Şimşek memur zammını açıkladı!

Şimşek memur zammını açıkladı!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldığı canlı yayında memur maaşlarına yapılan zamma ilişkin soruları cevapladı

Bir puanlık artışın tam yıl olarak etkisi 1 milyar dolar civarında oluyor. Bir kaç aydan bahsedince etkisi küçük oluyor. Faizlerde göz önüne alınınca çok küçük bir etkisi olacak ama biz onun peşinde değiliz. Biz memurumuzun maaşlarını zamlı olarak almasını istiyoruz. Memurların zamlı maaş alması için tasarı Nisan'a yetişebilir.

2000 YILINDAN SONRA ÖLENLERİ KAPSAYACAK MI?
İntibak konusu bizden önce çıkmış bir sorun. Toplum nezdinde takip edilen bir sorun. Başbakanımız geçen sene bir çözüm üreteceğimizin sözünü verdi. Şimdi onun gereğini yerine getiriyoruz. Bunun bize etkisi 2.4 milyar lira olur. Geçen yıla göre bu ciddi bir rakam.

MOTORLU TAŞIT SAHİPLERİNE MEKTUP GİTTİ Mİ?
Mükelleflerimizin vergilerini zamanında ödemeleri için zaman zaman bunu yapıyoruz. Bütün hizmetlerimizde bundan sonraki uygulamalarımızda proaktifiz. Özel sektör gibi çalıştık. Stant açmaktan tutun bilboard açmaya kadar herşeyi yaptık. Bİzim elimizde büyük bir veri ambarı var.
Vatandaşlarımızın vergilerini zamanında ödemeleri için bilgilendirme amacındayız. Vatandaşlarımızın vergi mükelleflerini yerine getirme amacındayız. Mükelleflerimizle iyi bir ilişki içinde olup kimseye ceza kesmek istemiyoruz.

İLAÇ FİYATLARINDA KDV İNDİRİMİ OLACAK MI?
Adımlarımız çok spesifik. Bİzim AK PArti dönemimizde eğitimde sağlıkta turizmde tekstilde %18'den 8'e düştü.

İLAÇ
Biz yerli üretimi desteklemek için gereğini yaptık.
Pozitif bir liste hazırladık. Biz Türkiye'de olan ürünleri de lsiteye aldık. KOBİ'lere de destek verdik.

Kayıp kaçakları en aza indirmek için toptan indirdik. AB'de son yıllarda ortalama KDV oranı %20'lere gidiyor. Bizde ise %14'lere geriledi. AB'de ise %20'lere çıktılar. Bizde %18'i bile esas alsanız AB'den daha iyi durumdayız.

ORTA VADELİ PROGRAMDA TASARRUF
Finansal programda Ali Babacan'ın katkılarıyla bir kaç kez bir araya gelindi. Henüz bir paket aşamasında gelmedi ama cari açığın temelinde bizim tasarruflarımız yetersiz oluyor.
Bu kadar hızlı koşmayı idame edecek bir enerjiyi üretemyioruz. Türkiye'nin cari açığını kapatmak için enerji sektöründe bir kaynak elde etmemiz gerekiyor. Geçmişte vadelere göre farklılaştırılmış vergi fonları devreye sokulmuş. Bir çok çalışma sürdürülüyor. Bir tasarruf boyutu var. İstanbul'u finans merkezi haline getirme çalışmaları var. Çok boyutlu bir çalışma var. Detaylar henüz elimde olmadığı için konuşmak fazla istemiyorum.

GELİR VERGİSİ
Gelir vergisi önemli bir reformlarımızdan birisi. GEçmişte bir yasal yapıda düzenleme yapıldı. Bu dönem bir düzenleme yapmak istiyoruz. Biz bu taslağı ekonomik bir paket haline getirip halkla paylaşmak istiyoruz. Bu yönde çalışmalarımız devame diyor.

Hedeflerimiz şunlar
-Mevzuatı basitleştirmek
-Vergi güvenlik sistemlerini gözden geçireceğiz. Dünya uygulamalarına bakacağız. Çalışıyoruz.

TEŞVİK PRİMİ BÜTÇEYE NE GETİRECEK?
Ne götürür diye değil ne getirir diye de bakmak lazım. Getireceği de çok şey var. Buı aşamada ayrıntılı bir şekilde paylaşmak doğru olmaz.

ÖNCELİKLİ HEDEFLER
Son bir iki yılda hedeflerimizi tutturamadık. Firmalar kendi hesaplarını iyi yapamadılar. Bu sene 10 milyar civarında bir beklentimiz var. Yine de çalışacağız. Başkent gaz çalışiması otoyollar köprüler devam ediyor. Yargıya takılmaz firmalar ihalelerde taahül ettikleri miktarı ödeyebilirlerse sıkıntı çekmeyeceğiz.

KURUMLAR ARASI ÇATIŞMA
Yargıya gitmiş bir konu. Burada tartışmak doğru olmaz. Herhangi bir kurumda kişiler yanlış yapabilir. Ucu nereye giderse gitsin kurumları destekleyeceğiz. Kamuihale kurumu ya da başka bir kurumda hata yapanlar varsa cezalandırılmaları için gereken yapılacaktır.

İLAVE BİR TEDBİR İHTİYACI OLMADAN BU YILI KAPATACAK MIYIZ
Ben ihtiyacımız olacağını düşünmüyorum ama bunu illa da aksayan tarafları düzenlemenin bu şekilde düşünülmemesi lazım. Bu işi sıkı tutacağız. Türkiye sıkı bir performans ortaya koydu. Hesaplarımızı mikro düzeyde makro düzeyde ortaya koymamız gerekiyor.
Canlı Yayın/Ntv/İha

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.