliyor, bu insanlara su elektrik verilmiyor okul ve hastanelerine girmeleri engelleniyor buna rağmen uluslararası topluluk hiçbir şey yapmıyor." ifadelerini kullanmıştı.

Lumier Enstitüsü Başkanı Thierry Fremaux, festivalle ilgili olarak yaptığı açıklamada Franco sonrası İspanya'nın altkültürünün izini sürebilmek için Almadovar'ın filmlerinin iyi bir başlangıç olacağını söyledi.

Festivalin bir başka önemli konuğu ise Bonnie ve Clyde filmiyle hatırlanan Akbabanın Üç Günü, Çin Mahallesi ve Şebeke filmleriyle Oscar'a uzanan 1960 ve 1970'li yılların efsane yıldızı Faye Dunaway. Dunaway onur konuğu olarak katıldığı açılış töreninde yaptığı konuşmada "Tutkusu sinema olan biri için burada bulunmaktan daha anlamlı bir şey olamaz. Burada sizlerle rüyada gibiyim." ifadesini kullandı. Dunaway, salonu dolduran beş bin kişi ile kendisine beyaz perdenin yolunu sırlarını açan Bonnie ve Clyde filmini izledi.

Son olarak 2013 yılında Quentin Tarantino'ya verilen Büyük Lumiere Ödülü Kean Loach (2012), Gerard Depardieu (2011) , Milos Forman (2010) ve Clint Eastwood (2009) gibi tanınmış isimlere verilmişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.