Sınav gözde büyütülmemeli

Sınav gözde büyütülmemeli

Hafta sonu yapılacak olan LYSnin gözde büyütülmemesi gerektiğini aktarar psikolog ve eğitimciler, ailelerin çocuklarının yanlarında olduğunu göstermesi ve onlara baskı yapmaması gerektiğini söyledi

Hafta sonu yapılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)’ler hakkında bilgi veren psikolog ve eğitimciler, sınavın gözde büyütülmemesi ve sınava girecek olan öğrencilerin stresten uzak tutulması gerektiğini söylüyor. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’de meydana gelen şifreleme iddiaları öğrencilerin kafalarını çok karıştırdığını anımsatan eğitimciler, öğrencilerin bu iddialardan uzak durarak sınava odaklanmaları gerektiğini belirtiyor. Sınav öncesi ve sınav sonrası nelerin yapılması gerektiği hakkında bilgi veren Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, ailelerin sonuç ne olursa olsun çocuklarının yanında olarak, çocuklarına sahip çıkmaları gerektiğini ifade etti. Sınavlar nedeniyle çocukların yarış atı gibi koşturduğunu söyleyen Ata, “Öncelikle biz çocuklarımızın yarış atı gibi koşturulmalarına karşıyız. Öğrenciler en az 2 veya 3 yılını üniversite sınavına hazırlanarak geçiriyor. Bu dönemde çocuklara her şey yasaklanıyor. Bu yanlış bir durumdur. Ülke olarak çocuklarımızı bu duruma sokmamanın yollarını aramalıyız” dedi. ÖSYM’de meydana gelen şifre ve kitapçık sorunlarının öğrencileri psikolojik olarak olumsuz etkilediğini de aktaran Türk Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ata, “Öğrencilerimiz bu konuları arkada bırakarak sınava yoğunlaşmaları gerekir. Öğrenciler ve aileleri en az bir yıldır bu sınavlara hazırlanıyor. Emeklerin boşa gitmemesi için sınava rahat bir durumda girilmesi gerekir. Sınav sistemi değişti artık bilgi ve yorumun aynı anda yapılması gerekiyor. Öğrenciler soruları çok dikkatli okuyarak cevaplamaları gerekir” diye konuştu.

‘ÖĞRENCİ GELECEĞİNİ SINAVA BAĞLAMAMALI’

LYS öncesi ve sonrasında neler yapılması gerektiğinin psikolojik boyutu hakkında bilgi veren Psikolog İlhan Özdemir ise, sınavın gözde çok büyütülmesinin doğru olmayacağını söyleyerek, öğrencilerin geleceklerini sınava bağlamamaları gerektiğini belirtti. Ailelerin sınava göre çocuklarını yargılamamaları gerektiğini ifade eden İlhan Özdemir, “Aileler çocuklarına sınav öncesi onlarla konuşarak çocuklarını rahatlatmaları gerekir. Aile sınav sonucunda sevgilerinin değişmeyeceğini söylemelidir. Öğrencilerin sınav sonuçları kabul edilmeli ve niye yüksek yapmadın gibi sözler sarf edilmemelidir. Sınav sonucunda öğrencilerin görüş ve düşüncelerine saygı gösterilmelidir. Bu yaşlarda gençlerin kişiliği şekillenmeye başladığı için onlara karşı çıkmak çocukta sorun teşkil edebilir” dedi. Öğrencilerin de kendini psikolojik olarak sınava hazırlamalarının kendilerinin faydasına olacağını bildiren Psikolog Özdemir, “Öğrenci kesinlikle keşke daha çok çalışsaydım dememelidir. Sınava çok az bir gün kaldı. Bu güden sonra kafasını rahatlatarak durumun kabullenip en iyi sonuç almayı düşünmelidir. Öğrencilerin geleceğinin ve kaderinin bu sınavla belirleneceği gibi yanlış düşüncelere kapılmaması gerekir. Öğrenci stres yapmadan ve kafasında hiçbir şeyi sorunlaştırmadan sınava girerse alacağı en yüksek sonucu alacaktır” ifadelerini kullandı. Sınav günü neler yapılması gerektiği hakkında da bilgi veren Psikolog İlhan Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı: “Aileler sınav günü çocuklarını strese sokmamaları için sıradan bir günmüş gibi davranmalıdır. Öğrencide sınav öncesi gece her zaman yattığı saatte yatmalı sabah her zamanki gibi kalkıp yoğun olmayan bir kahvaltı yapmalıdır. Sınavda sevdiği ve rahat edeceği elbise giymesi yararına olacaktır. Son olarak aileler sınav sonrası çocuğunun yanında olduğunu, sınav sonucunun ne olursa olsun ona karşı sevgilerinin değişmeyeceğini yinelemesi gerekir.”

MUSTAFA AKÇA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.