Sigarayı tedavi ile bırakın
1 sigara hayattan 12 dakika çalıyor. Sigara Bırakma Merkezleri'nde hareketlilik yaşanıyor. İl ve ilçelerde Sigara Bırakma Merkezleri günden güne yaygınlaşıyor. Devlet hastanelerinin yanı sıra, özel hastaneler de açtıkları Sigara Bırakma Merkezleri ile, sigaraya karşı topyekün bir savaş açıyor. Bu merkezlere tedavi için günde en az 30 ile 50 arasında sigara bağımlısı başvuruyor. Düzenlenen konferans, seminer ve panellerle vatandaş bilgilendiriliyor. Sigara kullanım oranını artıran faktörlerin en başında ise gençler geliyor. Gençler, orta yaşlı insanlara göre daha çok sigara içiyor. Uzmanlar ise 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla “Sigara, ciddi bağımlılık yapan bir uyuşturucudur. Eroinden farkı yok. Bir kereden çok şey olur” diyor.
SİGARAYI BIRAKMAK KOLAY
Uzmanlar, sigarayı bırakmak için öncelikle kişinin kendisinin karar vermesi gerektiğini belirterek, sigara kullanan kişinin özelliklerine göre bir tedavi yöntemini tercih ettiklerini söyledi. Sigara Bırakma Merkezi'ne başvuranlara bağımlılıklarını ölçen bir form doldurttuklarını aktaran Uzmanlar “Kalp ve Akciğer testleri yapıyoruz. Sigara bırakmak imkansız değil” dedi. Uzmanlar, daha sonra “Kişinin yaşı ve ek bir hastalığının olup olmadığı bu anlamda büyük bir önem arz etmektedir. Sigarayı bırakmanın kolay olduğu bilinse herkes bırakmaya karar verir. Bu anlamda bağımlı kişinin tedavinin yanında göreceği destek de çok önemli. Danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bağımlılara, sigara ile baş etmeyi öğretiyoruz” açıklamalarında bulundu.
GENÇLER ARASINDA ORAN ARTIYOR
Son 20-30 yıllık süreç içerisinde bilincin arttığını ve sigara kullanma oranının da düştüğünü hatırlatan Uzmanlar, “Son 2 yıl da ise bu oran tekrar artışa geçti. Sigara kullanma yaşı 11'e kadar düştü. Bu oranın artmasında gençlerin etkisi büyük oldu” dedi. Uzmanlar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Merkezlerde müthiş bir yoğunluk yaşanıyor. Günde 30-50 arasında hasta muhakkak tedavi için geliyor. Orta yaşlar, geçmişe göre daha az sigara tüketiyor. Sigarayı kendi kendine bırakma oranı yüzde 10, tedavi ve destekle bırakma oranı ise yüzde 40 civarlarında seyrediyor.”
ALO 171 İLE DESTEK GÖRMEK MÜMKÜN
Sağlık Bakanlığı'nın hizmete geçirdiği Alo 171 Sigarayı Bıraktırma Hattı ise yine sigarayı bırakmak isteyen bağımlılar için umut kaynağı oluyor. Sigaranın nasıl bırakılacağına dair merak edilen sorular cevaplandırılarak, tedavi görmek isteyenlere uzman personeller eşliğinde destek sunuyor. Ayrıca hattın resmi internet sitesinde sigarayı bırakan bağımlıların gönderdiği mektuplar da yer alıyor. Yine site üzerinden bağımlıların, bağımlılık derecelerini testlerle ölçmesi de mümkün kılınıyor.
EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.