Sigortada indirim başka bahara kaldı
Zorunlu trafik sigortasında aşırı zamlı tarifeler devam ediyor. Sigorta şirketlerinin, geçmiş dönem ödemelerini bu zamlı tarifeyle karşılamaya çalıştığı belirtiliyor. Uzun süredir indirim bekleyen araç sahiplerini ise 'yeter artık' dedirtecek açıklama geldi. Beklenen indirimin birkaç ay sonra poliçelere yansıyacağı söyleniyor, ancak sürekli ertelenen indirimin birkaç ay sonra ineceğinin de garantisi bulunmuyor.
Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Şen, yaklaşık 2-3 ay önce çıkan yasa ile sigorta şirketlerinin elinin kuvvetlendiğini, artık lüzumsuz ve öngörmedikleri hasarları ödemeyeceklerini belirterek, yaklaşık 3 aydan beri sigorta şirketlerinin doğru prim aldığını söyledi.
'HAZİNE SIKIŞTIRIYOR'
Şu anda mevcut hasar frekansına bakılarak primlerin bir miktar aşağı çekilmesi gerektiğini belirten Şen, şunları kaydetti: "Çünkü trafik sigortaları, kamusal bir görev üstlenmiş olan poliçeler. Sigorta şirketleri para kazanmak için kurulmuş işletmelerdir ama trafik sigortası, DASK gibi alınması zorunlu poliçelerin primlerinin gerçekten satın alınabilir olması lazım. Hazine bu konuyla ilgili 'artık sizin hasar frekansınızı negatif yönde etkileyecek şeylere yönelik birçok önlem aldık, sizden beklentimiz primlerin indirilmesi ama hala bu konuyla ilgili refleks göstermiyorsunuz, niçin primleri indirmiyorsunuz?' diyerek sigorta şirketlerini sıkıştırıyor.
'GEÇMİŞTEN GELEN ÖDEMELER VAR'
Sigorta şirketleri de 'şu anda aldığımız primler olması gerekenden bir miktar yüksek ama geçmiş dönemlerle ilgili hala ödeyeceğimiz hasarlar var. Bunları karşılayabilmek için bu primlerden faydalanıyoruz' diyor. Trafik sigortası primlerinin yakın bir tarihte araç başına 150-200 lira bandında aşağı çekilmesi gerekiyor, beklentimiz bu yönde. Sigorta şirketleri yavaş yavaş primleri aşağı çekmeye başladı."
ÜST LİMİT KALKSIN İSTİYORLAR
Doğan Şen, primlerin yüksekliğinin şikayet edilmesinin ardından Hazine'nin önlem aldığını anımsatarak, "Ticari araçların trafik sigorta primlerine üst çıta getirildi. Teknik hesaplanan prim ne olursa olsun 'kamyonetlerde 2 bin lirayı geçemez' denildi. Kamyonetlerin hasar frekansı öyle bir hal aldı ki hasar yapmayan kişiden de 2 bin lira prim almayı gerektiriyor. Sigorta şirketi 10 hasar yapandan da 2 bin lira, hiç hasar yapmayandan da 2 bin lira alıyor. Bu adil değil, bunun adil olması için üst limitin kaldırılması gerekiyor." diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.